Hvidkålssalat med æble og yoghurt

Udgivet den 16. november, 2011 i Salater


Opskrift på hvidkålssalat med æble og yoghurt

Kål er godt – og sundt! Og nu er det endelig blevet sæson for kål, så det skal vi nyde. Jeg tror generelt, at de fleste har lidt barndomstraumer når det kommer til kål. Kål kan bruges på mange forskellige måder, og i løbet af efteråret og vinteren er det sæson for kål, hvilket betyder, at du kan få dansk kål til næsten ingen penge. F.eks. så havde SuperBest en masse forskellige typer kål på tilbud til 5,-/stk. og jeg skal love for, at der er meget mad i f.eks. et hvidkål.

 

Hvidkålssalat med æble og foredrag med Nikolaj Kirk

I tirsdags var jeg til foredrag med Nikolaj Kirk (og Mikkel Maarbjerg, men han stod bare i baggrunden og snittede), hvor jeg blev inspireret til denne hvidkålssalat med æble. Foredraget var rigtig godt og Nikolaj Kirk er generelt enormt underholdende – sjældent har jeg oplevet en mand, der er så entusiastisk. Han brugte ca. 2½ time på at banke ind i hovedet på folk, at man skal handle efter sæson, købe bæredygtige produkter, tage ud og plukke (f.eks. hyldeblomst, ramsløg etc.) og fange (f.eks. ud og fange nogle fisk) vores råvarer selv – “DET ER JO GRATIS!”, som han sagde – eller nærmere råbte i bedste Nikolaj Kirk-stil.

Læs også: Flæskesteg med sprød svær

Han kom med et sjovt, men tankevækkende eksempel på hvordan nogle folk kan stå og nyde en fransk hotdog (som primært består af stivelse, mel, salt, vand, brusk og andre rester fra dyret), men samtidig finde det frastødende at spise indvolde, som er noget af det mest sunde, nærende og velsmagende kød på dyret.

Læs også: Rødkålssalat med klementiner og græskarkerner

Generelt er jeg fuldstændig enig med alt hvad han sagde, og jeg var rigtig godt underholdt så længe det varede, og så fik vi også lidt at spise til sidst. Men havde det ikke været for Mikkel Maarbjerg, så havde vi nok ikke fået noget at spise, sådan som Nikolaj Kirk snakkede. De lavede nogle forskellige salater og lidt soyaglaseret laks, som smagte helt fantastisk. Og det var dér det gik op for mig, hvor godt kål og yoghurt klæder hinanden. Så forleden da jeg lavede lidt ovnbagt pasta med nogle rester fra dagen før biksede jeg denne hvidkålssalat med æble sammen og serverede til.

Opskrift på hvidkålssalat med æble og yoghurt

Hvidkål

Hvidkålssalat med æble og yoghurt

Jeg lavede en portion af et kvart hvidkål og 3 store æbler, hvilket er nok til 3-4 personer som tilbehør. Salaten kan selvfølgelig også laves med andre typer kål.
4.3 fra 10 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Salat
Køkken: Nordisk
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • ¼ hvidkål
 • 3-4 æbler
 • Masser af friskhakkede krydderurter (jeg brugte purløg og persille)
 • 5 dl yoghurt naturel
 • Et lille skvæt rapsolie

Sådan gør du

 • Kasser de yderste blade på hvidkålet og halver det. Halver den ene halvdel og snit det kvarte kål fint og kom det op i en skål.
 • Skyl æblerne, skær dem ud i passende stykker og smid det op til kålen.
 • Vask krydderurterne, hak dem fint og kom dem op til kål og æbler.
 • Hæld en go klat yoghurt over og rør rundt. Tilsæt yoghurt til du synes det er passende. Tilsæt til sidst et lille skvæt go' olie og smag til med salt og peber.

Noter

Server f.eks. hvidkålssalaten til en lækker porchetta, ovnstegt kylling eller til et stykke stegt fed fisk (f.eks. laks).
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

14 Kommentarer

 1. Den salat ser jo vildt indbydende ud, jeg vil prøve noget lignende i aften. Da jeg lige som det første så billedet tænkte jeg salat og godt med flødeskum, og det var da ret så plausibelt på netop din blog :p

  • Tak, den smagte også rigtig godt… Lækker og frisk! Haha, ja, det kunne meget vel ha’ været flødeskum, men dog ikke. Det er faktisk en ret sund salat 😉

 2. Jeg er medlem af fødefarefællesskabet, og jeg havde et hvidkål jeg ikke lige kunne komme af med. Men denne her ret er faktisk rigtig lækker, jeg tilsatte lidt honning til yoghurten det virkede fint 🙂

  • Jeg synes næsten altid at man står tilbage med noget hvidkål, og når man kun er to i hjemmet kan det godt være svært at komme igennem et helt hvidkålshoved. Men så er det bare med tænke lidt alternativt 🙂

   Det lyder lækkert med honningen. Det må jeg prøve en dag 🙂

 3. Hvis du har en rest hvidkål i overskud, kan du snitte det fint og fryse ned i portioner, evt. til en dejlig gang stuvet hvidkål med frikadeller – supergod gl.dags mormormad 😉 salaten ser iøvrigt rigtig frisk og dejlig ud! Her i huset er vi også kun 2 pers. til hverdag, så kender godt problemet med mange rester 😉

  • Ja, det var også en mulighed. Havde jeg faktisk ikke lige tænkt over 🙂 Uh, sådan en go’ gang frikadeller med stuvet hvidkål er nu godt.

 4. Søgte efter en salat med hvidkål da jeg havde et hvidkålshovede liggende og faldt over din opskrift, og må sige den ser super lækker ud. Er ved at lave den nu og vi skal have den til noget pita mad iaften, noget nemt men trods alt sundt 🙂
  Tak for en skøn opskrift. MUMS.

  • Hej Bettina

   Mange tak for din kommentar – jeg håber, at det smager Jer 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 5. Vi skulle for første gang lave mad med hvidkål (jeg er en af dem der er total kål forskrækket) og fandt denne opskrift, gik igang, dog med en del skepsis, men fik et fremragende resultat – Den smager bare SÅ lækkert!!!
  Det er helt sikkert ikke sidste gang vi laver denne salat, og for fremtiden har jeg ingen problemer med at kaste mig ud i kål opskrifter. 🙂

  Jeg tilsatte lidt citron, sukker og ristede pinjekerner, det gav den lidt ekstra. 😉

  • Hej Joan

   Jeg er glad for at høre, at du kunne li’ salaten på trods af din skepsis over for kål 🙂

   Det lyder lækkert med citron og pinjekerner – det må jeg prøve næste gang 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 6. Ville græsk yoghurt være god at bruge til det ?

 7. Hej. Kan yoghurten skiftes ud med Skyr naturel? Nogen der har prøvet det?

  • Hej Marianne,
   Jeg har ikke prøvet det, men jeg kan ikke lige forestille mig, at det vil fungere. Skyr har trods alt en lidt anderledes smag og konsistens.

   Venlig hilsen
   Martin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!