Rosenkål er en fantastisk lille sag, som smager skønt. I selskab med en go’ klat smør, er stegt rosenkål, bacon og sprøde hasselnødder et lækkert og fyldigt tilbehør til f.eks. en god kotelet eller et godt stykke fisk.
Stegt rosenkål – et lækkert tilbehør
I England er stegt rosenkål, bacon og kastanjer et klassisk tilbehør til julemiddagen, og der er ingen tvivl om, at rosenkål og bacon smager fantastisk sammen. Jeg har dog valgt at skifte kastanjerne ud med lidt ristede hasselnødder og tilsætte lidt æble og i stedet for at servere det til en tung julemiddag, så lavede jeg det som tilbehør til et stykke stegt torsk. Simpelt og lækkert, og så er det endda super nemt at lave.
Læs også: Grønkålssalat med æble og saltede valnødder
Der er mange, som ikke bryder sig om den bitre lille knold, hvilket jeg tror skyldes, at man før i tiden havde en tendens til at overtilberede rosenkålen – så er den nemlig ikke særlig rar at spise. Hvis man derimod sørger for ikke at overtilberede rosenkålen, så smager den til gengæld super lækkert!
Læs også: Hvidkålssalat med æble og yoghurt
I stedet for stegt rosenkål, så kan man også sagtens bruge rosenkål rå og helt fintsnittet i salater som jeg f.eks. har gjort i denne skønne salat med kogt torskerogn og stenbiderrogn. Rosenkål smager også skønt dampet i lidt vand og smør og evt. smagt til med citronsaft eller -skal. Det er et genialt tilbehør, og ellers kan man også servere dampet rosenkål med mandler og brunet smør som en selvstændig ret.
Ingredienser
- 300-400 g rosenkål
- 100 g tørsaltet bacon
- 50 g hasselnødder (grofthakkede)
- 1 æble
- En håndfuld bredbladet persille
- Evt. et skud citronsaft
Sådan gør du
- Fjern de yderste blade fra rosenkålene og skær dem i kvarte.
- Skær baconen ud i stykker på ca. 1x1 cm. og steg det på en pande til det begynder at få lidt farve, men stadig ikke er helt sprødt.
- Tilsæt de kvarte rosenkål og hakkede hasselnødder - evt. sammen med en klat smør - og lad det stege til rosenkålen er er mør, men stadig har lidt bid.
- I mellemtiden skæres æblet ud i grove tern og persillen hakkes.
- Når rosenkålen er færdig tilsættes æble og persille.
- Smag til med salt, peber og evt. et skud friskpresset citron.
Noter