Porchetta i ovn – rullesteg med sprød svær

Udgivet den 25. juli, 2013 i Kødretter


Opskrift, Porchetta i ovn - italiensk rullesteg med sprød svær

Så har jeg igen været igang med en lækker grillklassiker lavet i ovnen. Først var det pulled pork, og denne gang har jeg haft fat i en traditionel italiensk ret – nemlig porchetta i ovn, som er en slags italiensk rullesteg med sprød svær hele vejen rundt.

Porchetta uden grill og rotisserie

Porchetta er en ret, som længe har stået på min to-cook-list, men det er først for et par dage siden, at jeg kunne sætte et flueben på listen. Typisk bliver porchetta tilberedt på et rotisserie (roterende grillspyd) på en grill, men da jeg hverken har et rotisserie eller en grill, som er stor nok til dette, blev den lille gris lavet i ovnen og vendt jævnligt. Dette fungerede rigtig godt og gav et fremragende resultat, men et rotisserie på en grill vil nok resultere i et endnu bedre resultat.

Læs også: Grillet spidskål med smør og citron

Porchetta er et svineslag, der bliver krydret med forskellige krydderier, rullet sammen og snørret stramt op. Nogle slagtere har ofte svineslag liggende, hvor du hos andre skal bestille det. Du kan evt. få slagteren til at ridse sværen, så du er fri for at stå og bøvle med det derhjemme – min slagter tilbød mig det, så snart han hørte, jeg skulle bruge det til porchetta. Jeg valgte at krydre svineslaget med salt, friskkværnet peber, korianderfrø, salvie, rosmarin, bredbladet persille, løg og hvidløg. Jeg ville egentlig også ha’ krydret med lidt citronskal og fennikelfrø, men det glemte jeg alt om i kampens hede. Krydringen kan selvfølgelige varieres alt efter humør og smag, men generelt synes jeg, at salvie, rosmarin og citronskal er rigtig godt til svinekød.

Opskrift, Porchetta i ovn - italiensk rullesteg med sprød svær

Tilbehør til porchetta

Vi serverede porchettaen med grillede og balsamicoglaserede løg, kogte kartofler og sovs lavet på skyen fra svinet. Dertil drak vi en Indslev Spelt Bock, som fungerede rigtig dejligt til retten. Porchettaen blev serveret som en del af en 3-retters menu i anledningen af, at vi fik gæster til spisning. Til forret lavede jeg en lille anretning med koldrøget fanø laks, friskpillede rejer, syltede agurkekugler, sprøde skiver af radise ogcreme fraiche 38% rørt op med citronsaft og masser af dild. Til dessert havde Maiken lavet en rigtig lækker citronfromage efter Claus Meyers opskrift i Almanak, som blev pyntet med store flotte danske hindbær.

Læs også: Flæskesteg med sprød svær

Dagen efter skulle vi en tur til Den Blå Planet, så der blev smurt et par friskbagte ølandshvedeboller med mayo, dijonsennep, et par skiver porchetta fra dagen før og resterne af de grillede, glaserede løg, og så var madpakken hjemme – sammen med en kold pilsner udgjorde dette en skøn frokost. Man kan også vælge at servere porchettaen i friskbagte burgerboller.

Opskrift, Porchetta i ovn - italiensk rullesteg med sprød svær

Porchetta i ovn - italiensk rullesteg med sprød svær

4.25 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Ingredienser

 • 2 kg svineslag
 • Salvie, rosmarin og bredbladet persille (kan varieres)
 • 1 løg
 • 2-4 fed hvidløg
 • 1 spsk. hel sort peber
 • 1 spsk. hel korianderfrø
 • 1 spsk. fennikelfrø
 • Groft salt
 • Olivenolie
 • Køkkengarn

