Kulmule med tomatkompot, bagt fennikel og oliven

Udgivet af den 30. april, 2017 i Fisk og skaldyr, Reklame


Opskrift på kulmule med tomatkompot, bagt fennikel og oliven

Det lader til, at jeg for tiden er rimelig inspireret af middelhavskøkkenet, så da jeg forleden modtog et par kasser tomater og samtidig blev udfordret til at kreere en ret med dem, så var det jo oplagt at lave noget i den boldgade. Det endte med et stykke stegt kulmule, som jeg serverede med bagt fennikel og en intens tomatkompot med oliven og masser af olivenolie. 

Det simple middelhavskøkken

Jeg har efterhånden mange gange skrevet om min kærlighed til det simple middelhavskøkken, hvor gode råvarer får lov at tale for sig selv. Og dette var også udgangspunktet for denne ret. Jeg endte faktisk med at gå lidt tid og tænke over, hvad jeg skulle stille op med alle de skønne og sødmefulde tomater inden jeg kom frem til denne ret. For ved nærmere eftertanke, så er friske tomater en råvare man ofte bruger som den er, hvad enten det er i en simpel tomatsalat, panzanellahjemmelavede fladbrød eller som topping på en bruschetta. Skal de tilberedes, så tyr man ofte til dem på dåse, hvilket man altså ikke altid behøver.

Læs også: Risotto med tomat, fennikel og basilikum

Efter lidt betænkningstid endte jeg så i det simple middelhavskøkken, og sauterede kvarte tomater med lidt løg og hvidløg, hvorefter jeg lod det stå og reducere og koge godt sammen, indtil jeg havde en tæt kompot med en intens smag af de sødmefulde tomater. Til sidst smed jeg en håndfuld udstenede kalamataoliven i kompotten for at give lidt kant til den – og så fordi tomater og oliven bare smager ret godt sammen.

Pedersens Udvalgte, Tomater

Fynske tomater fra Pedersens Udvalgte

De skønne tomater havde jeg fået leveret fra Pedersens Udvalgte, et nyt brand fra et lokalt gartneri, der ligger i udkanten af Odense. Udover sin passion for tomater, som selvfølgelig dyrkes uden brug af sprøjtemidler og med naturlig bekæmpelse af skadedyr, så tænker Pedersens Udvalgte også på miljøet. Drivhusene opvarmes nemlig udelukkende vha. spildvarme.

Pedersens Udvalgte har i første omgang lanceret to forskellige tomatsorter: Lemonade og Rosso, som du også kan se på ovenstående billede. Lemonade er, som du nok kan regne ud, de gule tomater. Det er en frisk og utrolig sødmefuld tomat, som jeg faktisk er gået hen og blevet ret glad for. Udover at smage godt, så giver den gule farve også et flot farvespil i de fleste retter, hvad enten det bare er i en simpel salat eller i en tomatkompot, ketchup e.l. Rosso er den røde sort, der er lidt mindre sødmefuld og mere krydret i smagen end lemonade, men mindst ligeså velsmagende. Tomaterne fra Pedersens Udvalgte er netop blevet lanceret, og forhandles af MENY, Føtex og Bilka.

Opskrift på kulmule med tomatkompot, bagt fennikel og oliven

Kulmule med tomatkompot, bagt fennikel og oliven

I stedet for kulmule kan snildt bruge andre magre torskefisk. Til tomatkompotten brugte jeg tomater af sorten Rosso fra Pedersen Udvalgte.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Middelhavs
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 300 g kulmulefilet uden skind
 • ½ løg
 • 1 fed hvidløg
 • 300 g tomater (f.eks. af sorten rosso)
 • 1 fennikel
 • 0,5 dl hvidvin
 • En håndfuld udstenede oliven (gerne kalamata)
 • Olivenolie

Sådan gør du

 • Soigner fileterne, hvis nødvendigt, giv dem et skud salt og sæt dem til side.
 • Snit løg og hvidløg fint og sæt dem til side.
 • Skær tomaterne ud i mindre stykker og sæt dem til side (jeg skar de små tomater ud i kvarte).
 • Skær toppen af fenniklen og skær den ud i 6-8 både. Kom bådene op i et ildfast fad, vend dem sammen med et stænk olivenolie, salt og peber. Hæld hvidvin ved og bag fennikelbådene i 30-45 min. ved 200 grader.
 • Varm en gryde op og sauter løg og hvidløg i et skvæt olivenolie ved middel varme. Løgene må ikke tage farve.
 • Når løgene er begynder at blive blanke, tilsættes de udskårne tomater. Lad nu tomaterne stå og snurre ved lav til middel varme i en halv times tid. Rør gerne et par gange undervejs.
 • Når tomatkompotten er ved at være kogt godt sammen, hakkes de udstenede oliven groft og tilsættes kompotten. Giv også gerne kompotten et godt stænk olivenolie.
 • Smag kompotten til med salt og peber (og evt. sukker, hvis nødvendigt).
 • Når tomatkompot og fennikel er ved at være færdige, varmes en pande godt op til fisken.
 • Vend den side af fisken, hvor skindet har siddet, i mel og steg fisken i et godt skvæt olivenolie. Kom også en klat smør på panden når du har lagt fisken på. Steg kun fisken på siden med mel og hæld løbende fedtstof over fisken.

Noter

Anret de bagte fennikelbåde på en tallerken, kom en god skefuld tomatkompot over og læg til sidst fisken oven på. Husk at krydr fisken med lidt saltflager og spis gerne et stykke friskbagt focaccia til.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Indlægget er sponsoreret af Pedersens Udvalgte, men ord, billeder og opskrift er som altid mine egne.

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.