En galette er egentlig bare en tærte lavet uden en tærteform. Det er super nemt og hurtigt at bikse en gang mørdej sammen og fylde dem med en masse lækker frugt og vupti – så har du en skøn dessert eller kage til søndagskaffen.
Galette eller tærte?
Jeg har altid været glad for tærter, og her er det både den salte og den søde slags, vi taler om. Det er nemt og lækkert og især de salte tærter er en genial måde at bruge både grøntsags- og kødrester på. De søde tærter er også skønne, og man kan varierer dem i uendelighed. En ting, som jeg dog aldrig har været fan af, er tærteforme. Det kan være lidt besværligt at komme en mørdej over i formen, og efterfølgende er den også super træls at rengøre. Men med denne nemme galette har jeg fundet en genial løsning på dette “problem” (vi er vist i kategorien “first world problems” her).
Læs også: Banankage med chokolade
Med en galette ruller du bare din mørdej ud til en cirkel, kommer fyldet på og folder mørdejskanten op omkring fyldet. Som altid, når man laver mørdej, så skal dejen laves hurtigt og bare lige samles. Den må aldrig æltes eller overarbejdes. Det er virkelig nemt og hurtigt at lave denne galette, og den fungerer med mange slags fyld, både søde og salte. Der vil dog være tilfælde, hvor en traditionel tærteform er at foretrække. Hvis du f.eks. har et vådt fyld, så er en galette nok ikke oplagt, da der ikke er en form til at holde sammen på det hele. Så når du skal vælge, om du vil bage en galette eller en tærte, så tænk over den type fyld, som du gerne vil have i. Hvis du laver en galette, så skal fyldet være relativt fast, så det ikke løber ud over det hele, når du placerer det på mørdejsbunden.
Sæsonens frugt og grønt
Sæsonen for blommer er startet, og det er skønt! Sensommeren er en fantastisk tid, når det kommer til danske råvarer. Man kan hurtigt købe sig fattig i alle de dejlige bær såsom hindbær og brombær medmindre man er så heldig at have en busk i haven, man selv kan plukke fra. Blommer er i den mere overkommelige ende af prisskalaen, og ellers kan du sagtens gå ud i naturen og plukke masser af blommer og mirabeller selv. De er vitterligt overalt, men kan variere i smag og kvalitet, så prøv dig frem.
Læs også: Hjemmelavet solbærsorbet med chokoladecreme og sprød krokant
Jeg købte mine blommer på torvet i Odense. Vi tager ofte på torvet om lørdagen og køber ugens frugt, grønt og fisk. Vi tager som oftest derop uden en plan for ugens måltider, men bruger i stedet udvalget som inspiration. Da jeg så, at blommerne var dukket op ved Syrengården (en af favoritboderne), ja så måtte jeg købe dem og finde på noget. Dagen efter blev de til en dejlig, lille søndagskage til kaffen, som lige passede til to personer.
Ideer til smagskombinationer
Til denne galette valgte jeg at kombinere smagen af blommerne med lidt honning for at fremhæve sødmen samt frisk timian. Det var en ny kombination for mig, men ofte kan man få nogle rigtig spændende smagsresultater, når man bringer friske krydderurter ind i det søde køkken. Rosmarin havde sikkert også været lækkert sammen med sødmen fra blommerne eller måske i kombination med abrikoser. Nu er jordbærsæsonen desværre slut for i år, men ellers kunne det være sjovt at lave en galette med de søde jordbær og frisk estragon. De to fungerer nemlig rigtig godt sammen. Og ellers er det jo klassisk at kombinere jordbær og rabarber. Generelt vil de fleste bær kunne bruges, men husk at tænke over, hvor meget væde de smider, da det vil påvirke konsistensen af mørdejsbunden.
Læs også: Galette med porrer, kartofler og gedeost
Når de danske pærer og æbler kommer frem, så skal jeg helt sikkert lave en galette med disse også. Æbler og kanel er en klassiker med god grund. Pærer er gode både i det søde køkken, måske sammen med noget mørk chokolade, eller i en mere salt galette sammen med blåskimmelost og valnødder. Jeg kan kun anbefale, at du selv prøver opskriften og leger med fyldet i både de søde og salte udgaver.
Galette med blommer, honning og timian
Ingredienser
Mørdej
- 40 gram koldt smør i tern
- 90 gram hvedemel
- 1 spsk. sukker
- Ca. 2 spsk. koldt vand
- 1 sammenpisket æg til pensling
Fyld
- 200-250 gram blommer
- 1 spsk. honning
- 2 kviste frisk timian
Sådan gør du
- Start med at lave mørdejen. Bland mel og sukker sammen i en skål.
- Det kolde smør smuldres i melet så hurtigt som muligt til det har konsistens som revet parmesan.
- Vend den usammenhængende dej ud på bordet og saml den hurtigt med vandet. Undgå at ælte dejen, den skal kun lige samles.
- Pak mørdejen ind i film og lad den hvile 30 minutter i køleskabet (eller indtil du skal bruge den).
- Forbered fyldet ved at skære blommerne i kvarte og vende dem sammen med honning og de friske timianblade, som plukkes af kvistene.
- Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 2-3 mm. Kom fyldet ovenpå, men lad de yderste 5 cm af kanten være fri.
- Fold kanten op omkring fyldet og pensl med sammenpisket æg.
- Bag galetten ved 200 grader i ca. 30 minutter.