Galette, tærte og lignende er frokostfavoritter herhjemme. Det er skønt at kunne variere sine frokoster både i weekender og hverdage, og så er sådan en galette samtidig super madpakkevenlig. Denne variant er en af mine absolutte favoritter med en skøn kombination af cremede porre, kartofler og gedeost.
Galette til frokost og aftensmad
Ligesom mange andre har Martin og jeg arbejdet meget hjemme her i 2020 og 2021, og det kræver naturligvis, at vi sørger for frokost på daglig basis. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg personligt faktisk ikke er så vild med rugbrød. Det kan være fint med rugbrød til frokost engang imellem, men jeg gider det simpelthen ikke hver dag. Det kræver lidt ekstra fantasi, men til gengæld er det altid en meget bedre dag på arbejdet, hvis der venter en god frokost.
Selvom sådan en galette er en frokostfavorit herhjemme, så kan den sagtens spises som aftensmad også. Hvis man ønsker det, så er det altid lækkert med en lille, grøn salat til også. Hvis man laver den til aftensmad, så er det selvfølgelig oplagt at lave ekstra til næste dags frokost.
Galette eller tærte?
Jeg har bagt rigtig mange tærter i mit liv, og det er en skøn spise. Dejen, som jeg bruger til mine tærter, er identisk med denne galettedej. Forskellen består i, at jeg ikke bruger en æggemasse, samt at de laves uden en form. En galette vil derfor altid være lidt mere rustik i udseendet, men til gengæld sparer du både besværet med at få tærtedejen over i et tærtefad samt forbagning af dejen. Der går heller ikke noget dej til spilde ved en galette, da den netop ikke skal passes ned i en form. Det gør det hele lidt nemmere at arbejde med.
Uendelige variationsmuligheder
Det er ikke første gang, at jeg har eksperimenteret med galette. Tidligere lavede jeg en sød version med blommer, honning og timian, og den kan bestemt også anbefales. Denne version med porrer, kartofler og gedeost er en salt udgave, og tærtedejen er derfor ikke sødet, og så indeholder den også lidt groft mel. Men både den søde og den salte version kan varieres i det uendelige. Du kan bruge lige nøjagtig det frugt og grønt, som du ønsker og finde frem til dine egne favoritter.
Senere på foråret vil jeg eksperimentere med en sød galette med rabarber fra haven. Det kan også være, at vi er heldige i år og får masser af blåbær – de ville også være skønne i en galette.
Når der er tale om en salt galette, som skal mætte godt til frokost, så kan jeg godt lide at bruge masser af grøntsager og gerne ost såsom gedeost eller feta. Jeg glæder mig til at kunne lave en version med squash og tomater til sommer eller måske en variant med masser af sommerkål. Mulighederne er mange, og det kan sjældent gå helt galt, så det er bare med at komme i gang.
Galette med porrer, kartofler og gedeost
Ingredienser
Galettedej
- 200 g hvedemel
- 50 g groft mel f.eks. fuldkornshvede
- 1 tsk fint salt
- 125 g koldt smør i tern
- ½ dl koldt vand
Fyld til galette
- 2-3 porrer afhængigt af størrelsen
- 3 kartofler
- 125 g creme fraiche 18%
- timian
- 100 g gedeost f.eks. Vita Mundo fra Tebstrup
- 1 sammenpisket æg til pensling
Sådan gør du
Galettedej
- Bland de to slags mel og salt i en skål.
- Det kolde smør i tern smuldres i melblandingen indtil konsistensen minder om revet parmesan.
- Når smørret er smuldret sammen med mel, tilsættes det kolde vand.
- Dejen samles med hænderne så hurtigt som muligt og uden at dejen decideret æltes. Den skal bare lige samles. Brug evt. lidt ekstra vand, hvis nødvendigt.
- Læg dejen på køl i 30-60 minutter.
Fyld til galette
- Rens porrene grundigt og snit dem fint.
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver (2-3 millimeter) på f.eks. en mandolin.
- Porrene steges i olie og smør på en mediumvarm pande.
- Når porrene er møre og faldet sammen tages panden af varmen.
- Tilsæt creme fraiche og timian og rør det sammen.
- Smag til med salt, peber og evt. lidt citronskal og sæt til side.
Samling af galette
- Dejen tages ud af køleskabet og deles i fire lige store dele.
- Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud i cirkler med en tykkelse på ca. 0,5 cm.
- Kom kartoffelskiver på dejcirklerne, men lad en kant på ca. 2-3 cm være fri.
- Kom det cremede porrefyld ovenpå kartoffelskiverne og fordel det i et jævnt lag.
- Smuldr gedeost ud over hver galette og dryp lidt god olivenolie udover.
- Fold forsigtigt kanten op hele vejen rundt om hver galette (det gør ikke noget, hvis det smuldrer lidt og ikke bliver helt perfekt).
- Kom forsigtigt de fire galettes over på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl kanterne med sammenpisket æg.
- Bag dem ved 200 grader i ca. 25-30 min. eller til de ser gyldne og lækre ud.