Grillet spidskål er et helt fantastisk tilbehør, som kan laves til de fleste grillaftener. Hvad enten der skal fjerkræ, fisk eller bøf på grillen, så er grillet spidskål det perfekte tilbehør.
Der er ingen tvivl om, at spidskål er en af mine yndlingsgrøntsager. Jeg er helt tosset med det sprøde og saftige kål og den delikate og milde smag, som nye danske spidskål har. Derudover så er det også utroligt alsidigt og fungerer f.eks. rigtig godt helt fintsnittet i en salat, som alternativ til en tortilla i kålwraps, i en lækker sommerfrikassé eller i en coleslaw. Men man kan også bare skære spidskålet i halve eller kvarte, grille det hårdt ved høj varme, give det en go’ gang smør eller olivenolie og lidt salt og servere de halve eller kvarte spidskål som tilbehør. Når kål bliver grillet (eller stegt for den sags skyld) og let branket får det en fantastisk let røget og nøddeagtig sødme, mens det forbliver sprødt indeni.
Grillet spidskål – simpelt og lækkert
Rent smagsmæssigt har jeg valgt at holde det rimelig simpelt med rigeligt smør (!), citron og salt, hvilket holder hver gang! Kål og smør er bare så fantastisk gode venner, og det er lidt ligesom om, at tingene bare går op i en højere enhed, når de to møder hinanden. En god olivenolie kan dog også bruges. Alternativ kan man f.eks. rive lidt god parmesan udover eller gøre som Karl fra Raavare og lave en decideret parmesancreme til formålet.
Læs også: Hjemmelavet koldskål
Man kan selvfølgelig også lave diverse dressinger til det grillede spidskål, f.eks. en lækker og frisk yoghurtdressing i stil med den jeg lavede til grillet aubergine. Dette er også med til at gøre grillet spidskål til et utroligt alsidigt tilbehør, som kan spises enten for sig selv som en lille forret eller som tilbehør til det meste fisk og kød. Igår spiste vi det f.eks. som tilbehør til en dejlig grillet Sødam-kylling, hvilket var en stor succes!
Læs også: Hjemmelavet bearnaisesauce – nem opskrift på bearnaise
Når der tændes op i grillen, så er det som regel med fokus på et stykke kød, og man ender ofte med det samme tilbehør i form af en salat og lidt kedeligt brød, der lige får en tur på grillen. Dette synes jeg er synd og skam, da det kan være super lækkert at grille diverse grøntsager, hvilket grillet spidskål er et glimrende eksempel på. Ellers kan det bestemt også anbefales at smide både majs, squash, svampe eller lignende på grillen.
Grillet spidskål med smør og citron
Ingredienser
- 1 stort spidskål
- 50 g smør
- 1 citron
- Flagesalt
Sådan gør du
- Fjern de yderste blade på spidskålet og skær det i kvarte.
- Smør de kvarte stykker spidskål med lidt olie og grill dem på direkte varme på en glohed grill.
- Sørg for at grill alle flader på de kvarte kål. Læg evt. kålet over på indirekte varme et par minutter når de er let brankede på alle sider.
- Smør de kvarte grillede spidskål godt med smør eller smelt smørret og hæld det udover.
- Pres lidt citronsaft og riv evt. lidt citronskal udover. Drys med flagesalt og server med det samme.