Pulled pork i ovn med coleslaw

Udgivet af den 9. maj, 2012 i Kødretter | 319 kommentarer

Pulled pork i ovn med coleslaw

Så blev det tid til at prøve at lave pulled pork for første gang, og eftersom jeg bor i lejlighed, blev det lavet i ovnen. Resultatet blev forrygende godt og fungerede glimrende som kur mod søndagens tømmermænd. Det blev selvfølgelig serveret i en hjemmebagt burgerbolle med vinegarsauce, barbecuesauce og coleslaw

Pulled pork er et godt stykke gris i form af en nakkefilet, der bliver gnubbet godt med en rub (krydderblanding) for derefter at blive langtidsstegt ved lav varme. Oprindeligt laver man pulled pork på en grill med trækul, men da jeg som sagt bor i lejlighed (uden altan), valgte jeg at lave det i ovnen. Det giver selvfølgelig ikke helt sammen smag, men jeg var ganske tilfreds med resultatet.

Pulled pork i ovn med coleslaw

Jeg har længe haft lyst til at lave pulled pork og har kigget vidt omkring på nettet for at få inspiration. Min primære inspiration er i sidste ende kommet fra Griseriet og Gastromand.dk, som jeg takker mange gange.

Pulled pork i ovn med coleslaw

Min pulled pork endte med at få ca. 14 timer i ovnen ved 110 grader, hvilket passede med, at den blev smidt i ovnen omkring kl. 4 om natten, da jeg kom hjem fra byen. Er man ikke lige oppe på det gudsforladte tidspunkt, kan man godt nøjes med at gi’ den ca. 12 timer. Så kan man stå op ved en 6-7 tiden, smide svinet i ovnen og gå i seng igen.

Pulled pork i ovn med coleslaw

Har man ikke tømmermænd, som jeg havde den første dag, vi fik det, skal du drikke en go’ humlet øl til – ikke noget med vin her, der skal humle til. Er man ikke så meget til humle kan en almindelig pilsner godt drikkes til. Jeg kan anbefale rigtig mange (India) Pale Ales, da det er min yndlingsøltype, så vil ikke nævne alt for mange her. Men Punk IPA fra BrewDog eller Latitude 48 IPA fra Samuel Adams er to rigtig gode bud, som kan fåes i de fleste supermarkeder.

Pulled pork i ovn med coleslaw

 

5.0 from 1 reviews
Pulled pork i ovn med coleslaw
 
Forberedelse
Tilberedning
Total
 
Der er rigeligt rub, men det er bedre, at der er for meget end for lidt, og så kan den sagtens holde sig og bruges til et andet godt stykke kød.
Forfatter:
Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Amerikansk
Antal personer: 8
Ingredienser
Til servering
Vinegarsauce
  • 1 dl æblecidereddike (eller anden lys eddike)
  • 1 dl ufiltreret æblemost
  • 0,25 dl ketchup
  • 25 g brun farin
  • 1 tsk. chiliflager (kan udelades)
  • Ca. 2 tsk. havsalt (smag til)
  • Ca. 1 tsk. friskkværnet peber (smag til)
Dry rub:
  • 50 g brun farin
  • 50 g paprika
  • 2 spsk. friskkværnet peber
  • 2 spsk. havsalt i flager
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 tsk. chipotle (fåes bl.a. hos smageVARER - kan erstattes med røget paprika)
Pulled Pork i ovn
  • 1 nakkesteg på ca. 2 kg fra en glad gris (gerne frilands eller økologisk)
  • 2 liter vand
  • 130 g salt
  • 1 dl røget whisky (kan udelades)
  • Evt. 2 laurbærblade og 2 stjerneanis
Fremgangsmåde
Vinegarsauce
  1. Bland alle ingredienserne sammen og giv dem et opkog. Køl af og hæld den over det supermøre kød. Saucen skal være godt syrlig så den komplementerer det fede kød.
Dry rub
  1. Bland alle ingredienserne godt sammen.
Pulled pork - dag 1
  1. Start med at give vand og salt (og evt. 2 laurbærblade og 2 stjerneanis) et lille opkog så saltet bliver opløst. Giv evt. whiskyen et opkog, sæt ild til den (PAS PÅ! Flammerne bliver store) og ta’ den af varmen.
  2. Når whiskyen er brændt ud, hældes den op i saltlagen og det hele køles af.
  3. Læg nakkefileten i saltlagen når den er afkølet. Dæk godt til med husholdningsfilm og sæt evt. en tallerken oven på for at holde den nede. Gør dette tidligt på dagen og sæt den på køl til om aftenen (min. 8-10 timer).
  4. Inden du går i seng tages nakkefileten op af saltlagen og tørres godt af.
  5. Gnub nakkefileten godt ind i din dry rub.
  6. Læg nakkefileten i en plastikpose eller pak den godt ind i husholdningsfilm og læg den på køl til dagen efter.
Pulled pork - dag 2
  1. Stå tidligt op, pak nakkefileten ud og sæt den i en kold ovn og tænd på 110 grader (almindelig ovn).
  2. Nu skal den ha’ mindst 12-14 timer (gerne mere) til den har en kernetemperatur på 90-95 grader. Alt efter nakkefiletens størrelse og ovnen kan tilberedningstiden variere.
  3. Træk kødet fra hinanden med to gafler
Noter/Anretning
Server f.eks. i hjemmebagte burgerboller med vinegarsauce, barbecuesauce og coleslaw - og en iskold øl.

