Gua bao – dampede boller med krydret and og sesam

Udgivet af den 12. januar, 2018 i Kødretter | 2 kommentarer

Gua bao - dampede boller med krydret and og sesam

Gua bao, dampet bao eller bare bao er en dampet bolle, der typisk serveres med et stykke krydret og glaseret svinekød, lidt syltet grønt og frisk koriander e.l. Her har jeg dog valgt at servere de dampede bao boller med krydret stegt and, som vi havde tilovers fra juleaften, sammen med resterne af lidt syltet blandet grønt, jeg havde stående i køleskabet, lidt fintsnittet forårsløg og lidt ristet sesamfrø. 

 

Stop spild af mad med dampede bao boller

De sidste par år er der heldigvis kommet større og større fokus på madspild – især i julen. Der er ikke noget værre end at se en masse dejlig mad gå til spilde. Så da vi sidste år selv holdte jul for første gang, stod vi med en masse skønne rester, hvilket vi fik udnyttet til fulde. Der gik intet til spilde, og for det ikke skal være løgn, så har vi faktisk stadig lidt rester fra den langtidsstegte and i fryseren til en anden god gang. En af de ting, vi brugte nogle af resterne til, var disse skønne, dampede bao boller. De smager nemlig fantastisk, og så er det en genial måde at få brugt sine kødrester på. De er især gode med svinekød eller and, men man kan også sagtens bruge f.eks. okse, kalv eller kylling

Læs også: Bløde tacos med braiserede oksehaler

Jeg har efterhånden lavet gua bao en håndfuld gange, og som regel har det været ifb. med, at vi havde en rest kød, der skulle bruges. I denne omgang blev resterne af det tilberedte andekød bare stegt lidt hårdt af på en pande i et godt skvæt olie sammen med en fornuftig mængde af den asiatiske krydderiblanding five spice (eller femkrydderi, om du vil). Da kødet var ved at være stegt sprødt på ydersiden, tilsatte jeg et skvæt østerssauce, som jeg glaserede kødet op i. På den måde får man noget super lækkert kød, der både er lidt sprødt, lidt krydret, men samtidig også har en smule sødme fra østerssaucen. Og det er altså virkelig lækkert i sådan en gang dampede bao boller.

 

Dressing og fyld til gua bao

Der skal selvfølgelig andet end blot kød i gua bao, og man behøver altså ikke nødvendigvis at stå med en rest kød for at kunne lave gua bao. Man kan sagtens tilberede noget kød med det ene formål at lave disse lækre dampede boller. Udover det krydrede andekød havde vi et sylteglas stående i køleskabet med en rest syltet kålrabi og gulerod, som vi valgte at komme i vores gua bao. Har du ikke en rest syltede grøntsager i køleskabet, som du synes giver mening, så kan du enten lave en gang syltede rødløg (der bare smager godt til alt) eller gøre det lidt mere autentisk med f.eks. en gang lynsyltet gulerod og kinaradisse med lidt chili. Det er blot at lave en helt klassisk syltelage (1 del vand, 1 del eddike, 1 del sukker) og hælde den over en gang fintsnittede grøntsager efter eget valg med krydderier efter humør (f.eks. stjerneanis, korianderfrø og peberkorn). Derudover lavede jeg en simpel dressing på soja, honning, vineddike, sesamolie, chili og hvidløg, som vi drizzlede over kødet ved servering.

Gua bao, dampede boller

Gua bao – skønne dampede boller

Nu sidder du måske stadig derude og tænker “dampede boller???”, og ja, dampede boller. Indtil for relativt få år siden havde jeg faktisk heller ikke selv hørt om dem. Og indtil jeg selv smagte dem for første gang, var jeg også ret skeptisk, men det er altså ret godt. Hele processen i at dampe dejen giver et ret unikt resultat, som (vist nok) oprindeligt stammer fra Asien. Så vidt jeg har kunne læse mig til, så har gua bao i hvert fald sin oprindelse i Taiwan, så det er lidt, hvad jeg vil kalde Asiens svar på en hotdog. Gua bao er i hvert fald mindst ligeså genial en opfindelse som hotdogs.

