Noget af det første jeg lavede, med nogle af alle de ramsløg vi plukkede i skoven forleden var selvfølgelig ramsløgspesto. Det er en fantastisk ting at ha’ stående i køleskabet, da det kan bruges til mange forskellige ting, og så er det både nemt og hurtigt at lave.
Nordisk pesto med ramsløg
Den klassiske pesto genovese er en italiensk sauce, der stammer fra det nordlige Italien og består typisk af hvidløg, basilikum, pinjekerner, olivenolie og parmesan. Ordet “pesto” stammer fra det genovesiske ord “pestâ” (“pestare” på italiensk), som betyder at knuse, der refererer til den oprindelige måde at lave pesto på, nemlig i en morter. Morteren fungerer stadig ganske glimrende til at lave pesto, men det skal da ikke være nogen hemmelighed, at det er noget nemmere og hurtigere at komme alle ingredienserne i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for en.
Læs også: Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel
I denne omgang har jeg dog givet pestoen et nordisk twist og skiftet basilikum ud med ramsløg. Da ramsløg, som også er kendt som nordens hvidløg, har en rimelig kraftig hvidløgslignende smag, så har jeg også valgt at udelade hvidløg fra opskriften. Ramsløgspestoen kan selvfølgelig varieres alt efter humør, og hvad man lige har i (køle)skabet. Man kan f.eks. bruge solsikkekerne, mandler eller hasselnødder i stedet for de kostbare pinjekerner. Og når nu du alligevel skal i skoven efter ramsløg, så tag lige en håndfuld spæde skvalderkål med og smid en håndfuld i pestoen – det smager nemlig også skønt. Man kan også sagtens slippe afsted med at bruge en grana istedet for den ægte parmesan, omend det selvfølgelig vil gå lidt udover smagen.
Hvad kan ramsløgspesto bruges til?
Ramsløgspesto kan f.eks. spises til et godt stykke (grillet) fisk, svinekød eller fjerkræ. Det smager også skønt på et stykke friskbagt brød med lidt go’ pølse og evt. lidt cornichoner eller syltede drueagurker. Ramsløgspesto kan også bruges som alternativ til tomatsauce på en hjemmelavet pizza, vendt sammen med lidt friskkogt hjemmelavet pasta eller hjemmelavet gnocchi eller til en langtidsstegt lammekølle.
Ramsløgspesto - nem opskrift på pesto med ramsløg
Ingredienser
- 100 g ramsløg
- 50 g persille
- 50 g pinjekerner (kan erstattes med solsikkekerner)
- 50 g parmesan
- 2-2,5 dl olivenolie
Sådan gør du
- Vask ramsløg og persille godt og grundigt.
- Rist pinjekernerne på en tør pande til de begynder at blive gyldne.
- Kom alle ingredienserne undtagen olien op i en foodprocessor. Blend alle ingredienserne og tilsæt olien lidt af gangen ind til du har den ønskede konsistens. Man kan også lave pestoen med en stavblender eller helt old school i en morter.
- Når pestoen har den ønskede konsistens smages den til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt citronskal og/eller -saft.
- Fyld pestoen på små skoldede glas. Sørg for at kanterne på glasset er rene og top af med olivenolie, så pestoen er dækket af olie. Dette konserverer og gør, at pestoen kan holde sig længere.