Pulled pork i ovn med coleslaw

Udgivet af den 9. maj, 2012 i Kødretter | 315 kommentarer


Pulled pork i ovn med coleslaw

Så blev det tid til at prøve at lave pulled pork for første gang, og eftersom jeg bor i lejlighed, blev det lavet i ovnen. Resultatet blev forrygende godt og fungerede glimrende som kur mod søndagens tømmermænd. Det blev selvfølgelig serveret i en hjemmebagt burgerbolle med vinegarsauce, barbecuesauce og coleslaw

Pulled pork er et godt stykke gris i form af en nakkefilet, der bliver gnubbet godt med en rub (krydderblanding) for derefter at blive langtidsstegt ved lav varme. Oprindeligt laver man pulled pork på en grill med trækul, men da jeg som sagt bor i lejlighed (uden altan), valgte jeg at lave det i ovnen. Det giver selvfølgelig ikke helt sammen smag, men jeg var ganske tilfreds med resultatet.

Pulled pork i ovn med coleslaw

Jeg har længe haft lyst til at lave pulled pork og har kigget vidt omkring på nettet for at få inspiration. Min primære inspiration er i sidste ende kommet fra Griseriet og Gastromand.dk, som jeg takker mange gange.

Pulled pork i ovn med coleslaw

Min pulled pork endte med at få ca. 14 timer i ovnen ved 110 grader, hvilket passede med, at den blev smidt i ovnen omkring kl. 4 om natten, da jeg kom hjem fra byen. Er man ikke lige oppe på det gudsforladte tidspunkt, kan man godt nøjes med at gi’ den ca. 12 timer. Så kan man stå op ved en 6-7 tiden, smide svinet i ovnen og gå i seng igen.

Pulled pork i ovn med coleslaw

Har man ikke tømmermænd, som jeg havde den første dag, vi fik det, skal du drikke en go’ humlet øl til – ikke noget med vin her, der skal humle til. Er man ikke så meget til humle kan en almindelig pilsner godt drikkes til. Jeg kan anbefale rigtig mange (India) Pale Ales, da det er min yndlingsøltype, så vil ikke nævne alt for mange her. Men Punk IPA fra BrewDog eller Latitude 48 IPA fra Samuel Adams er to rigtig gode bud, som kan fåes i de fleste supermarkeder.

Pulled pork i ovn med coleslaw

 

Pulled pork i ovn med coleslaw
 
Vi endte med at få pulled pork fire dage i træk (jeg klager ikke), hvor vi spiste 1½-2 burgere pr. mand pr. dag. Så denne opskrift er til 8 sultne mennesker. Jeg lavede en stor portion coleslaw, og der var alt for meget, så derfor har jeg skåret ned på mængderne i opskriften, som der linkes til herunder. Derudover er der rigeligt rub, men den kan sagtens bruges til et andet godt stykke kød.
Ingredienser
Til servering
Vinegarsauce
  • 1 dl æblecidereddike (eller anden lys eddike)
  • 1 dl ufiltreret æblemost
  • 0,25 dl ketchup
  • 25 g brun farin
  • 1 tsk. chiliflager (kan udelades)
  • Ca. 2 tsk. havsalt (smag til)
  • Ca. 1 tsk. friskkværnet peber (smag til)
Dry rub:
  • 50 g brun farin
  • 50 g paprika
  • 2 spsk. friskkværnet peber
  • 2 spsk. havsalt i flager
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 tsk. chipotle (fåes bl.a. hos smageVARER - kan erstattes med røget paprika)
Pulled Pork i ovn
  • 1 nakkesteg på ca. 2 kg fra en glad gris (gerne frilands eller økologisk)
  • 2 liter vand
  • 130 g salt
  • 1 dl røget whisky (kan udelades)
  • Evt. 2 laurbærblade og 2 stjerneanis
Tilberedning
Vinegarsauce
  1. Bland alle ingredienserne sammen og giv dem et opkog. Køl af og hæld den over det supermøre kød. Saucen skal være godt syrlig så den komplementerer det fede kød.
Dry rub
  1. Bland alle ingredienserne godt sammen.
Pulled pork - dag 1
  1. Start med at give vand og salt (og evt. 2 laurbærblade og 2 stjerneanis) et lille opkog så saltet bliver opløst. Giv evt. whiskyen et opkog, sæt ild til den (PAS PÅ! Flammerne bliver store) og ta’ den af varmen.
  2. Når whiskyen er brændt ud, hældes den op i saltlagen og det hele køles af.
  3. Læg nakkefileten i saltlagen når den er afkølet. Dæk godt til med husholdningsfilm og sæt evt. en tallerken oven på for at holde den nede. Gør dette tidligt på dagen og sæt den på køl til om aftenen (min. 8-10 timer).
  4. Inden du går i seng tages nakkefileten op af saltlagen og tørres godt af.
  5. Gnub nakkefileten godt ind i din dry rub.
  6. Læg nakkefileten i en plastikpose eller pak den godt ind i husholdningsfilm og læg den på køl til dagen efter.
Pulled pork - dag 2
  1. Stå tidligt op, pak nakkefileten ud og sæt den i en kold ovn og tænd på 110 grader (almindelig ovn).
  2. Nu skal den ha’ mindst 12-14 timer (gerne mere) til den har en kernetemperatur på 90-95 grader. Alt efter nakkefiletens størrelse og ovnen kan tilberedningstiden variere.
  3. Træk kødet fra hinanden med to gafler
Noter/Anretning
Server f.eks. i hjemmebagte burgerboller med vinegarsauce, barbecuesauce og coleslaw - og en iskold øl.

