En god gammeldaws paprikagryde (eller mørbradgryde om man vil) smager altså dejligt! Sådan en god gang mørt svinekød sammen med løg og champignoner i en dejlig cremet paprikasauce går man sjældent galt i byen med.
Her i weekenden havde Maiken og jeg brugt det meste af dagen på julemarked på Egeskov Slot, og da vi kom hjem sidst på eftermiddagen, havde vi lyst til en hyggelig gryderet. Vi brugte det meste af turen hjem på at finde ud af, hvad vi skulle have til aftensmad, hvilket ellers er noget, der plejer at være styr på på forhånd. Og det eneste vi i første omgang kunne komme frem til var, at det skulle være hyggeligt. Vi havde dog hverken tid eller mulighed for at opdrive ingredienserne til hyggelig simreret, der skulle stå i flere timer. Til sidst besluttede vi os for at lave denne utroligt velsmagende paprikagryde med nakkekoteletter, champignoner og en god kartoffelmos.
Paprikagryde – nem opskrift på mørbradgryde
Ingredients
- 400-500 g nakkekoteletter eller svinemørbrad
- 200-300 g champignoner
- 2 løg
- 3-4 fed hvidløg
- 2-3 gulerødder
- Et skvæt balsamico
- 2 spsk. tomatpure
- 1-2 tsk. sød paprika
- 1-2 tsk. stærk paprika
- ½-1 tsk. røget paprika eller chipotle, kan udelades
- 2,5 dl hønsefond
- 1 dl creme fraiche, 18%
- 1-2 spsk. hvedemel
Instructions
- Skær kødet ud i mundrette stykker, og skær evt. store stykker fedt fra.
- Rens champignonerne, og skær dem ud i mindre stykker.
- Snit løg, hvidløg og gulerødder fint.
- Steg kødet godt af (gerne af et par omgange) i en tykbundet gryde ved jævn varme. Sørg for at kødet tager farve.
- Tag kødet op af gryden og sæt det til side, mens du steger champignonerne af.
- Tilsæt løg, hvidløg og gulerødder, og lad dem stege med, indtil løgene begynder at blive blanke.
- Skru ned på middel varme og hæld et skvæt balsamico i gryden. Lad det koge næsten helt ind.
- Tilsæt tomatpure og kom kødet tilbage i gryden. Lad tomatpuréen stege med lidt.
- Tilsæt de to slags paprika og evt. røget paprika/chipotle og rør det hele godt sammen.
- Hæld hønsefonden ved og lad det koge op.
- Læg låg på, skru ned for varmen og lad det hele simre i ca. 30 min.
- Når det har simret i en halv times tid, røres melet ud i creme fraichen, hvorefter det røres ud i gryden.
- Lad det simre yderligere 5-10 min., og smag derefter til med salt og peber.
Notes
Paprikagryde eller mørbradgryde?
Ja, i bund og grund er det jo egentlig en og samme ret med den ene forskel, at der i en mørbradgryde er… ja, svinemørbrad, og i en paprikagryde er der svinekød. Så kan du selv bestemme, hvad du smider i. I denne omgang har jeg valgt at lave en paprikagryde med nakkekoteletter, da jeg ønskede noget lidt federe kød, der kunne tåle at blive braiseret – altså stegt og kogt – i en lille halv times tid. Dette giver også et resultat, hvor kødet er meget mere mørt, end hvis man lavede en mørbradgryde. Og så smager nakkekoteletter/nakkefilet altså af lidt mere. I teorien ville man også kunne lave en paprikagryde med svinekæber, så længe man blot giver kæberne en 2-3 timer. Det skal jeg i hvert fald prøve på det tidspunkt, for svinekæber smager jo skønt!
Læs også: Stegt rosenkål med bacon og hasselnødder
Skulle det være en helt klassisk paprikagryde, så ville man også smide både bacon og cocktailpølser i, hvilket selvfølgelig står dig helt frit for. I denne omgang valgte jeg dog at holde det lidt mere simpelt. Ligeledes ville man nok også bruge fløde, men her har jeg valgt at gå en lidt anden vej og bruge creme fraiche – ganske enkelt fordi jeg synes, at syren i creme fraiche fungerer utroligt godt i en paprikagryde, som ellers hurtigt kan blive en lidt tung ret.