Selve dejen er der egentlig ikke noget specielt ved. Det er bare en almindelig bolledej med lidt sukker og olie, men dampningen giver en ret lækker og svampet konsistens. Lidt ligesom en rigtig blød og svampet burgerbolle, men så alligevel ikke helt. I og med, at de dampede boller ikke bliver udsat for hård, direkte varme, så får de ikke den karamelliserede overflade, som det meste brød har. Men hvordan damper man så nemmest sine bao boller? Jeg bruger en klassisk bambusdamper, som kan erhverves for ganske få håndører i de fleste asiatiske supermarkeder. Før jeg fik købt mig en bambusdamper, lavede jeg en løsning med en slags rist, der passede i en gryde, og ellers findes der adskillige dampindsatser og andre smarte løsninger til at dampe med. Spørger du mig, så er den nemmeste løsning klart en bambusdamper.

Gua bao, dampede boller

Gua bao - dampede boller med krydret and og sesam
Udskriv
Forberedelse
30 min
Tilberedning
15 min
Samlet tid
2 t 30 min
 

Opskriften giver 6 dampede bao boller. Har du ikke noget five spice, så kan du blande det selv af lige dele (ca. 1 tsk. af hver) nelliker, sechuanpeber, fennikelfrø, stjerneanis og kanel.

Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Taiwan
Antal personer: 2
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
Gua bao - dampede boller
  • 200 g mel
  • 5 g gær
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1,25 dl vand
  • 1 spsk. olie
Krydret og stegt kød
  • 200 g tilberedt kød (f.eks. and, svinekød e.l.)
  • 1 chili
  • 1 fed hvidløg
  • 1-2 spsk. five spice
  • 2-4 spsk. østerssauce
Dressing
  • 2 spsk. soja
  • 1 spsk. honning
  • 1 tsk. vineddike
  • 1 tsk. sesamolie
  • Lidt chili og hvidløg (finthakket)
Fremgangsmåde
Gua bao - dampede boller
  1. Rør alle ingredienserne sammen, og ælt dejen godt i 5-10 min. Dejen er lidt våd til at starte med. Tilsæt evt. lidt ekstra mel, hvis du vurderer, at den er for våd.

  2. Dæk dejen over, og lad den hæve i ca. 2 timer.

  3. Del dejen i 6 lige store dele, og form dem til kugler.

  4. Tryk kuglerne flade, og rul dem ud til en tykkelse på ca. 0,5 cm. Læg den udrullede dej over på bagepapir

  5. Pensl den ene halvdel af dejen med lidt olie, og fold den ene side over midten, så de kommer til at ligne små halvmåner. Lad dem hvile i ca. 15 min.

  6. Sæt i mellemtiden en gryde vand over med en bambusdamper på. Det er ikke nødvendigt med ret meget vand. Der skal bare være nok til, at det kan dampe.

  7. Læg forsigtigt dejen enkeltvis op i din bambusdamper - lad dem gerne ligge på bagepapiret, hvis det er nemmere. Damp dem i ca. 10 min., og pas på med at kigge til dem undervejs, da du så lukker al dampen ud.

Krydret og stegt and
  1. Skær kødet ud i mundrette stykker, og steg det godt af i lidt olie på en pande ved jævn varme.

  2. Tilsæt chili,hvidløg og five spice-krydderi og lad det hele stege videre sammen.

  3. Når kødet er godt stegt af, tilsættes et skvæt østerssauce, og det hele vendes godt sammen, så kødet nærmest bliver glaseret. Tag kødet af varmen og server.

Dressing
  1. Rør alle ingredienserne godt sammen. Vær opmærksom på, at honningen godt kan være lidt tid om at blive helt opløst.

Noter/Anretning

Server de lune dampede boller med lidt syltet grønt (f.eks. syltede gulerødder og kinaradisse), det stegte andekød, evt. sriracha, dressingen, fintsnittet forårsløg, ristede sesamfrø, koriander/bredbladet persille og evt. lidt friskpresset lime.

2 Kommentarer

  1. God idé til restemad – det ser superlækkert ud 🙂

    • Mange tak 🙂 Og ja, det er super til restemad. Især hvis der er and og svinekød til overs 😀

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!