Spidskål er en af mine absolutte yndlingskål, som jeg typisk bruger fintsnittet i salater eller som tilbehør efter en hurtig tur på panden. Forleden lavede vi kålwraps af spidskål til aftensmad, og det var faktisk rigtig lækkert.
Spidskålet var en del af Nørregårdskassen, som jeg modtog fra Aarstiderne sidste mandag, og ligeså var de søde sukkermajs og gulerødder, som vi kom i vores kålwraps. De lækre tomater, som vi havde fået med i Nørregårdskassen var desværre blevet spist som snacks i løbet af ugen, så jeg måtte ud og købe en ny portion tomater for at kunne lave en lækker tomatsalsa. Tomatsalsaen blev krydret med lidt frisk hvidløg fra haven, en håndfuld friskhakket basilikum fra vindueskarmen og en knivspids finthakket chili af sorten Bhut Orange Copenhagen (også fra vindueskarmen) – derudover fik den også et skvæt god olivenolie og balsamico.
Læs også: Nyretapper – slagterens hemmelige udskæring
Udover tomatsalsa, majs og gulerødder, så kom vi fintskåret, rosastegt flanksteak og syltede rødløg i vores kålwraps. For at det hele ikke skulle blive for sundt, så blev flanksteaken selvfølgelig glaseret i rigeligt smør, som majsene fik en tur i efterfølgende. De store spidskålsblade udgør et glimrende alternativ til en kedelig færdigkøbt tortilla eller tacoskal og indeholder ikke nær så mange E-numre!
Ingredienser
Tomatsalsa med chili, hvidløg og basilikum
- 12 mellemstore tomater
- 2 fed hvidløg
- Frisk chili
- En god håndfuld frisk basilikum
- Et skvæt god balsamico
- Et skvæt god olivenolie
Kålwraps med oksekød
- 1 stort spidskål
- 5 g flanksteak, kan erstattes med f.eks. nyretapper
- 3-4 majskolber
- 4 gulerødder, revet groft
- Syltede rødløg
- 1 portion tomatsalsa
Sådan gør du
Tomatsalsa med chili, hvidløg og basilikum
- Skær tomaterne ud i grove tern og kom dem op i en skål. Hak hvidløget fint (eller riv/pres det) og kom det op til tomaterne.
- Snit også chilien fint og kom den op til tomater og hvidløg. Fjern evt. kerner og lameller og juster mængden efter smag. Basilikumen snittes også fint og kommes op i skålen.
- Tilsæt et lille skvæt balsamico og et lille skvæt olivenolie. Smag til med salt, peber og evt. en smule sukker. Lav gerne tomatsalsaen et par timer i forvejen, så den kan nå at trække lidt inden spisetid.
Kålwraps med oksekød
- Kassér de yderste par blade på spidskålet og skær bunden af kålhovedet. Pil nu forsigtigt bladene af enkeltvis og sæt dem til side. Man kan evt. blanchere kålbladene i en gryde med kogende vand, hvis man ønsker at blødgøre dem lidt. I så fald skal de direkte over i en skål med koldt vand, når man tager dem op af gryden for at stoppe tilberedningen.
- Pil bladene af majeskolberne og skær majsene af. Halver evt. majskolberne før du skærer majsene af – det gør det lidt nemmere.
- Puds flankesteaken af og steg den fint rosa. Giv gerne panden klat smør, lidt hvidløg og evt. et kvist timian/rosmarin og glaser kødet i smørret under stegningen. Tag kødet af når det er færdig og lad det hvile mens du steger majsene.
- Kom majsene på panden og steg dem i ca. 5 min. mens kødet hviler. Skær kødet i tynde skiver på tværs af kødets fibre, krydr med salt og peber og fyld spidskålsbladene med revet gulerod, stegte majs, oksekød, tomatsalsa og syltede rødløg.