 

Ofte stillede spørgsmål til Pulled Pork

Igennem tidens løb har jeg fået mange forskellige spørgsmål til opskriften på pulled pork. Herunder finder du svar på nogle af de spørgsmål, som jeg har fået flest gange.

 

Skal stegen i stegepose eller stegeso?

Man kan sagtens lave stegen i en stegepose eller stegeso, men så får du ikke det ønskede resultat. Hele idéen med Pulled Pork er, at dry rub’en karamelliserer og skaber en beskyttende og enormt velsmagende skorpe på stegen, som holder på saft og kraft og sørger for, at stegen ikke bliver tør. Denne skorpe vil man ikke få i samme grad, hvis man tilbereder stegen i stegepose eller stegeso.

 

Skal der ikke noget væske i bunden af fadet med stegen?

Nej, det er ikke nødvendigt.

 

Temperaturen står fast på ca. 75 grader, hvad nu?

Det der sker fra ca. 75-95 grader er, at fedt, sener osv. bliver nedbrudt, hvorfor temperaturen stiger noget langsommere fra 75-95 grader. Hvis stegen ikke når helt op på 93-95 grader er det dog ikke nogen katastrofe omend resultatet ikke vil være helt ligeså godt. Man kan evt. skrue ovnen op på 110-125 grader det sidste stykke tid, hvis man er nervøs for, hvorvidt stegen når op på 93-95 grader.

 

Kødet har allerede nået en kernetemperatur på 95 grader, og vi skal først spise om 4 timer. Hvad skal jeg gøre?

Alt efter, hvor mange timer det handler om, og hvor mørk kødets overflade er, så kan man bare skrue ovnen ned på 95 grader og lade stegen få et par timer ekstra. Hvis du vurderer, at overfladen er ved at blive for mørk (den skal jo helst ikke blive brændt og bitter), så tag kødet ud og dæk det over. Hvis der er tale om 1-2 timer, så vil jeg mene, at du godt kan lade det stå overdækket på køkkenbordet, og så trække det fra hinanden, når det skal spises.

 

Kan stegen laves på forhånd og genopvarmes?

Man kan sagtens lave pulled pork dagen i forvejen. Træk kødet fra hinanden når det kommer ud af ovnen, lad det køle lidt af, dæk det over og sæt det på køl. Dagen efter kan det trevlede kød så varmes op i en tildækket bradepande med lidt væde (evt. vinegarsaucen eller lidt god æblemost) ved ca. 150-200 grader.

 

Hvorfor skal stegen i saltlagen?

Grunden til, at stegen skal i saltlage først, er for at lave en let sprængning af kødet, hvilket er med til at mørne det. Her har jeg så valgt at tilsætte lidt røget whisky for at give kødet lidt røgsmag.

 

Hvornår skal vinegarsaucen bruges?

Man kan enten vælge at smage det trevlede kød til med vinegarsaucen eller sætte en skål på bordet, så folk selv kan dosere. Vinegarsaucen er en relativt skarp og syrlig dressing, som fungerer rigtig godt til det lidt fede og krydrede kød. 

 

Skulle du have yderligere spørgsmål, skal du selvfølgelig være velkommen til at skrive en kommentar nedenfor.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Follow


319 Kommentarer

  1. Hej Martin
    Jeg er ved at afprøve din opskrift. Har lige et spørgsmål omkring vingarsauce hvornår skal den bruges i opskriften.
    Skal den over kødet inden du sætter den i ovnen ?

    • Hej Dorte,

      Den skal over kødet ved servering. Enten når du trækker kødet fra hinanden eller når man samler sin burger :)

  2. Fantastisk opskrift! Det er nok den bedste pulled pork jeg har lavet. Specielt vinegarsaucen var fantastisk og komplementerede kødet suverænt!

    Mange tak! :)

    • Mange tak Christian! Jeg er glad for at høre, at du kunne bruge opskriften :)

  3. Hej Martin.
    Nu har jeg flere gange, med stor glæde lavet pulled pork efter din opskrift. I dag skal kæresten så fejres med 2x 2,5 kg nakkefilet. Men efter 9 timer i ovnen, har de allerede nået en kernetemp på 95+, hvilket først plejer at komme senere.
    Har skruet ovnen ned på 95, af frygt for at kødet bliver knastørt, til når gæsterne kommer, men er der andet jeg kan gøre? (Nu eller en anden gang)
    Tak for nogle rigtigt gode opskrifter.

    • Hej Mads,

      Det lyder da som en glimrende måde at fejre hende på! :)

      Det burde ikke gøre den store forskel, hvis de får et par timer ekstra selvom de allerede er nået 95 grader. Det lyder fint, at du har skruet ovnen ned på 95 grader. Hvis det handler om mange timer, så kan du evt. tage dem ud lidt før, men det burde ikke blive tørt af at stå nogle timer ekstra ved lavere temperatur :)

      God fornøjelse med det!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Vurder denne opskrift: