Torskerogn er noget de fleste kender fra en konservesdåse fra supermarkedet, der ofte er lavet på alle mulige forskellige slags rogn – det er de færreste dåser, hvor der rent faktisk står “Torskerogn” på, men her i januar, februar og marts har du rig mulighed for at købe den friske vare hos din fiskemand.
Læs også: Blinis med stenbiderrogn – opskrift på hjemmelavede blinis
Alt, hvad der skal gøres ved sådan et par friske torskerognsbukser er at pakke dem ind og koge dem i en halv times tid. Herefter kan man skære torskerognen ud i skiver, vende den i mel og stege den i rigeligt smør – og det smager så meget bedre end den rogn, du kender fra konservesdåsen.
Torskerognen kommer dog ikke alene de tre første måneder af året – de kommer sammen med en anden lækker delikatesse, nemlig stenbiderrogn. Så da jeg stod ved fiskemanden og skulle vælge mellem disse to lækkerier, blev min løsning at købe begge dele, som fik lov at indgå i en frisk og sprød salat. Vi spiste salaten som en let aftensmad med lidt brød, men den vil også fungere rigtig godt som en forret.
Læs også: Torsk med to slags rogn
Det endte med at blive en rigtig lækker salat bestående af friseesalat, sprødt og fintsnittet fennikel, rosenkål og gulerod, dild og dildolie, stenbiderrogn og stegt torskerogn. Kogt torskerogn er fantastisk, og man kan både spise den som den er, stege den i smør eller ryge den. Den kan serveres på et stykke hjemmebagt rugbrød med remoulade, i en salat eller som en del af en lun ret, og det er nu (!), mens den er i sæson, at du skal skynde dig ned til fiskemanden og købe nogle friske torskerognsbukser.
Salat med kogt torskerogn og stenbiderrogn
Ingredienser
Kogt torskerogn
- 200 g torskerognsbukser
- Et par laurbærblade et par kviste dild og nogle hele peberkorn
Salaten
- Den kogte torskerogn
- 80 g stenbiderrogn
- Friseesalat
- 1 fennikel
- 3-4 gulerødder
- 80-100 g rosenkål
- 1 bundt dild
- 1 citron saften heraf
- Lidt god olivenolie
- Lidt hvedemel
- Smør til stegning af torskerogn
Sådan gør du
Kogt torskerogn
- Torskerognsbukserne pakkes relativt stramt ind i et stykke bagepapir og enderne lukkes til.
- Pakken koges i letsaltet vand lige omkring kogepunktet i ca. 15 min. Tilsæt evt. et par laurbærblade, et par kviste dild og lidt hele sorte peberkorn.
- Tag pakken op af vandet og lad den køle af.
- Pil forsigtigt den yderste hinde af torskerognen og skær den i skiver.
- Vend skiverne i mel og steg dem i rigeligt smør til de er gyldne. Krydr med salt og peber og server straks.
Salaten
- Snit gulerødder, fennikel og rosenkål fint – gulerødderne skrællede jeg med en tyndskræller, ellers så brug en mandolin.
- Læg de fintsnittede gulerødder og fennikel i en skål isvand i minimum 5 min. så de bliver rigtig sprøde.
- Tag gulerødder og fennikel op af vandet og dryp godt af på lidt køkkenrulle. Vend sammen med den skyllede friseesalat og plukkede dild (tag evt. lidt dild fra til dildolie).
- Vend det sammen med citronsaft, olivenolie, salt og peber (smag til). Stenbiderrognen smages også til med salt og lidt citronsaft.
- Til serveringen lavede jeg en dildolie ved at blende lidt af den plukkede dild med olivenolie og sigte den.
Noter
MUMS – hvor ser det bare lækkert ud, Martin.
Respekt! Også for portionens størrelse 😉
Jeg er ikke så fantastisk vild med torskerogn, men som du har tilberedt den, ser det virkelig fristende ud!
Tusind tak Mette 🙂
Det er faktisk første gang jeg har fået frisk torskerogn, og det er virkelig en fejl! Det er virkelig lækkert, men hvis du ikke er så vild med det, så må du jo bare holde dig til stenbiderrognen 😉
Ser fandme fantastisk ud!
Hvad siger du til at lave en maskulin udgave til gastromand? 🙂
Mange tak Anders! 🙂
En maskulin udgave til Gastromand? Tjoh, det kan vi da sagtens finde ud af. Så skal jeg bare lige lægge hovedet i blød 😀
Det var herlig inspiration! Jeg pimpede med et par smørstegte stykker hjemmebagt flute og en hjemmerørt mayonnaise med estragon. Det gav lidt mere fedme og tyngde. Samtidig blev portionen så stor at man kunne kalde det en hovedret 😉
Hyg dig
Frederik
Jeg er altid glad for at kunne inspirere 🙂
Det lyder nu heller ikke helt dårligt med smørstegt flutes og estragonmayo til 🙂
God weekend når du når så langt!
Venlig hilsen
Martin
Uhm, det var luksus !!
Virkelig godt fundet på, smagene var fine sammen og dild-olien toppede det helt perfekt.
Hvis du ikke før har spist frisk torskerogn, har du måske heller ikke smagt rogn fra fladfisk ?
Mange smider det ud – det burde være strafbart ! Pil dem forsigtigt ud af fisken med en finger, så de ikke går i stykker, kog dem let og kort og steg dem så. Det er bedre end torskerogn i min mund 🥰🤪😋
Dejligt at opskriften kunne bruges 🙂 Nu er indlægget nogle år gammelt efterhånden, så jeg har siden spist en hel del torskerogn, men jeg skal ærlig indrømme, at det ikke er meget fladfiskerogn jeg har spist. Det må jeg prøve næste gang jeg får en fladfisk med rogn. Tak for tippet 🙂