Grøntsagssuppe med tomater og korn

Udgivet af den 11. august, 2018 i Supper, Vegetarisk


Fyldig grøntsagssuppe med tomater og korn

Det bedste ved sommerhalvåret er alle de skønne, friske grøntsager, der er i sæson, fordi grøntsager i sæson smager altså bare bedre! Og selvom det har været alt for varmt på det seneste, så fik jeg alligevel lyst til at lave en suppe med en masse forskellige sommergrøntsager. Det endte med at blive til denne tomatbaserede grøntsagssuppe med bl.a. fennikel, gulerødder og perlespelt – simpelt, velsmagende og dejlig mættende.

Suppe med hjemmedyrkede grøntsager

Selvom vi bor i lejlighed, så er vi så heldige at have en have med et par højbede i. Her har vi de sidste par år forsøgt at dyrke lidt forskellige grøntsager med varierende succes. Det er nemlig ikke den mest solrige have, vi har. Det er dog lykkedes os at dyrke noget og især ærter og gulerødder går det rigtig fint med – og så diverse krydderurter selvfølgelig. Og det er altså virkelig lækkert at kunne gå i haven og høste hjemmedyrkede grøntsager. Udover at helt friskhøstede grøntsager bare smager bedre, så er der også noget utrolig tilfredsstillende over at dyrke sine egne grøntsager. Da jeg lavede denne grøntsagssuppe, så var det bl.a. med ærter og gulerødder fra haven, og især ærter smager virkelig godt, når de er helt friskhøstede.

Fyldig grøntsagssuppe med tomater og korn

Fyldig grøntsagssuppe med korn

For at give noget fylde til denne grøntsagssuppe valgte jeg at komme lidt perlespelt i, hvilket fungerede ret godt. Selvom det smager godt, så er jeg faktisk ikke så god til at få brugt korn i køkkenet for tiden (altså lige med undtagelse af når det drejer sig om mel og bagning), men det har jeg fået gjort noget ved med denne suppe, som jeg faktisk har lavet to gange inden for relativ kort tid. Jeg skulle jo lige sikre mig, at opskriften sad helt i skabet, inden den kom på bloggen.

Læs også: Bygotto med fennikel ramsløg og skindstegt laks

Hvis man ikke lige er i humør til korn, så kunne jeg forestille mig, at suppen også smager dejligt med kogte bønner i. Lidt ligesom den intet mindre end fantastiske ribollita, som er en bønnesuppe med palmekål og parmesan, jeg efterhånden har lavet ret mange gange. Stilmæssigt minder de to supper måske en smule om hinanden, men så alligevel ikke. Denne grøntsagssuppe er nemlig væsentlig mere “frisk” og sommerlig og perfekt til det regnfulde og lidt køligere vejr, vi endelig har fået. Er det stadig for varmt til, at du kan overskue at spise suppe, og skal det være endnu mere friskt og sommerligt, så kan man altid lave en gazpacho. Selvom dette er en dejlig sommersuppe, så kan den dog laves med et væld af forskellige grøntsager, så varieres alt efter, hvad du lige har liggende af grøntsager, og hvad der er i sæson.

Fyldig grøntsagssuppe med tomater og korn

Fyldig grøntsagssuppe med tomater og korn

Brug opskriften som inspiration og varier grøntsagerne alt efter, hvad du lige har liggende, samt hvad der er i sæson.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Suppe
Køkken: Nordisk
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 fennikel
  • 4-6 gulerødder
  • 1 squash
  • 800 g friske tomater eller 1 ds. tomater
  • 1 dl perlespelt eller perlebyg
  • 5 dl hønsefond eller grøntsagsfond
  • 1-2 dl fløde
  • 150-200 g ærter
  • 1 håndfuld basilikum
  • Æbleeddike, sherryeddike e.l. til tilsmagning

Sådan gør du

  • Snit løg og hvidløg fint og sæt til side.
  • Skrub eller skræl gulerødderne, skær toppene af fenniklen og skær fennikel, gulerødder og squash ud i mundrette stykker.
  • Sauter grøntsagerne i et godt skvæt olivenolie uden at de tager farve. Skær imens tomaterne ud i mindre stykker kom dem op i gryden til de andre grøntsager.
  • Skyl perlespelten godt i koldt vand og kom den op i gryden sammen med fond. Kom evt. også et lille bundt krydderurter i (f.eks. timian, rosmarin og laurbærblade). 
  • Kog suppen op, skru ned for blusset og lad det simre i ca. 30 min.
  • Tag eventuelle urter op og tilsæt fløde efter humør alt efter, hvor cremet en suppe du ønsker.
  • Smag til med salt, peber og lidt god eddike (f.eks. æbleeddike, sherryeddike e.l.)
  • Lige inden servering røres ærterne i sammen med basilikum.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.