Så er de danske asparges endelig kommet – både de grønne og de hvide – og så gælder det bare om at spise asparges til de begynder at gro ud af ørerne på dig, for sæsonen slutter allerede igen om 6 uger. Den første opskrift med asparges, som du får i denne sæson, er en gang kogte hvide asparges med kapersvinaigrette og urter, som f.eks. gør sig utroligt godt til et dejligt stykke stegt fisk.
Læs også: Hjemmelavet æggesalat med karry og ramsløg
Her i weekenden afholdte SPIS! Odense Food Festival Aspargesfrokost her i Odense, for at fejre, at de danske asparges endelig var kommet. Det blev fejret med de skønneste hvide asparges fra Torup Bakkegård og en masse dejlig lokal øl fra de fynske bryggerier. Desværre var de grønne asparges dog ikke kommet op af jorden endnu i lørdags, men det er de heldigvis nu. Det var første år, at SPIS! Odense Food Festival afholdte Aspargesfrokost, men arrangementet var bestemt ligeså stor en succes som det har været de foregående år. Og så gjorde det heller ikke noget, at vejret var så dejligt, som det nu engang var.
Læs også: Kylling i stegeso med hvide asparges og rabarberkompot
Nu er det som sagt med at spise så mange asparges som overhovedet muligt (i hvert fald, hvis du spørger mig), så derfor var der hvide asparges på menuen igen igår. Maiken og jeg havde været ude og gå en lang tur i skoven, hvor vi samlede en masse forskellige vilde urter, så da vi kom hjem igen havde vi både små spæde skvalderkål, skovsyre, skovmærke, løgkarse, ramsløg og lidt ramsløgsblomster, og så var det jo oplagt at bruge lidt af disse urter til aftensmaden. Det endte med, at jeg lavede en kapersvinaigrette med lidt ramsløg og skvalderkål, som blev hældt ud over en håndfuld kogte hvide asparges, der til sidst blev pyntet med skvalderkål og skovsyre. Hertil stod den på fine rødspættefileter, der blev vendt i rugmel og stegt i rigeligt smør (!), og lidt nye franske kartofler. De nye danske kartofler er stadig lige lovligt dyre for to studerende som Maiken og jeg.
Kogte hvide asparges med kapersvinaigrette
Ingredienser
- 6 hvide asparges
- 3 spsk. olivenolie af den gode slags
- 1 spsk. hvidvinseddike
- 1 tsk. dijionsennep
- 2 spsk. kapers
- 1 håndfuld blandede urter fra skoven
Sådan gør du
- Skræl de hvide asparges fra hovedet og ned og skær ca. 1-2 cm. af bunden.
- Kog de hvide asparges i saltet vand ved lav varme i 3-5 min. afhængig af tykkelsen. De er færdige, når de er møre, men stadig har bid.
- Tag aspargesene op af vandet når de er færdige og lad dem dryppe af på lidt køkkenrulle.
- Lav en vinaigrette ved at piske olivenolie, hvidvinseddike og dijonsennep godt sammen, så det tykner.
- Tilsæt kapers og smag til med salt og peber. Kom evt. en lille håndfuld hakkede urter i. Jeg kom f.eks. lidt ramsløg og skvalderkål i.
- Anret de hvide asparges på et fad, krydr med lidt salt og kom kapersvinaigretten over.
- Pynt evt. af med lidt spæde friske urter.