Hjemmelavet æggesalat med karry er en skøn frokostret, der er utrolig nem at lave. Med lidt godt, hjemmebagt brød og lidt karse på toppen er æggesalat en velsmagende og nem ret, der kan spises både til hverdag og til familiefrokosten.
Æg er en klassiker til frokost, men nogle gange skal der lidt variation til, hvis man ikke skal blive træt af den klassiske æggemad. Jeg laver ofte selv en hjemmelavet æggesalat med karry, når jeg i hverdagen eller weekenden spiser frokost hjemme. Vi har også ofte medbragt æggesalat til påskefrokost eller julefrokost med familien. Det er en af de frokostretter, som ofte imponerer, når man siger, at den er hjemmelavet, men i virkeligheden er det utrolig simpelt – og så smager det meget bedre end den købte version! Det er med andre ord en perfekt ret at sætte på bordet som en del af f.eks. påskefrokosten sammen med andre klassikere som sild, rejer og langtidsstegt lammekølle.
Hjemmelavet æggesalat med ramsløg – så er det forår!
Lige nu er der sæson for ramsløg, så vi plukker løs i den lokale skov. Ramsløg er en dejlig forårsbebuder og noget af det første, friske grønne, som man kan få herhjemme. Og ovenpå en lang vinter har man brug for noget friskt og grønt! Der er en helt særlig glæde ved selv at plukke ramsløg, eller andre urter, til en god hjemmelavet æggesalat som denne. Det er en lille detalje, men det giver lige det sidste og den ekstra kærlighed, som får alt mad til både at smage bedre og være mere tilfredsstillende at lave. Hvis du ikke lige kan skaffe ramsløg, så kan det erstattes af f.eks. purløg. De to minder en del om hinanden, selvom ramsløg er lidt skarpere i smagen. I det hele taget kan denne opskrift varieres alt efter smag. Jeg kan også godt lide at tilsætte lidt røget paprika, da det giver en dybde til smagen samt lidt styrke.
Æg til påske
Æg hører sig til påskefejringen i mange hjem både på frokostbordet, som chokoladeæg til børnene og ved æggejagten i haven. Der knytter sig en lang historie med mange skikke og traditioner til ægget og påsken, og traditionerne udvikler sig løbende. I det hele taget er ægget en råvare, som har mange betydninger knyttet til sig.
Læs også: Hjemmelavet kyllingesalat med bacon og estragon
Ægget som symbol på frugtbarhed har været kendt siden antikken. Ligesom med mange andre symboler og skikke tager kristendommen ægget til sig som symbol på netop frugtbarhed og nyt liv. Påsken er jo en kristen højtid, hvilket vi måske lidt glemmer her i Danmark, hvor der primært går påskekyllinger og chokoladeharer i den. De fleste ved, at vi fejrer påsken på grund af den bibelske fortælling om Jesu genopstandelse, men de fleste af os ser det mest af alt som en tid, hvor vi kan hygge os med familien og spise god mad – og her kommer ægget ind i billedet igen. Vi spiser både rigtige æg samt chokoladeæg, men hvorfor egentlig? Både ægget som symbol på liv og sågar på selve Jesu genopstandelse spiller ind i denne tradition, men der er også den mere lavpraktiske forklaring, at hønsene i gamle dage begyndte at lægge æg igen på denne tid af året. I dag produceres der æg i samme mængder hele året, men fra naturens side lægger hønsene væsentlig færre æg i vinterhalvåret. Ligeledes spiste man ikke æg under fasten op til påske, så de fik en særlig betydning ved fastens afslutning.
Læs også: Opskrift på ramsløgspesto
Mange spiser stadig den traditionelle ret med det ucharmerende navn skidne æg. Det har vi aldrig haft tradition for hjemme hos os, men en god, hjemmelavet æggesalat med karry, det er noget alle kan lide! Og på den måde kan vi se, hvordan ægget som symbol på påsken og en vigtig del af den traditionelle påskefrokost fortsat udvikler sig. Og så smager det skønt!
Hjemmelavet æggesalat med karry og ramsløg
Ingredienser
- 6 æg
- 75 g creme fraiche 18%
- 75 g mayonnaise
- 1 tsk. karry
- 1 tsk. dijonsennep
- ¼ tsk. røget paprika (kan udelades)
- Ramsløg
Sådan gør du
- Kog æggene i ca. 9 minutter.
- Lad æggene køle lidt af, pil dem og hak dem groft.
- Vask ramsløgene og hak dem fint.
- Rør alle ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.