I forrige uge var jeg blevet inviteret til en fransk dobbeltmiddag på Davids Bistro og Restaurant No 1 – med fokus på Côtes du Rhône vine – i forbindelse med Copenhagen Cooking 2013. Det var Inter Rhône, der havde været så flinke at sende mig en invitation, og man skulle da være et skarn for at sige nej til sådan en invitation. Udover mad og vin en masse var sådan en tur jo også en fin mulighed for at møde nogle af de andre madbloggere.
Davids Bistro
Jeg ankom til Århusgade på Østerbro, hvor begge restauranter ligger, ved halv seks-tiden (arrangementet startede k. 18.00), hvor der allerede stod et par gæster og ventede. Da Davids Bistro var klar til at modtage os, blev vi vist indenfor i den enormt hyggelige lille restaurant. Temperaturen var høj, men vi hyggede os. Vinene var åbenbart lige kommet ind af døren, hvilket betød, at de ikke havde nået at være på køl, så de var desværre også godt lune, hvilket bestemt ikke gjorde noget godt for dem.
Vi startede med at få serveret en lille snack bestående af svinerillette med salat og cornichoner, karl johanmayo, sprødt brød og store lækre grønne oliven – virkelig lækker snack! Hertil fik vi serveret to glas rødvin: et glas 2010 Rasteau fra Domaine de Beaurenard, som kommer fra det varmeste område i sydrhône, hvilket også kom til udtryk i smagen (selvom det var svært at smage noget, med den temperatur vinene havde), og et glas 2011 Côtes du Rhône fra Domaine du Séminaire, der ikke var helt ligeså “solmoden” i smagen. Begge vine passede fint til snacken.
Herefter fik vi serveret den første forret, som var en salat af stegt kyllingelever med brombær, estragon & sherryvinaigrette – og wow! Det var virkelig en lækker ret – en af aftenens bedste retter efter min mening. Hertil fik vi igen to rødvine: 2011 Côtes du Rhône fra Domaine des Chanssaud, som ligger i den sydlige del af Rhône, og 2011 Côtes du Rhône Villages Visan fra Domaine le Garrigon fra den nordlige del af Rhône. Chanssaud’en var relativ fyldig og solmoden sammenlignet med vinen fra Domaine le Garrigon, som var mere krydret og ikke helt så bombastisk, hvilket selvfølgelig også har noget at gøre druesammensætningen. Igen passede begge vine fint til forretten.
Næste forret vi fik serveret var nærmest en luksusudgave af den klassiske svampe a’la creme: ristet toast med snegle, rørhatte, kantareller og løg. En lidt stor forret, hvis du spørger mig, men det smagte virkelig godt! Der er i hvert fald ingen tvivl om, at de hverken har sparet på smør eller fløde i den ret. Jeg synes dog, at retten ville have haft godt af en smule syre til at bryde med den ellers ret fede ret – løget gav en lille smule syre, men ikke helt nok.
Hertil fik vi serveret de sidste to rødvine på Davids Bistro, og her fik vi endnu en Rasteau, men denne gang en 2009’er fra Ortas Cave de Rasteau, og en 2010 Lirac fra Château St. Roch, som efter min mening var mest interessant og passede bedst til retten.
Restaurant No 1
Herefter bevægede vi os over på den anden side af gaden til No 1, som var lidt “finere” indrettet og havde lidt mere plads og en mere behagelig temperatur – derudover blev alle vinene serveret ved den rette temperatur.
Vi startede med at få serveret to rødvine, mens vi ventede på hovedretten. Her fik vi en 2009 Saint Joseph fra Cave Saint Desirat i det nordlige Rhône, som var en dejlig let og frugtig vin på 100% syrah. Det var dog netop en vin, jeg tror ville vokse og stå meget bedre sammen med noget mad, hvorfor det undrede mig, at den blev serveret for sig selv. Den anden vin var en 2009 Côtes du Rhône Villages Visan fra Domaine de Coste Chaude, som er på 80% grenache og 20% syrah, hvilket var med til at gøre den noget mere fyldig og krydret.
Det var ganske hyggeligt at sidde og smage to vine, mens vi ventede på hovedretten, men jeg undrede mig som sagt lidt over valget af vine, og så synes jeg, at vi ventede ret lang tid på hovedretten.
Da der langt om længe blev sat lidt hjemmebagt brioche på bordet, og vi fik serveret tre nye rødvine, var det tid til hovedret. Briochen nåede jeg desværre ikke at smage, da det først gik op for mig, at det var brioche, da kurven var tom.
