To slags hjemmelavet kryddersnaps

Udgivet af den 19. oktober, 2013 i Drikkevarer


Kryddersnaps

Nu har kulden for alvor ramt os, og så skal vi jo have noget at varme os på. Derudover så nærmer julen sig med hastige skridt, og hvad er en julefrokost uden en god snaps? Og kryddersnaps, det skal man da lave selv. 

Jeg havde egentlig ikke planer om at kaste mig ud i projekt kryddersnaps i år, men da jeg for lidt tid siden var et smut i København – og selvfølgelig også forbi Torvehallerne – fik jeg en ordentlig kvist porse med fra ASA Trading, som selvfølgelig skulle bruges til hjemmelavet kryddersnaps.

Læs også: Nytårscocktails – 3 lækre cocktails til nytårsaften

Jeg valgte i denne omgang at lave to forskellige slags kryddersnaps: en porsesnaps og en julesnaps (inspireret af Adam Aamanns julesnaps). Julesnapsen er dejlig rund og blød med en sødmefyldt smag af især appelsin, kanel og kardemomme. Porsesnapsen er mere ren i smagen med en let sødlig smag af porse. To vidt forskellige snapse, som begge vil passe rigtig fint på bordet til de kommende julefrokoster.

Kryddersnaps

Opskrift på to slags kryddersnaps

Begge opskrifter er til en halv flaske snaps (35 cl.). Sørg  for (i modsætning til mig), at der ikke er for meget luft i glassene, da snapsene så vil oxidere og blive lidt flade i smagen.

Julesnaps

  • 35 g valnødder
  • 3 cm ceylon kanel
  • 3 grønne kardemommekapsler
  • 2-3 hele nelliker
  • En halv/lille stjerneanis
  • Skal af én øko. appelsin
  • 25 g tørrede tranebær
  • 35 cl. Brøndums Snaps Klar

Hak valnødderne groft og rist dem på en tør pande eller i en bradepande i ovnen. Lad valnødderne køle af og kom dem i en flaske/glas sammen med resten af ingredienserne og hæld snapsen over. Lad det hele trække i 2-4 uger og husk at smage på det undervejs.

Når snapsen har trukket tilpas længe filtreres den igennem et passerstykke eller godt opvredet klæde og hældes på en ren flaske. Lad gerne snapsen stå et par dage inden der tages hul på den. Vær opmærksom på, at den søde og krydrede julesnaps ifølge Adam Aamann ikke går lige godt til al julemaden – den skulle dog være glimrende til julens bagværk og stegte sild.

 

Porsesnaps

  • Et par kviste tørret porse
  • 35 cl. brøndom klar snaps

Kom snaps og porse i en flaske/glas og lad det trække 1-3 måneder. Smag på snapsen undervejs og hæld den på en ren flaske, evt. sammen med en lille kvist porse, når den har trukket tilpas lang tid.

Har du lavet kryddersnaps i år? I så fald med hvad?

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.