Sådan gør du

 • Peber, korianderfrø og fennikelfrø ristes godt af på en tør pande og pulveriseres i en morter. 
 • Hak alle krydderurterne groft og snit løg og hvidløg fint.
 • Hvis ikke du har fået din slagter til at ridse slaget for dig, gøres dette nu. Vend slaget om, så sværen vender nedad.
 • Fordel krydderurter, krydderier, løg og hvidløg på indersiden af slaget og rul det sammen.
 • Bind rullestagen stramt op med køkkengarn, smør den med olivenolie og krydr godt med groft salt – gerne ind imellem sværene.
 • Steg svinet på en rist i ovnen ved 150 grader i 2,5-3 timer og sæt en bradepande med vand under – skal du lave sovs på skyen tilsættes lidt urter til bradepanden (f.eks. et grofthakket løg, lidt hvidløg og et par kviste timian/rosmarin). Vær dog opmærksom på, at skyen godt kan risikere at blive relativ salt, hvorfor jeg lavede en opbagt sovs primært på mælk/fløde og smagte til med skyen.
 • Vend porchettaen flere gange undervejs så den bliver stegt nogenlunde jævnt på alle sider. Efter ca. 3-4 timer bør kernetemperatuen være 65-70 grader, og ovnen skrues op på 225-250 grader, så sværen kan puffe op og blive sprød. Husk at holde godt øje med dyret og vend det jævnligt.
 • Når sværen er gylden og sprød hele vejen rundt tages porchettaen ud af ovnen, og dækkes let til med lidt staniol – lad den hvile i 15-20 min. inden vidunderet skæres ud ved bordet.
 • Selvom kernetemperaturen kommer over 75 grader bør kødet ikke blive tørt, da det er relativt fedt og beskyttet af sværen hele vejen rundt. Jeg endte på en kernetemperatur på ca. 80 grader, og kødet var enormt saftigt og lækkert.

Noter

Server f.eks. porchettaen sammen med en gang hjemmelavet coleslaw, flødekartofler eller bagte rodfrugter, en lækker grønkålssalat med æble og en sauce på skyen eller i en hjemmelavet burger.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

23 Kommentarer

 1. Uhm hvor lyder det lækkert… også jeres frokost dagen efter – som en über lækker flæskestegssandwich, dog uden sammenligning i øvrigt 😉

  Den er straks kommet min to-do liste 🙂

  God weekend,
  Carina

  • Hej Carina

   Mange tak for din kommentar 🙂

   Ja, som du nok kan forstå var det alt i alt en stor success – det er bestemt ikke sidste gang jeg har haft en porchetta i ovnen.

   Venlig hilsen
   Martin

  • Vi fik det i går det var rigtigt godt, men vi spiste ikke det hele, så i dag vil jeg lave biksemad af resten med spejlæg og rødbeder til, det smager altid godt!!!

 2. Porchetta står også på vores to-do-liste, men der er bare SÅ meget man gerne vil lave/afprøve 🙂
  Dog har billedet her inspireret og den prochettaen rangere nu som næste weekends projekt!

  I dag står den på røget oksespidsbryst.

  • Det er bare at komme igang.. Det er ikke særlig svært eller tidskrævende 🙂 Det smager virkelig godt!

   Det lyder nu heller ikke helt dårligt med røget oksespidsbryst 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 3. Pyha, prøvede for et stykke tid siden sådan en, som jeg havde købt færdiglavet i en dagligvarebutik. Den var så fed, at der skulle lup til for at finde kødet 🙁

  Men den der ser lækker ud. Måske skulle jeg give begrebet porchetta en chance til 😉

  • Det lyder da til, at du har været lidt uheldig så.. Men så må du jo bare til slagteren og købe et godt kødfuldt svineslag næste gang 🙂 Det er i hvert fald rigtig lækkert!

   Venlig hilsen
   Martin

 4. Hej Martin,

  Ser superlækkert ud! Hvor købte du dit svineslag henne? Og hvad skal man cirka regne med at give for sådan noget?

  Mvh
  Herbert

  • Hej Herbert

   Tak skal du ha’, det er jeg glad for at høre 🙂

   Jeg købte svineslaget hos en slagter, og jeg vil gætte på, at det kan fåes hos de fleste slagtere. Prisen kan jeg ikke huske på stående fod, men det er ikke vanvittigt dyrt 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 5. Et svineslag koster ca. 80-100 kr. Prøv også at lægge en svinemørbrad midt på slaget lige inden det rulles op omkring

 6. Tak Søren 🙂 Det lyder da ikke helt ringe med en svinemørbrad i midten – det må prøves..

  God weekend!