De tre vine vi fik serveret var som følger: 2010 Rasteau fra Maison Chapoutier, 2010 Rasteau fra Paul Emile og 2011 Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu fra Château Saint Jean.
Hovedretten var Tournedos Rossini a la Jean Pierre Bruneau serveret med en lækker glace, en slags pommes anna, en form for spinat og syltet løg. Ved første øjekast ligner det bare et stykke lækkert oksemørbrad, men mørbraden var blevet skåret op og fyldt med foie gras og tynde skiver af trøffel, hvorefter den var lukket sammen igen – derudover var mørbraden perfekt stegt. Det var virkelig en enormt velsmagende ret og ekstremt veludført.
Hvad vinene angår fungerede Plan de Dieu’en fra Château Saint Jean slet ikke til denne ret. Det var en ret lækker vin, men til denne ret var den alt for frugtig – ikke et godt match. De to Rasteau’er fungerede dog ganske fint til retten. Rasteau’en fra Paul Emile var klart min favorit; den var dejlig krydret, med masser af mørke bær og nærmest noter af friske skovsvampe – dejlig fyldig og et rigtig godt match til maden. Maison Chapoutier var også en anelse krydret, men havde ikke nær så meget fylde som Paul Emile, men det var bestemt også en lækker vin, som passede godt til retten.
Efter en skøn hovedret sad vi lige lidt inden vi fik serveret en lille (bitte) osteanretning. Vi var flere, der undrede os over, at vi fik serveret så lille en osteanretning, men nok om det. Den bestod af et stykke brie de meaux med et lille stykke maltknækbrød (tror jeg) og lidt tomat-/blommemarmelade. Det var en brie lige efter min smag og knækbrød og marmelade fungerede godt til, så det var faktisk en dejlig lille servering.
Hertil fik vi serveret aftenens første hvidvin: 2011 Côtes du Rhône, Château St Roch, Blanc. Hertil skal det nævnes, at kun 4-5% af al vinproduktion i Rhône er hvidvin, og det er umiddelbart ikke deres stærke side, men denne vin smagte ganske fint. Den var lidt til den søde side og fungerede udemærket til brien, men den var måske lige en tand for let.
Desserten og aftenens sidste ret var en fortolkning af en snickers bestående af en en slags italiensk og sprød marengs, chokolade, karamel og peanuts, og det var bare mums! Selvom jeg på daværende tidspunkt var ved at være godt mæt, så blev tallerkenen nærmest slikket ren – en dejlig måde at afslutte en hyggelig aften på.
Vinen vi fik serveret til desserten var en LePlan GT-D fra Domaine LePlan-Vermeersch, som er lavet på 100% grenache og har hele 51% restsukker, så vi forventede en ret sød vin, hvilket den også var. Den var dog ikke nær så sød, som jeg havde forventet. Den var lidt til den tørre side med masser af tannin og havde lidt svage noter af jordbær. Den smagte faktisk ganske fint, men den passede overhovedet ikke til vores “snickers” – det var faktisk et decideret dårligt match, så jeg valgte at lade vinen stå til efter jeg havde spist desserten, hvorefter den blev drukket.
Samlet vurdering
De 13 udvalgte vine var alle standardvine, hvoraf de fleste var lidt til den kedelige side, hvilket var lidt ærgerligt, når nu der skulle være fokus på Côtes du Rhône-vine. Derudover hjalp det selvfølgelig helle ikke, at alle vinene på Davids Bistro var alt for varme. Personligt havde jeg nok hellere smagt et par rigtig gode vine (f.eks. én enkelt til hver ret) frem for 13 forskellige standardvine – når det så er sagt, så var det jo ikke fordi, at det var dårlige vine, tværtimod, de var bare ikke så interessante, som de kunne have været.
Til gengæld var maden i top! Begge restauranter er bestemt et besøg værd, og jeg kommer med glæde tilbage til begge steder. Det var dog ærgerligt, at et par af vinene ikke fungerede helt godt til maden, men så vidt jeg ved, havde restauranterne ikke haft noget med udvælgelse af vinene at gøre.
Jeg havde fornøjelsen af at møde en håndfuld andre madbloggere til dette Copenhagen Cooking arrangement, heriblandt Julie fra Julie Karlas Køkken, Brian fra Gastromand og Thomas fra Madet mere. Alle skal have tak for en rigtig hyggelig aften, og Inter Rhône skal have tusind tak for invitationen.
Både Davids Bistro og Restaurant No 1 ligger i Århusgade, og du kan læse mere på hhv. davidsbistro.dk og no-1.dk.