Risotto med tomat, fennikel og basilikum

Udgivet af den 8. september, 2016 i Pizza, pasta og ris, Vegetarisk


Risotto med tomat, fennikel, basilikum og parmesan

Sæsonen for tomater har efterhånden toppet, men der er heldigvis stadig masser af søde, modne danske tomater og andre lækre sommergrøntsager. Og det er bare med at udnytte det, så forleden besluttede jeg mig for at lave en risotto med tomater, fennikel og basilikum, som du her får opskriften på. 

Risotto er en utrolig simpel ret, som er et fantastisk eksempel på, hvor langt man kommer med det italienske køkkens simplicitet. Ca. 30 minutter af din tid, et løg, en håndfuld risottoris, to glas hvidvin (et til dig selv og et til risottoen), en god fond, parmesan og evt. et par andre smagsgivere, og så har du et utroligt velsmagende måltid. Her valgte jeg som sagt at tage udgangspunkt i nogle gode, danske tomater, som fik selskab af lidt fennikel og basilikum. Simpelt og lækkert!

 

Risotto er lækker og nem hverdagsmad

Man kan egentlig undre sig over, hvorfor risotto ikke er en mere udpræget hverdagsret i de danske hjem, for det er altså ret nemt og hurtigt at lave. Og det smager virkelig godt! Det kan måske skyldes, at det lyder besværligt? Eller måske er det fordi, at det ikke ligefrem er den mest kalorielette ret? Hvorom alting er, så er det slet ikke besværligt. Og så synes jeg også, at vi lige skal glemme kalorierne, og bare nyde et godt, hjemmelavet og velsmagende måltid mad med dem vi har kært. Så længe du ikke spiser risotto morgen, middag og aften hver eneste dag, så skal det nok gå.

Læs også: Svamperisotto med lagret balsamico

Udover at være hurtigt at lave, så er en risotto også en glimrende måde at få brugt diverse madrester. Hvad enten du har et par gulerødder eller tomater liggende som snart skal spises eller om du har rester fra gårdagens braiserede spidsbryst, så kan det snildt bruges i en risotto. Og så er risotto, ligesom pasta, oplagt at lave vegetarisk, ligesom jeg har gjort her.

Læs også: Kulmule med tomatkompot, bagt fennikel og oliven

Man kan også snildt servere sin risotto som tilbehør, f.eks. til et godt stykke fisk eller til en klassisk gang osso buco. Og er du så heldig at have en lille portion risotto til overs, så må du endelig ikke smide den ud. Så kan du nemlig bruge resten til Arancini, som er små friturestegte risottokugler.

Risotto med tomat, fennikel, basilikum og parmesan

Vin til risotto

Når nu der skal et skvæt vin i risottoen, så skal du selvfølgelig også selv have et glas til maden. Men hvad skal man drikke til risotto? Det kommer selvfølgelig meget an på, hvad man vælger at komme i sin risotto. Hvis man tager udgangspunkt i en helt simpel og klassisk risotto, så skal man generelt gå efter en hvidvin med både krop og syre, da der både er godt med med syre (fra vinen) og fedme (fra parmesanen) i risottoen. Derfor skal man have fat i en vin, som har syre nok til at matche syren i risottoen, men samtidig også har nok krop og fylde til at hamle op med fedmen i risottoen. Hvidvin på Chardonnay (gerne fra Bourgogne) opfylder ofte disse krav, men en fyldig sauvignon blanc kunne også være en mulighed.

Læs også: Græskarrisotto med salviepesto

Til denne simple risotto med tomat, fennikel og basilikum drak vi en dejlig Denis Bouchacourt, Macon-Solutré 2013 fra Bourgogne, som jeg havde købt af min gode ven Jens fra Catching Wines. Det var et dejligt glas Mâcon, som havde en smule fad, lidt fedme og tilpas med syre til at fungere til risottoen. I næsen var den frisk og let parfumeret med noter af hvid håndsæbe. Friskheden gik igen i munden, hvor der udover en smule fad var noter af grapefrugt og sprøde, grønne æbler. Og så havde den en rigtig fin syre, der gav vinen en flot balance. Generelt et rigtig fint match til risotto med tomat, fennikel og basilikum, omend det ikke var det perfekte match til tomaterne. Men det var uden tvivl en rigtig lækker vin!

Denis Bouchacourt, Macon-Solutré 2013

Risotto med tomat, fennikel og basilikum

Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 100 g cherrytomater
  • ½ fennikel
  • 150 g risottoris
  • 1 dl tør hvidvin
  • 5-6 dl grøntsagsfond (kan erstattes med hønsefond)
  • 30 g smør
  • 30 g parmesan
  • Basilikum
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Snit løg og hvidløg fint og sauter begge dele i et godt skvæt olivenolie i en sauterpande ved middel varme.
  • Skær tomaterne i kvarte og snit fenniklen fint. Sæt begge dele til side.
  • Tilsæt risottorisene når løgene er blevet blanke og steg risene med i et par minutter.
  • Tilsæt hvidvinen og lad den koge næsten helt ind.
  • Tilsæt en skefuld fond og lad den koge næsten helt ind ved middel varme. Tilsæt derefter en skefuld fond mere og fortsæt sådan indtil risene er møre, men stadig har lidt bid. Rør godt i risottoen undervejs. Præcis hvor meget væske, der skal tilsættes, er svært at sige, så det kan godt være, at der er lidt for meget fond, men det kan også være, at du skal bruge lidt mere end jeg har angivet (eller spæde op med lidt vand).
  • Når du er ca. halvvejs i processen tilsættes tomater og fennikel.
  • Tag risottoen af varmen når risene er færdige og fonden næsten er kogt helt ind.
  • Tilsæt smør i tern, revet parmesan og basilikumsblade revet i grove stykker, og rør det ud i risottoen, så den får en cremet konsistens.
  • Læg låg på og lad risottoen trække i 2-3 min. inden servering.

Noter

Server risottoen med friskrevet parmesan og lidt friskkværnet peber. Og husk nu at gem evt. rester til arancini.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.