Blinis med stenbiderrogn – opskrift på hjemmelavede blinis

Udgivet af den 5. marts, 2011 i Fisk og skaldyr, Påske


Blinis med stenbiderrogn - opskrift på hjemmelavet blinis

Hjemmelavet blinis med creme fraiche, rødløg, stenbiderrogn og purløg er en fantastisk spise. Det er en utrolig klassisk servering, som bare smager skønt! Der er jo en grund til, at det er en klassiker. 

Stenbiderrogn er lig med forår

Stenbiderrognen er et af de første tegn på forårets komme, da stenbideren trækker ind på lavt vand for at gyde i det helt tidlige forår. Og når det sker, så er det ellers bare med at spise en masse stenbiderrogn. Lidt ligesom når de første danske asparges begynder at komme frem i starten af maj. Og skulle du ligesom mig være ret glad for stenbiderrogn, så vil jeg anbefale at købe en masse, mens priserne er i bund, og fryse rognen ned i mindre portioner. Så har du til resten af foråret, og evt. starten af sommeren, alt efter hvor hurtigt du får det spist.

Stenbiderrogn

Servering af stenbiderrogn

Stenbiderrogn har en utrolig delikat smag, som man let kan komme til at overdøve, hvilket man lige skal have in mente, når man serverer de små velsmagende rogn. Man kan servere stenbiderrogn på et væld af forskellige måder, hvor den helt klassiske selvfølgelig er på blinis med creme fraiche, rødløg og purløg. Og ellers kan det f.eks. anbefales toppe en god blomkålssuppe eller kartoffel-porresuppe med et par store skefulde stenbiderrogn (det smager virkelig godt!). Andre delikate serveringer med stenbiderrogn kunne være en jordskokkepanna cotta, sammen en gang fjordrejer og rygeost eller som topping på et stjerneskud. Og så er det altså heller ikke helt tosset med en gang nye danske hvide asparges og stenbiderrogn – hvis altså de to sæsoner når at overlappe (eller du har gemt lidt stenbiderrogn i fryseren).

Læs også: Salat med kogt torskerogn og stenbiderrogn

I denne omgang holdt jeg mig dog til klassikeren over dem alle og bagte en stor portion blinis med boghvedemel. Jeg serverede stenbiderrognen på blinierne med creme fraiche 38% fra Øllingegård, lidt finthakket rødløg og purløg. Og det holder bare 100%!

Opskrift på hjemmelavet blinis

Blinis med boghvedemel – en russisk klassiker

En blini er, som de fleste nok ved, en lille tyk pandekage. Den stammer oprindeligt fra Rusland, hvor den traditionelt laves den med boghvedemel og serveres med creme fraiche, rødløg, caviar og purløg. Så er det uden for stenbidersæsonen kan du bare erstatte stenbiderrognen med lidt caviar – hvis pengepungen altså tillader det. Ellers smager de også ret godt med lidt røget laks.

Læs også: Jomfruhummerbisque med cognac og fennikel

Blinis kan både laves med og uden boghvedemel og efter at have prøvet begge dele, så må jeg sige, at jeg foretrækker dem med boghvedemel. Det giver en lidt mere sødlig og karakterisk smag til blinierne, der fungerer ret godt sammen med stenbiderrognen. Boghvedemel kan fås i de fleste velassorterede supermarkeder, men kan du ikke opdrive det, så går det også an at lave dem på rent hvedemel.

Blinis med stenbiderrogn - opskrift på hjemmelavet blinis

Vin til blinis med stenbiderrogn

Stenbiderrogn har som sagt en rimelig fersk og delikat smag, og som med andre fiskeæg, så har de en lidt “ægget” struktur, der godt kan trække noget mineralitet og syre til at “rense med”. Du kan læse mere om vin til stenbiderrogn i et andet indlæg jeg har skrevet, men for lige at opsummere, så er en tør champagne et af de bedste match til stenbiderrogn. Og det var da også, hvad der kom på bordet i denne omgang.

Nærmere bestemt en flaske Un R d’Autrefois fra Adrien Redon i Trepail, Champagne. Det er en non-vintage champagne, der er lavet på 80% chardonnay og 20% pinot noir med en dosage på 4 g pr. liter. Det er en elegant og flot balanceret champagne, der har et flot samspil mellem frugtsødme og friskhed. Og så gik den helt perfekt til blinis med stenbiderrogn.

Alternativt kan jeg rigtig godt lide at drikke tør eller halvtør riesling fra Tyskland til rogn. Det fungerer rigtig fint pga. den rensende syre i vinen. I min egen vinimport, Vinifikant, har vi et udvalg af tysk riesling, som vil gå helt perfekt til stenbiderrogn.

Un R d'Autrefois, Redon, Champagne, Trepail, Adrien Redon

Blinis med stenbiderrogn – opskrift på hjemmelavede blinis

Opskriften giver ca. 24-26 blinis, og som forret er det passende at beregne ca. 3-4 blinis pr. mand. Blinierne kan sagtens fryses og genopvarmes i ovnen.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Forret
Køkken: Nordisk
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Blinis med boghvedemel

  • 60 g hvedemel
  • 60 g boghvedemel
  • ½ tsk. salt
  • 2 tsk. tørgær
  • 1 dl sødmælk
  • 1 dl piskefløde (kan evt. erstattes med creme fraiche)
  • 1 æg
  • Smør til stegning

Garniture

  • 300 g stenbiderrogn
  • 1 citron
  • Creme fraiche 38%
  • Et bundt purløg
  • 1 rødløg

Sådan gør du

Blinis med boghvedemel

  • Sigt de to slags mel op i en skål sammen med salt og tørgær.
  • Rør mælk og fløde sammen med de tørre ingredienser.
  • Del ægget i blomme og hvide. Rør blommen ud i dejen og sæt dej og æggehvide på køl. Lad dejen hvile på køl i 30-60 min.
  • Tag dej og æggehvide ud af køleskabet og pisk æggehviden stiv.
  • Vend æggehviden i dejen og sæt dejen tilbage på køl, og lad den hvile i yderligere 30-60 min.
  • Sæt en pande på middel varme og tilsæt en skvæt olie og en klat smør, når den er varm. Bag blinierne til de er flot gyldne på begge sider. Brug ca. en lille spsk. dej på blini.

Garniture

  • Smag stenbiderrognen til med lidt fint salt og citronsaft og sæt på køl indtil servering.
  • Hak rødløg og purløg fint og sæt til side indtil servering.

Noter

Server blinierne med en klat god creme fraiche 38% (sørg for at brug en god, gerne økologisk creme fraiche), finthakket rødløg og stenbiderrogn og et drys purløg.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.