 


315 Kommentarer

  1. Jeg er meget spændt på at prøve din opskrift – dog lidt udfordret af at skulle stå op midt om natten – håber det er det værd:-)

    Et enkelt spørgsmål: når man lægger banditten i det ovnfaste fad, skal der da være vand i bunden af fadet? Og hvis ja, “vaskes” marinaden så ikke af?

    mvh

    Jane

    • Hej Jane,

      Der skal ikke noget i bunden af fadet når du sætter den i ovnen :)

      Jeg håber, at det bliver godt. God weekend :)

      Venlig hilsen
      Martin

  2. Hej Martin,

    Jeg ville blot sige forsinket tak for en sublim opskrift og for hjælpen med for knap to måneder siden – jeg har nu tilberedt retten, inkl. alt tilbehøret, to gange, og den tog kegler begge gange. Tak for det.

    • Hej Kim,

      Mange tak for rosen – jeg er glad for at høre, at opskriften kan bruges :)

      God sommer!

      Venlig hilsen
      Martin

  3. Nu er jeg i gang med at din opskrift for 4x og den er fantastisk jeg laver en stor portion ad gangen og fryser det ned med noget af skyen og det er lige så saftigt og lækkert når jeg varmer det op igen…så tak for opskrift

    • Hej Birgitte,

      Tak for din kommentar kommentar. Jeg er glad for at høre, at du kan bruge opskriften. Det lyder som en go’ idé at fryse det sammen med lidt af skyen – det vil jeg prøve at huske :)

      God sommer

  4. Nu har jeg efterhånden lavet denne opskrift en del gange, og den vinder hver gang!! Måske er det et dumt spørgsmål, men hvorfor er der at whiskeyen skal koge først?

    • Det er jeg da glad for at høre :)

      Jeg koger whiskyen op og sætter ild til den for at komme af med alkoholen, da jeg kun ønsker røgsmagen, men det burde egentlig ikke gøre den store forskel i sidste ende :)

  5. Jeg har lavet din Pulled Pork mange gange – ALLE er vilde med den 😉
    PS Jeg giver dig fuldkommen ret mht økologisk kød – rædselsfuldt at kigge på tremmesøer – de skulle skamme sig …!!!

  6. Hej.
    Jeg har lavet denne opskrift en del gange og den er fantastisk. Tak for det.

    Nu står jeg og skal lave 20 kg til mit svendegilde. Og mit spørgsmål er:
    Skal jeg gange saltlagen op med 10?
    Jeg syntes 1300 g salt og en hel liter whisky lyder vildt?

    Håber du lige kan hjælpe mig her?
    Mvh Janus

    • Hej Janus,

      Fedt at du er glad for opskriften! :)

      Som udgangspunkt skal saltlagen også ganges op, men det vigtigste er sådan set bare, at kødet er dækket af saltlagen, så jeg tror godt, at du kan nøjes med en lidt mindre portion saltlage – og så kan du jo bare droppe whiskyen denne ene gang, hvis ikke det skal blive alt for dyrt :) Præcis hvor meget saltlage du skal bruge er svært at sige, men prøv dig frem :)

      • Tak for hurtigt svar.
        Så vil jeg igang med at eksperimentere. :-)

  7. Kan rub’en laves dagen før uden og blive for klæg (klæbrig) og tænker her på den brune farin. Men den kan jo så tilføjes lige før den smøre ind i krydder blandingen evt ?

    • Hej Jonas,

      Jeg vil godt mene, at du kan lave rub’en dagen før, hvis du sørger for at opbevare den tørt :)

  8. Så er der kun 3 timer til servering, bliver spændende og se om alle projekter kører i spænd med hinanden.
    Rub’n var faktisk lidt bedre duftende dagen efter (i går) og blev tilført lidt cayenne peber og en kvart tsk. spidskommen i stedet for det røgede paprika, havde kun den alm. rosen paprika på hylden.
    Har så dog valgt og have 1/2-1 cm vand i fadet under stegningen, for ikke og brænde alt fast og for og tilføje en smule fugt = yderligere mørhed.

    Så tak for bloggen, den er gemt til fremtidige brug, da jeg selv elsker og lege med krydderier, fremmed mad og nye smags varianter af allerede kendte retter.

    • Hej Jonas,

      Det lyder rigtig godt – jeg håber, at resultatet blev godt :)

      Jeg er glad for, at du kunne bruge opskriften og bloggen generelt.

  9. Hej
    Nu har jeg lavet den her nogen gange og den er virkelig go’
    Har dog et spørgsmål, hvis man ikke gider står op midt om natten for at sætte den over, kan man så give den længere tid f.eks. 20 timer, så man kan sætte den over om aftenen inden man går i seng. Hvis man kan, hvor meget varme tror du den skal have?

    • Hej Jacob :)

      Jeg er glad for at opskriften kan bruges..

      Jeg har ikke selv prøvet at give stegen 18-20 timer, men jeg har læst om andre som har gjort, så det ser jeg ikke noget problem i.. Jeg ville nok sætte ovnen på 100 grader, hvis du sætter den i ovnen om aftenen inden du går i seng :)

  10. Vil det gøre noget godt for stegen, at potten den i en stegepose?

    • Hej Rasmus,

      Du kan sagtens komme stegen i en stegepose, men det vil gi’ et helt andet resultat. Jeg ville ikke gøre det, da du så ikke vil få den karamelliserede overflade på stegen, som giver masser af smag til det endelige resultat.

  11. Hej Martin
    Jeg er ved at afprøve din opskrift. Har lige et spørgsmål omkring vingarsauce hvornår skal den bruges i opskriften.
    Skal den over kødet inden du sætter den i ovnen ?

    • Hej Dorte,

      Den skal over kødet ved servering. Enten når du trækker kødet fra hinanden eller når man samler sin burger :)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Vurder denne opskrift: