For noget tid siden købte jeg mig en stegeso, som for nyligt blev indviet. Jeg valgte at lave en go’ gang kylling i stegeso med grillede danske hvide asparges, rabarberkompot og nye danske kartofler (med smør selvfølgelig). Rabarberkompot er eftersigende et klassisk tilbehør til fjerkræ, men jeg skal ærligt indrømme, at jeg var lidt skeptisk til at starte med – men det viste sig at være rigtigt (rigtig) godt!
Rabarber er noget de fleste forbinder med desserter og det søde køkken generelt, men en syrlig kompot fungerer faktisk aldeles godt til fjerkræ – og jeg kunne forestille mig, at det også vil fungere glimrende til et godt stykke grillet svinekød? Jeg synes i hvert fald, kombinationen af den syrlige rabarberkompot og den saftige kylling var rigtig lækker og var med til at give retten et dejligt sommerpræg.
Saftig kylling i stegeso
Det der med at tilberede ting i en stegeso er ikke rigtigt nok jeg har så stor erfaring med (da jeg aldrig har ejet en), men det skal der laves om på nu. Udover stegesoen er jeg også for nyligt kommet i besidelse af Claus Holms kogebog Stegeso, som tilberedningen af kyllingen er inspireret af. Umiddelbart er det en ret lækker kogebog – dejlig rå og rustik med fokus på, at maden bare skal smage godt!
Læs også: Rabarbercrumble – opskrift på nem crumble
Til dem, der ikke skulle vide det, så fungerer en stegeso mest af alt som en dampovn, og tilberedningen heri er bl.a. med til at holde kødet lækkert og saftigt. Selvom jeg godt vidste, at stegesoen holder kødet saftigt, var jeg stadig overrasket over, hvor saftig og lækker brystkødet på kyllingen blev, hvilket også gjorde, at man slet ikke savnede nogen form for sauce; en lækker saftig kylling, syrlig rabarberkompot, sprøde hvide danske asparges og nye danske kartofler med lidt smør er alt man har brug for.
Ingredienser
Kylling i stegeso
- 1 hel kylling
- 250-300 g rabarber
- 1 løg
- 1 bundt bredblade persille
- 2 dl æblemost
- 2 dl vand
- 12 hvide asparges (danske selvfølgelig)
- Et par kviste rosmarin
Rabarberkompot
- 250 g rabarber , skåret i stykker à ca. 2 cm.
- 50 g sukker
- En lille kvist rosmarin
Sådan gør du
Kylling i stegeso
- Sæt stegesoen i blød i koldt vand i ca. 10 min. I mellemtiden ordnes rabarberne og skæres groft ud, så de kan ligge i stegesoen.
- Pluk persillen (gem stænglerne), hak den og sæt til side og skær løget ud i både.
- Soigner kyllingen og krydr den godt med salt og peber indeni.
- Læg rabarber, persillestængler og løg i bunden af stegesoen og læg kyllingen ovenpå.
- Krydr kyllingen med sukker, salt og peber, hæld æblemost og vand ved, kom låg på og sæt stegesoen i en kold ovn.
- Tænd ovnen på 190 grader og giv kyllingen ca. én time og 15-20 min. Efter en time i ovnen tages låget af stegesoen, så kyllingen kan få lidt farve – smør den gerne med en klat smør.
- Mens kyllingen er i ovnen skrælles de hvide asparges. Skær 1-2cm. af bunden.
- Når du tager kyllingen ud af ovnen grilles de hvide asparges på en grillpande/grill til de er møre.
- Parter kyllingen i 8 stykker, og server den med de grillede hvide asparges, rabarberkompot og nye danske kartofler med lidt smør. Drys den hakkede bredbladet persille over.
Rabarberkompot
- Skær rabarberne ud i stykker á ca. 2 cm. og kom dem i en gryde sammen med sukker og rosmarin. Læg låg på og lad det småsimre til rabarberne er møre. Mængden af sukker kan variere alt efter sorten af rabarber og syreindholdet.