Ramsløgspesto – nem opskrift på pesto med ramsløg

Udgivet af den 2. april, 2012 i Tilbehør


Opskrift på hjemmelavet ramsløgspesto

Noget af det første jeg lavede, med nogle af alle de ramsløg vi plukkede i skoven forleden var selvfølgelig ramsløgspesto. Det er en fantastisk ting at ha’ stående i køleskabet, da det kan bruges til mange forskellige ting, og så er det både nemt og hurtigt at lave.

Nordisk pesto med ramsløg

Den klassiske pesto genovese er en italiensk sauce, der stammer fra det nordlige Italien og består typisk af hvidløg, basilikum, pinjekerner, olivenolie og parmesan. Ordet “pesto” stammer fra det genovesiske ord “pestâ” (“pestare” på italiensk), som betyder at knuse, der refererer til den oprindelige måde at lave pesto på, nemlig i en morter. Morteren fungerer stadig ganske glimrende til at lave pesto, men det skal da ikke være nogen hemmelighed, at det er noget nemmere og hurtigere at komme alle ingredienserne i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for en.

Læs også: Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel

I denne omgang har jeg dog givet pestoen et nordisk twist og skiftet basilikum ud med ramsløg. Da ramsløg, som også er kendt som nordens hvidløg, har en rimelig kraftig hvidløgslignende smag, så har jeg også valgt at udelade hvidløg fra opskriften. Ramsløgspestoen kan selvfølgelig varieres alt efter humør, og hvad man lige har i (køle)skabet. Man kan f.eks. bruge solsikkekerne, mandler eller hasselnødder i stedet for de kostbare pinjekerner. Og når nu du alligevel skal i skoven efter ramsløg, så tag lige en håndfuld spæde skvalderkål med og smid en håndfuld i pestoen – det smager nemlig også skønt.  Man kan også sagtens slippe afsted med at bruge en grana istedet for den ægte parmesan, omend det selvfølgelig vil gå lidt udover smagen.

Hvad kan ramsløgspesto bruges til?

Ramsløgspesto kan f.eks. spises til et godt stykke (grillet) fisk, svinekød eller fjerkræ. Det smager også skønt på et stykke friskbagt brød med lidt go’ pølse og evt. lidt cornichoner eller syltede drueagurker. Ramsløgspesto kan også bruges som alternativ til tomatsauce på en hjemmelavet pizza, vendt sammen med lidt friskkogt hjemmelavet pasta eller hjemmelavet gnocchi eller til en langtidsstegt lammekølle.

Opskrift på hjemmelavet ramsløgspesto

Ramsløgspesto - nem opskrift på pesto med ramsløg

Opskriften giver ca. 4-4,5 dl. ramsløgspesto. Ønsker du en lidt mere frisk pesto kan du evt. smage til med lidt citronskal. Ønsker du en helt klassisk pesto, så erstatter du bare ramsløg med basilikum og tilføjer 1-2 fed hvidløg til opskriften. Mængden af olivenolie er en smagssag alt efter, hvilken konsistens man ønsker, og hvor meget olien skal smage igennem, så smag dig frem.
3,47 fra 15 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 100 g ramsløg
  • 50 g persille
  • 50 g pinjekerner (kan erstattes med solsikkekerner)
  • 50 g parmesan
  • 2-2,5 dl olivenolie

Sådan gør du

  • Vask ramsløg og persille godt og grundigt.
  • Rist pinjekernerne på en tør pande til de begynder at blive gyldne.
  • Kom alle ingredienserne undtagen olien op i en foodprocessor. Blend alle ingredienserne og tilsæt olien lidt af gangen ind til du har den ønskede konsistens. Man kan også lave pestoen med en stavblender eller helt old school i en morter.
  • Når pestoen har den ønskede konsistens smages den til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt citronskal og/eller -saft.
  • Fyld pestoen på små skoldede glas. Sørg for at kanterne på glasset er rene og top af med olivenolie, så pestoen er dækket af olie. Dette konserverer og gør, at pestoen kan holde sig længere.

Noter

Opbevar pestoen i køleskabet. Så længe, at kanterne på glasset er rene og pestoen er dækket af olie, så kan den godt holde sig noget tid. Sørg for altid at bruge en ren ske, så der ikke kommer bakterier ned til pestoen, hvilke forringer holdbarheden. Man kan også med fordel fryse pestoen ned, hvis man ønsker længere holdbarhed.
 
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.