Ramsløgspesto – nem opskrift på pesto med ramsløg

Udgivet af den 2. april, 2012 i Tilbehør | 13 kommentarer


Opskrift på hjemmelavet ramsløgspesto

Noget af det første jeg lavede, med nogle af alle de ramsløg vi plukkede i skoven forleden var selvfølgelig ramsløgspesto. Det er en fantastisk ting at ha’ stående i køleskabet, da det kan bruges til mange forskellige ting, og så er det både nemt og hurtigt at lave.

 

Nordisk pesto med ramsløg

Den klassiske pesto genovese er en italiensk sauce, der stammer fra det nordlige Italien og består typisk af hvidløg, basilikum, pinjekerner, olivenolie og parmesan. Ordet “pesto” stammer fra det genovesiske ord “pestâ” (“pestare” på italiensk), som betyder at knuse, der refererer til den oprindelige måde at lave pesto på, nemlig i en morter. Morteren fungerer stadig ganske glimrende til at lave pesto, men det skal da ikke være nogen hemmelighed, at det er noget nemmere og hurtigere at komme alle ingredienserne i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for en.

Læs også: Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel

I denne omgang har jeg dog givet pestoen et nordisk twist og skiftet basilikum ud med ramsløg. Da ramsløg, som også er kendt som nordens hvidløg, har en rimelig kraftig hvidløgslignende smag, så har jeg også valgt at udelade hvidløg fra opskriften. Ramsløgspestoen kan selvfølgelig varieres alt efter humør, og hvad man lige har i (køle)skabet. Man kan f.eks. bruge solsikkekerne, mandler eller hasselnødder i stedet for de kostbare pinjekerner. Og når nu du alligevel skal i skoven efter ramsløg, så tag lige en håndfuld spæde skvalderkål med og smid en håndfuld i pestoen – det smager nemlig også skønt.  Man kan også sagtens slippe afsted med at bruge en grana istedet for den ægte parmesan, omend det selvfølgelig vil gå lidt udover smagen.

 

Hvad kan ramsløgspesto bruges til?

Ramsløgspesto kan f.eks. spises til et godt stykke (grillet) fisk, svinekød eller fjerkræ. Det smager også skønt på et stykke friskbagt brød med lidt go’ pølse og evt. lidt cornichoner eller syltede drueagurker. Ramsløgspesto kan også bruges som alternativ til tomatsauce på en hjemmelavet pizza eller vendt sammen med lidt friskkogt hjemmelavet pasta eller hjemmelavet gnocchi.

Opskrift på hjemmelavet ramsløgspesto

Ramsløgspesto - nem opskrift på pesto med ramsløg
Udskriv
Opskriften giver ca. 4-4,5 dl. ramsløgspesto. Ønsker du en lidt mere frisk pesto kan du evt. smage til med lidt citronskal. Ønsker du en helt klassisk pesto, så erstatter du bare ramsløg med basilikum og tilføjer 1-2 fed hvidløg til opskriften. Mængden af olivenolie er en smagssag alt efter, hvilken konsistens man ønsker, og hvor meget olien skal smage igennem, så smag dig frem.
Opskriftstype: Tilbehør
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 100 g ramsløg
  • 50 g persille
  • 50 g pinjekerner (kan erstattes med solsikkekerner)
  • 50 g parmesan
  • 2-2,5 dl olivenolie
Fremgangsmåde
  1. Vask ramsløg og persille godt og grundigt.
  2. Rist pinjekernerne på en tør pande til de begynder at blive gyldne.
  3. Kom alle ingredienserne undtagen olien op i en foodprocessor. Blend alle ingredienserne og tilsæt olien lidt af gangen ind til du har den ønskede konsistens. Man kan også lave pestoen med en stavblender eller helt old school i en morter.
  4. Når pestoen har den ønskede konsistens smages den til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt citronskal og/eller -saft.

  5. Fyld pestoen på små skoldede glas. Sørg for at kanterne på glasset er rene og top af med olivenolie, så pestoen er dækket af olie. Dette konserverer og gør, at pestoen kan holde sig længere.

Noter/Anretning

Opbevar pestoen i køleskabet. Så længe, at kanterne på glasset er rene og pestoen er dækket af olie, så kan den godt holde sig noget tid. Sørg for altid at bruge en ren ske, så der ikke kommer bakterier ned til pestoen, hvilke forringer holdbarheden. Man kan også med fordel fryse pestoen ned, hvis man ønsker længere holdbarhed.

 

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

13 Kommentarer

  1. Hejsa…

    Ser rigtig nordisk og spændende ud.

    Hvor lang tid i køleskabet vil pestoen kunne holde sig ca.?

    mvh
    Martin

    • Jeg vil mene, at den kan holde sig et par uger i køleskabet. Alternativt har jeg læst et par steder, at pestoen sagtens kan fryses, hvis man laver en stor portion 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  2. Når jeg laver pesto har jeg oplevet, at den holder sig i over 2 år ved opbevaring i køleskab. Den ændrer lidt farve, men smagen er ok. Husk at vaske, skolde glassene og skylle dem i atamon.
    Jeg har fået min egen lille dusk ramsløg i haven ved, at grave en enkelt plante op fra skoven, dog ikke nok til mine ramsløg olier og pestoer, men nok til pynt. :-).

    • Det var godt nok lang tid. Er den så dækket af olie? Atamon forlænger selvfølgelig holdbarheden, synes bare, at 2 år lyder lige i overkanten :O Men man kan som sagt fryse den ned i et glas hvis man vil være på den sikre side 🙂

      Ja, det spreder sig hel vildt. Næste år har du sikkert ramsløg i hele haven 😀

      Venlig hilsen
      Martin

      • Jeg ved det lyder af lang tid. Jeg fylder ca. 1-1½ cm olie ovenpå. Men god ide, at fryse dem.
        Hvis jeg får ramsløg i hele haven 80 m2 inviterer jeg over til plukning :-).

  3. Mmmm. Det lyder så lækkert. Vi havde ramsløg over alt i mit barndomshjem (eller rettere sagt i haven 😉 ) – og jeg kan lukke øjnene og fremkalde duften. Er nødt til at prøve det af 🙂

    • Tusind tak Maja 🙂
      Ej hvor lækkert.. Det dufter så dejligt. Bor heldigvis relativt tæt på en skov, hvor der er masser af ramsløg, hvilket er meget rart når nu jeg bor i lejlighed 😉

  4. Her i huset er vi ikke så meget til pesto, så jeg har lavet ramsløgssmør og -salt. Smørret er så godt (og så lugter man ikke af hvidløg, når man har spist ramsløg!); det blev rullet, skåret i skiver og frosset ned. Noget er bare hakket og frosset ned. Heldigt at jeg ikke behøver at købe det i dyre domme, men bare kan køre en bette tur i skoven!

    • Hej Elsebeth

      Det lyder da dejligt! Ramsløgssmør er også rigtig lækkert 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  5. – og huske endelig, at både blomsterne og løgene kan spises – frøstandene, som Claus Meyer fejlagtigt kalder “knopper”, kan man bl.a. lave kapers af.

  6. Kan man evt. gøre brug af konservering. Jeg har dårlig erfaring med at fryse hel ramsløg.

    • Hej Rene,

      Jeg er ikke helt sikker på om du mener konservering af ramsløg eller af pestoen? Men ramsløg kan fint konserveres, f.eks. ved at lave ovenstående pesto, tørre dem, lave salt, olie, eddike e.l. med ramsløg.

      Pestoen kan evt. også konserveres ved at henkoge den eller fryse den.

      Venlig hilsen
      Martin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!