Pulled pork i ovn – den bedste opskrift

Udgivet af den 9. maj, 2012 i Kødretter


Pulled pork burger med coleslaw

Så blev det tid til at prøve at lave pulled pork for første gang, og eftersom jeg bor i lejlighed, blev det lavet i ovnen. Resultatet blev forrygende godt og fungerede glimrende som kur mod søndagens tømmermænd. Det blev selvfølgelig serveret i en hjemmelavet burgerbolle med vinegarsauce, barbecuesauce og coleslaw. 

Tidligt op eller sent i seng for at lave pulled pork i ovn

Pulled pork er et godt stykke gris i form af en nakkefilet, der bliver gnubbet godt med en rub (krydderblanding) for derefter at blive langtidsstegt ved lav varme. Oprindeligt laver man pulled pork på en grill med trækul, men da jeg som sagt bor i lejlighed (uden altan), valgte jeg at lave det i ovnen. Det giver selvfølgelig ikke helt sammen smag, men jeg var ganske tilfreds med resultatet.

Læs også: Gullashsuppe – opskrift på krydret ungarsk gullashsuppe

Min pulled pork endte med at få ca. 14 timer i ovnen ved 110 grader, hvilket passede med, at den blev smidt i ovnen omkring kl. 4 om natten, da jeg kom hjem fra byen. Er man ikke lige oppe på det gudsforladte tidspunkt, så kan man godt nøjes med at gi’ den omkring 12 timer i ovnen, og dermed vente med at stå op til omkring  6-7 tiden.

Opskrift på pulled pork i ovn med vinegarsauce

Der er rigeligt rub, men det er bedre at lave for meget, og så kan den sagtens holde sig og bruges til et andet godt stykke kød. Har du spørgsmål til opskriften? Læs ofte stillede spørgsmål her.
5 fra 8 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Amerikansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 12 timer
Samlet tid: 12 timer 30 minutter
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Vinegarsauce

  • 1 dl æblecidereddike eller anden lys eddike
  • 1 dl ufiltreret æblemost
  • 0,25 dl ketchup
  • 25 g brun farin
  • 1 tsk. chiliflager kan udelades
  • 2 tsk havsalt (smag til)
  • 1 tsk. friskkværnet peber (smag til)

Dry rub

  • 50 g brun farin
  • 50 g paprika
  • 2 spsk. friskkværnet peber
  • 2 spsk. havsalt i flager
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 tsk. chipotle

Pulled Pork i ovn

  • 1 nakkesteg på ca. 2 kg fra en glad gris
  • 2 liter vand
  • 130 g salt
  • 1 dl røget whisky kan udelades
  • Evt. 2 laurbærblade og 2 stjerneanis

Sådan gør du

Vinegarsauce

  • Bland alle ingredienserne sammen og giv dem et opkog.
  • Køl af og hæld den over det supermøre kød. Saucen skal være godt syrlig så den komplementerer det fede kød.

Dry rub

  • Bland alle ingredienserne godt sammen.

Pulled pork – dag 1

  • Start med at give vand og salt (og evt. 2 laurbærblade og 2 stjerneanis) et lille opkog så saltet bliver opløst. Giv evt. whiskyen et opkog, sæt ild til den (PAS PÅ! Flammerne bliver store) og ta’ den af varmen.
  • Når whiskyen er brændt ud, hældes den op i saltlagen og det hele køles af.
  • Læg nakkefileten i saltlagen når den er afkølet. Dæk godt til med husholdningsfilm og sæt evt. en tallerken oven på for at holde den nede. Gør dette tidligt på dagen og sæt den på køl til om aftenen (min. 8-10 timer).
  • Inden du går i seng tages nakkefileten op af saltlagen og tørres godt af.
  • Gnub nakkefileten godt ind i din dry rub.
  • Læg nakkefileten i en plastikpose eller pak den godt ind i husholdningsfilm og læg den på køl til dagen efter.

Pulled pork – dag 2

  • Stå tidligt op, pak nakkefileten ud og sæt den i en kold ovn og tænd på 110 grader (almindelig ovn).
  • Nu skal den ha’ mindst 12-14 timer (gerne mere) til den har en kernetemperatur på 90-95 grader. Alt efter nakkefiletens størrelse og ovnen kan tilberedningstiden variere.
  • Træk kødet fra hinanden med to gafler

Noter

Server f.eks. i hjemmelavede burgerboller med vinegarsauce (prøv også at lave den med hyldeblomsteddike), barbecuesauce og coleslaw – og en iskold øl. Pulled pork kan også snildt serveres for sig selv med lidt godt tilbehør. Og ellers smager det altså også skønt på en hjemmelavet pizza.
Eventuelle rester kan også med fordel bruges i en gang gua bao (eller dampede boller om man vil). Det smager virkelig godt!
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Ofte stillede spørgsmål til Pulled Pork

Igennem tidens løb har jeg fået mange forskellige spørgsmål til opskriften på pulled pork. Herunder finder du svar på nogle af de spørgsmål, som jeg har fået flest gange.

