Salat med kogt torskerogn og stenbiderrogn

Udgivet af den 3. februar, 2014 i Fisk og skaldyr, Salater


Salat med kogt torskerogn, stenbiderrogn, fennikel og gulerod

Torskerogn er noget de fleste kender fra en konservesdåse fra supermarkedet, der ofte er lavet på alle mulige forskellige slags rogn – det er de færreste dåser, hvor der rent faktisk står “Torskerogn” på, men her i januar, februar og marts har du rig mulighed for at købe den friske vare hos din fiskemand. 

Læs også: Blinis med stenbiderrogn – opskrift på hjemmelavede blinis

Alt, hvad der skal gøres ved sådan et par friske torskerognsbukser er at pakke dem ind og koge dem i en halv times tid. Herefter kan man skære torskerognen ud i skiver, vende den i mel og stege den i rigeligt smør – og det smager så meget bedre end den rogn, du kender fra konservesdåsen.

Salat med kogt torskerogn, stenbiderrogn, fennikel og gulerod

Torskerognen kommer dog ikke alene de tre første måneder af året – de kommer sammen med en anden lækker delikatesse, nemlig stenbiderrogn. Så da jeg stod ved fiskemanden og skulle vælge mellem disse to lækkerier, blev min løsning at købe begge dele, som fik lov at indgå i en frisk og sprød salat. Vi spiste salaten som en let aftensmad med lidt brød, men den vil også fungere rigtig godt som en forret.

Læs også: Torsk med to slags rogn

Det endte med at blive en rigtig lækker salat bestående af friseesalat, sprødt og fintsnittet fennikel, rosenkål og gulerod, dild og dildolie, stenbiderrogn og stegt torskerogn. Kogt torskerogn er fantastisk, og man kan både spise den som den er, stege den i smør eller ryge den. Den kan serveres på et stykke hjemmebagt rugbrød med remoulade, i en salat eller som en del af en lun ret, og det er nu (!), mens den er i sæson, at du skal skynde dig ned til fiskemanden og købe nogle friske torskerognsbukser.

Salat med kogt torskerogn, stenbiderrogn, fennikel og gulerod

Salat med kogt torskerogn og stenbiderrogn

HUSK! at rognen (både torskerogn og stenbiderrogn) skal være frisk! Den skal dufte af friskt hav. Lugter den kraftigt af fisk er den for gammel, og er der små sorte prikker (såkaldte “øjne”) på torskerognsbukserne, så er dette også et tegn på, at de har ligget for længe.
Kogetiden for torskerognen varierer med størrelsen. Når rognen skal steges efterfølgende, så er det bedre at koge dem lidt for lidt end for længe.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Forret
Køkken: Nordisk
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Kogt torskerogn

  • 200 g torskerognsbukser
  • Et par laurbærblade et par kviste dild og nogle hele peberkorn

Salaten

  • Den kogte torskerogn
  • 80 g stenbiderrogn
  • Friseesalat
  • 1 fennikel
  • 3-4 gulerødder
  • 80-100 g rosenkål
  • 1 bundt dild
  • 1 citron saften heraf
  • Lidt god olivenolie
  • Lidt hvedemel
  • Smør til stegning af torskerogn

Sådan gør du

Kogt torskerogn

  • Torskerognsbukserne pakkes relativt stramt ind i et stykke bagepapir og enderne lukkes til.
  • Pakken koges i letsaltet vand lige omkring kogepunktet i ca. 10-15 min. Tilsæt evt. et par laurbærblade, et par kviste dild og lidt hele sorte peberkorn.
  • Tag pakken op af vandet og lad den køle af.
  • Pil forsigtigt den yderste hinde af torskerognen og skær den i skiver.
  • Vend skiverne i mel og steg dem i rigeligt smør til de er gyldne. Krydr med salt og peber og server straks.

Salaten

  • Snit gulerødder, fennikel og rosenkål fint – gulerødderne skrællede jeg med en tyndskræller, ellers så brug en mandolin.
  • Læg de fintsnittede gulerødder og fennikel i en skål isvand i minimum 5 min. så de bliver rigtig sprøde.
  • Tag gulerødder og fennikel op af vandet og dryp godt af på lidt køkkenrulle. Vend sammen med den skyllede friseesalat og plukkede dild (tag evt. lidt dild fra til dildolie).
  • Vend det sammen med citronsaft, olivenolie, salt og peber (smag til). Stenbiderrognen smages også til med salt og lidt citronsaft.
  • Til serveringen lavede jeg en dildolie ved at blende lidt af den plukkede dild med olivenolie og sigte den.

Noter

Anret selve salaten på en tallerken med stegte stykker torskerogn oven på. Kom lidt stenbiderrogn ovenpå og dryp evt. lidt dildolie udover.
Salaten kan også serveres som frokost eller et let aftensmåltid til 2 personer.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.