Nytårscocktails – 3 lækre cocktails til nytårsaften

Udgivet af den 26. december, 2014 i Drikkevarer | 0 kommentarer


Nytårscocktails

Til nytårsaften hører sig selvfølgelig champagne, men hvis du spørger mig, må der også gerne være lidt lækre nytårscocktails. Jeg har været et smut forbi cocktailbaren på First Grand Hotel i Odense for at få tre bud på lidt lækre nytårscocktails, som jeg har fået lov at dele med jer. 

Bartenderen er Louis Hansen, som har været bartender på Grand Hotel i Odense siden 2012. Baren har ry for at være en af byens bedste cocktailbarer, så jeg tog et smut forbi for at snakke lidt med Louis og få hans bud på tre cocktails, der vil være perfekte til nytårsaften.

Nytårscocktails

3 tips til bedre cocktails

Inden vi bevæger os videre til selve nytårscocktailsene, så får du lige tre tips til, når der skal laves cocktails derhjemme.

  • Køb altid din is! Isterninger, der er lavet i  en almindelig fryser, har bittesmå lufthuller i sig, og de går derved nemmere i stykker, når du shaker dem, og de smelter derved hurtigere. Derudover er der mange mineraler i vand fra hanen, hvilket resulterer i grumsede isterninger/vand, som faktisk ikke smager særligt godt.
  • Bland altid ingredienserne til din cocktail i et glas uden is først. På den måde undgår man, at isen står og smelter, mens man måler ingredienser
    af osv.
  • Lav din egen sukkersirup med 2 dele sukker og 1 del vand. Siruppen kan laves ved at hælde kogende vand over sukkeret og røre rundt, indtil sukkeret er opløst. Lad sukkersiruppen køle ned inden brug.

Nytårscocktails - Champagne Cobbler

Champagne Cobbler

3 lækre nytårscocktails

Og nu til selve cocktailsene. Louis har valgt 3 relativt simple, men lækre cocktails, som vil passe godt til nytårsaften. Alle tre nytårscocktails er rimelig tilgængelige og kræver ikke en masse forskellige bitters og likører. Det er cocktails, som de fleste burde kunne lave derhjemme.

Alle opskrifter er til én cocktail.

Champagne Cobbler

Den første cocktail er baseret på champagne, som de fleste alligevel har købt til nytårsaften, og den vil fungere perfekt som en læskende velkomstdrink. Det er en klassisk champagnecocktail, der udover champagne består af friske jordbær og orgeat, som er en slags mandelsirup. Selvom der ikke er sæson for jordbær, så kan man sagtens finde gode udenlandske jordbær og gøre en enkelt undtagelse, når nu det er nytårsaften. Kan man ikke opdrive orgeat, så kan det erstattes med sukkersirup, men ellers kan man f.eks. bruge Amaretto eller sukkersirup med et lille stænk mandelessens i stedet for. Champagnen skal være den primære smag i Champagne Cobbler, som bliver underbygget af en let jordbær- og mandelsmag, så husk at smage dig frem, når du laver Champagne Cobbler.
Ret: Drinks
Servings: 1
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 2-3 friske jordbær
  • 1 cl Orgeat kan erstattes med Amaretto eller sukkersirup
  • 12 cl tør champagne eller anden mouserende vin
  • Knust is

Fremgangsmåde

  • Kom orgeat og jordbær i et stort glas. Pres jordbærrene let uden at mose dem, så de frigiver noget saft, men stadig beholder formen.
  • Hæld blandingen over i et hvidvinsglas, der er ca. halvt fyldt med knust is.
  • Tilsæt champagne og evt. mere is, hvis der er behov for det.
  • Rør forsigtigt rundt i cocktailen, så det hele bliver mikset godt sammen og garner med et friskt jordbær.