Skal stegen i stegepose eller stegeso?

Man kan sagtens lave stegen i en stegepose eller stegeso, men så får du ikke det ønskede resultat. Hele idéen med Pulled Pork er, at dry rub’en karamelliserer og skaber en beskyttende og enormt velsmagende skorpe på stegen, som holder på saft og kraft og sørger for, at stegen ikke bliver tør. Denne skorpe vil man ikke få i samme grad, hvis man tilbereder stegen i stegepose eller stegeso.

Skal der ikke noget væske i bunden af fadet med stegen?

Nej, det er ikke nødvendigt.

Temperaturen står fast på ca. 75 grader, hvad nu?

Det der sker fra ca. 75-95 grader er, at fedt, sener osv. bliver nedbrudt, hvorfor temperaturen stiger noget langsommere fra 75-95 grader. Hvis stegen ikke når helt op på 93-95 grader er det dog ikke nogen katastrofe omend resultatet ikke vil være helt ligeså godt. Man kan evt. skrue ovnen op på 110-125 grader det sidste stykke tid, hvis man er nervøs for, hvorvidt stegen når op på 93-95 grader.

Kødet har allerede nået en kernetemperatur på 95 grader, og vi skal først spise om 4 timer. Hvad skal jeg gøre?

Alt efter, hvor mange timer det handler om, og hvor mørk kødets overflade er, så kan man bare skrue ovnen ned på 95 grader og lade stegen få et par timer ekstra. Hvis du vurderer, at overfladen er ved at blive for mørk (den skal jo helst ikke blive brændt og bitter), så tag kødet ud og dæk det over. Hvis der er tale om 1-2 timer, så vil jeg mene, at du godt kan lade det stå overdækket på køkkenbordet, og så trække det fra hinanden, når det skal spises.

Kan stegen laves på forhånd og genopvarmes?

Man kan sagtens lave pulled pork dagen i forvejen. Træk kødet fra hinanden når det kommer ud af ovnen, lad det køle lidt af, dæk det over og sæt det på køl. Dagen efter kan det trevlede kød så varmes op i en tildækket bradepande med lidt væde (evt. vinegarsaucen eller lidt god æblemost) ved ca. 150-200 grader.

Hvorfor skal stegen i saltlagen?

Grunden til, at stegen skal i saltlage først, er for at lave en let sprængning af kødet, hvilket er med til at mørne det. Her har jeg så valgt at tilsætte lidt røget whisky for at give kødet lidt røgsmag.

Hvornår skal vinegarsaucen bruges?

Man kan enten vælge at smage det trevlede kød til med vinegarsaucen eller sætte en skål på bordet, så folk selv kan dosere. Vinegarsaucen er en relativt skarp og syrlig dressing, som fungerer rigtig godt til det lidt fede og krydrede kød. 

Skulle du have yderligere spørgsmål, skal du selvfølgelig være velkommen til at skrive en kommentar nedenfor.

Saftigt gris og kolde øl

Har man ikke tømmermænd, som jeg havde den første dag, vi fik det, så synes jeg, at du skal drikke en go’ humlet øl til – ikke noget med vin her, der skal humle til. Er man ikke så meget til de humlede og bitre pale ales og IPA, så kan en god brown ale også være rigtig god til pulled pork.

Læs også: Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Jeg kan snildt anbefale rigtig mange (India) Pale Ales, da det er noget af det øl jeg drikker mest af, så jeg vil ikke nævne alt for mange her. Men et par gode bud kunne være Dead Pony Club og Punk IPA fra BrewDog og Rebel IPA og Latitude 48 IPA fra Samuel Adams, som allesammen er øl, der kan fåes i de fleste supermarkeder. Skal det være niveauet over (og lokalt), så laver Ugly Duck Brewing og Amager Bryghus nogle fantastiske humlede øl, og Ugly Duck laver også en ret lækker Brown Ale (Foxy Brown), som jeg bl.a. har drukket til grillede spareribs med solbærbarbecue.

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Få 3 gratis tips til at lave bedre mad

Vil du gerne lave bedre og mere velsmagende mad?

Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få 3 gratis tips, der giver dig bedre mad på bordet.

Mange tak for din tilmelding!