Rosenkål er en bitter lille sag, men hvis man tilbereder den nænsomt og giver den noget syre og masser af smør, så kan det smage fantastisk. Forleden lavede jeg denne forret, hvor jeg tog udgangspunkt i en gang dampet rosenkål, som blev serveret med sprøde mandler, høost og brunet smør.
For nylig deltog jeg i en workshop med Morsø, hvor jeg fik lov til at lave en masse dejlig mad i deres støbejernsgryder/-pander og udeovne. Jeg kendte rent faktisk ikke ret meget til Morsø, før jeg blev kontaktet ang. workshoppen, men det viser sig, at de udover at producere brændeovne også laver noget ret lækkert køkkengrej i støbejern.
En simpel forret med dampet rosenkål
En af de retter jeg lavede i løbet af dagen var denne forret med dampet rosenkål. Mange mennesker har en tendens til at tage udgangspunkt i et stykke kød eller fisk, når man skal lave en ret, hvilket der som sådan ikke er noget i vejen med, men nogle gange kan det faktisk være ret lækkert at lade en grøntsag spille hovedrollen, hvilket jeg har valgt at gøre her. Retten bestod i al sin enkelhed af rosenkålsmos, dampet rosenkål, hvor de yderste blade først blev tilsat til sidst, citronsaft og -skal, ristede mandler, revet høost og masser af brunet smør. Når jeg damper rosenkål, så piller jeg næsten altid en del af de yderste blade af, som først bliver tilsat, når rosenkålene er møre, hvilket gør det hele lidt mere friskt og sprødt. Og så er det vigtigt, at man ikke giver rosenkålene for længe, da det går ud over smagen.
Læs også: Stegt rosenkål med bacon og hasselnødder
Hele idéen med retten var at holde rosenkålen rimelig frisk vha. citronsaft og -skal, og så bruge ost og brunet smør til at give dybde og fedme til retten. Det skulle vise sig at fungere overraskende godt, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg har lavet denne ret. Som du kan se på billedet herunder, så moste jeg bare rosenkålene sammen med masser af smør med et piskeris, men hvis man ønsker en finere mos/puré, så kan man vælge at give det en tur med stavblenderen.
Dampet rosenkål, mandler og brunet smør
Ingredienser
- 1 kg rosenkål
- 50 g mandler
- 200 g smør
- 1 øko. citron
- 100 g fast, salt og nøddeagtig ost (f.eks. Arla Unika Havgus, Høost, Vesterhavsost, parmesan e.l.)
Sådan gør du
- Kassér de yderste og grimmeste blade på rosenkålene.
- Pil yderligere nogle blade af og sæt dem til side. Skær resten af rosenkålene i kvarte og sæt til side.
- Rist mandlerne på en tør pande, hak dem groft og sæt til side.
- Kom ca. halvdelen af smørret i en gryde og smelt og brun det ved jævn varme. Pas på det
- ikke branker. Sæt det brunede smør til side til servering.
- Damp ca. halvdelen af de kvarte rosenkål i en gryde med lidt vand til de er møre (ca. 5-10 min.).
- Hæld vandet fra, tilsæt en god klat smør og mos rosenkålene.
- Smag til med citronskal og -saft, salt og peber. Læg låg på så mosen holder sig varm og sæt til side.
- Damp de resterende rosenkål i en gryde i lidt smør og vand indtil de er møre, men stadig har lidt bid. Vend rosenkålsbladene i og smag til med salt, peber og evt. citronsaft.
Noter
Indlægget er sponsoreret af Morsø, men jeg står 100% inde for alt, hvad jeg har skrevet i dette indlægget. Billederne er leveret af Morsø.