 

Nytårscocktails - Barbieri Collins

Barbieri Collins

Barbieri Collins

Næste cocktail i rækken er en lækker og læskende longdrink, som Louis selv fandt på, dengang han startede på Grand Hotel. Barbieri er navnet på brødrene, som står bag Aperol, og da det egentlig er en Tom Collins, som får selskab af Aperol, så har den fået navnet Barbieri Collins. Aperol er med til at give cocktailen lidt mere dybde end en almindelig Tom Collins, og både sødmen og bitterheden fra Aperol er knaldgodt til den ellers friske, citrusprægede cocktail. Louis foretrækker selv at garnere Barbieri Collins med en skive grapefrugt, som har lidt af den samme sødme og bitterhed som Aperol, men cocktailen kan også garneres med andre citrusfrugter som f.eks. en skive appelsin eller citron.
Ret: Drinks
Servings: 1
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 3 cl Aperol
  • 3 cl Gin f.eks. Tanqueray
  • 2 cl friskpresset citronsaft
  • 1 cl sukkersirup
  • Danskvand

Fremgangsmåde

  • Fyld et longdrinkglas (et højt glas) med store isterninger.
  • Bland alle ingredienser på nær danskvanden i en shaker, tilsæt masser af is og shake det hele godt i ca. 10-20 sek.
  • Sigt cocktailen over isen i dit glas og top op med danskvand.
  • Garner med en skive grapefrugt.

 

Nytårscocktails - Daiquiri

Daiquiri

Daiquiri

Den sidste cocktail er en helt klassisk Daiquiri, som laves på en hvid rom af god kvalitet, friskpresset limesaft og sukkersirup. Det er efter min mening en super lækker cocktail, som altid holder 100%. Det er dog vigtigt at bruge en hvid rom af god kvalitet, da det er den primære ingrediens i en Daiquiri. Dette kan f.eks. være en Havana Club 3 år, Plantation 3 Stars eller Diplomatico Blanco. Mængden af rom kan varieres alt efter, hvor tør en Daiquiri du kan li', så prøv dig frem og vurder selv, om det skal være med 6 cl. eller 8 cl. rom.
Ret: Drinks
Servings: 1
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 6-8 cl god hvid rom f.eks. Havana Club 3 år
  • 2 cl sukkersirup
  • 2 cl friskpresset limesaft

Fremgangsmåde

  • Bland alle ingredienserne i en shaker, tilsæt masser af is og shake det hele godt i ca. 10-20 sek.
  • Sigt cocktailen over i et iskoldt cocktailglas og garner evt. med en tynd skive limefrugt.

Noter/Anretning

Glasset kan med fordel lægges i fryseren et par minutter før cocktailen skal laves.

 

En lille afsluttende bemærkning

Med ingredienserne til ovenstående nytårscocktails kan man lave et hav af forskellige cocktails, så vær gerne kreativ, når der skal mikses cocktails. Er en Daiquiri lige krads nok til dig, så kan man med fordel servere den i et longdrinkglas og toppe med danskvand. Så har man en Rum Collins (dog med limesaft i stedet for citronsaft). Ønsker man en cocktail med lidt mere knald på i stedet for en Barbieri Collins, så kan man udelade at toppe med danskvand og servere den i et cocktailglas. HUSK (!) det er kun fantasien, der sætter grænser, så eksperimenter gerne lidt med dine nytårscocktails.

Læs også: Snacks til nytår og champagne – forslag til nytårssnacks

Ønsker du inspiration til flere cocktails, så lavede jeg også lidt lækre cocktails i sommer, og ellers så kan jeg kun anbefale et smut forbi Sjønnes Barskab og En Verden af Gin, som begge også giver deres bud på lækre nytårscocktails i forskellige afskygninger.

Mangler du inspiration til nytårsmenuen så kig med her, og ellers så håber jeg, at I alle får en en rigtig god nytårsaften med masser af god mad, vin, champagne, cocktails, og hvad du ellers synes, der hører til.

Skal du have gang i shakeren til nytårsaften?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!