  Venlig hilsen
  Martin

 7. DE 150 graderer skal ovnen køre som varmluftovn eller almindelig ?

  på forhånd tak
  vh
  Frode

  • Hej Frode

   Det er 150 grader på almindelig varme. Medmindre jeg nævner andet, så bruger jeg altid almindelig ovn 🙂

   God weekend.

   Venlig hilsen
   Martin

 8. Tak for opskriften, jeg har i dag for første gang kastet mig ud i projektet.
  Et tip til en Toscansk version af Porchetta så fyld ‘svinet’ med rosmarin, timian, salvie, citronskal, hvidløg og vild fennikel. Vild fennikel er frø fra blomsten og skulle give en kraftig smag som, ifølge min lokale italienske vinmand, er en selvfølge i en porchetta, jeg har endnu ikke selv prøvet den vilde fennikel. I øvrigt var han fast besluttet på, at der til porchetta skal drikkes en god Sangiovese drue f.eks. en god Chianti Classico 🙂

  • Hej Sidse,

   Jeg er glad for, at du kan bruge opskriften 🙂 Det lyder lækkert med den toscanske version – det skal jeg helt sikkert prøve på et tidspunkt… Man kan selvfølgelig også sagtens servere god italiensk rødvin til, det er jo oplagt når nu det er en italiensk ret, men øl fungerer også ganske godt til 🙂

   God weekend…

 9. Hej Martin,
  Jeg har været ude at købe øko gris og fik lækkert ‘slag’ med.
  Synes din opskrift lyder super lækker, men frygter resten af husstanden vil finde smagen for ‘kraftig’. Mon soltørrede tomater, hakkede cashnew nødder, fetaost og basilikum vil passe dertil i stedet ? Det har jeg ofte fyldt en svinemørbrad ud med, og ved det vil falde i husstandens smagsløg…
  God dag

  Mvh Pernille

  • Hej Pernille,

   Det lyder skønt med økogrisen 🙂

   Personligt synes jeg, at især salvie er rigtig god til svinekød, men du kan sagtens variere fyldet i din porchetta som du ønsker. Kombinationen af soltørrede tomater, feta og basilikum er jo altid en succes, så jeg er ikke i tvivl om, at det også vil fungerer i den porchetta 🙂

 10. Lyder lækkert. Hvad skal jeg servere til?

  • Mange tak Elsemarie 🙂 Som jeg også har skrevet til sidst i opskriften, så smager porchetta skønt sammen med lidt bagte rodfrugter (eller stegte kartofler), evt. en salat til og så en sauce på skyen. Og så kan man jo evt. bruge resterne i en sandwich eller burger dagen efter 🙂

 11. Ser godt ud!
  I nogle opskrifter på porchetta flækkes kødet(splitter slaget, så det kun hænger sammen i den ene, smalle ende), så der skabes en større overflade til fyldet. Er dette en fordel? Så vidt jeg kan se, får man en mere jævn fordeling, så fyldet ikke er så centreret.

  • Mange tak Lucas 🙂

   Jeg er ikke lige helt sikker på, hvordan du tænker på, at slaget skulle flækkes, og det er umiddelbart ikke noget jeg har erfaring med. Jeg tror dog ikke, at det er noget, der vil gøre den store forskel, men det er da forsøget værd. Del gerne dine erfaringer, hvis det er noget du kaster dig ud i at prøve 🙂

 12. Ser rigtig lækkert ud og skal da helt klart prøves…men har du nogen gode idéer til hvad man kan bruge i stedet for koriander frø…tænker at prøve det til nogle gæster, men er lidt usikker på korianderen!…o”)…

  • Du kan sagtens udelade korianderfrø, hvis du ikke er til det, og så blot køre med sort peber og fennikelfrø 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!