Jeg håber, at I alle har haft et rigtig godt nytår med masser af skøn mad og vin. Grundet en masse eksaminer har der været lidt stille på bloggen her på det seneste, men nu har jeg endelig fået lidt luft i programmet og tid til at skrive lidt om nytårsmenuen 2012, og dermed også de snacks jeg serverede til nytårsmenuen.
Snacks til champagne og nytårstalen
Vi startede selvfølgelig kl. 18.00 med et godt glas champagne. Her fik vi en flaske Brut Tradition, J. Charpentier, Champagne, som kan købes hos Niche Vine til den nette sum af 215,-.
Læs også: Jomfruhummerbisque med cognac og fennikel
Her er der tale om en standardchampagne lavet på næsten 100% pinot meunier. Det er en letdrikkelig champagne, som har en intens bouquet med noter af æble, abrikos og citrus. Champagnen vil være glimrende til mad, men den gør det også rigtig godt helt alene. Jeg synes virkelig, at man får meget champagne til prisen, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg har drukket J. Charpentier.
Læs også: Nytårscocktails – 3 lækre cocktails til nytårsaften
Efter dronningens nytårstale (som bare kørte i baggrunden) og en flaske champagne, var vi klar til at gå ombord i vores snacks. Jeg havde forsøgt mig med nogle løgkiks, men det gik ikke helt efter planen, så de blev erstattet af en gang ganske almindelige hjemmelavede chips.
Læs også: Arancini – panerede og friterede risottokugler
Derudover havde en af mine gode venner lavet en gang sprød havregrød i tre forskellige varianter: med salt, med salt og peber og en med rosmarin – det var virkelig en success. Så alt i alt bestod snackene af rødbedechips med makrelrillette og peberrod (inspireret af Griseriet.dk), pufris og kartoffelchips med karl johan-mayo og estragonmayo, havregrødschips og en go’ gang oliven. Jeg var dog så smart, at sprøjte makrelrillette ud på rødbedechipsene inden nytårstalen, så det hele var klar til servering, hvilket resulterede i bløde chips. Det ændrede dog ikke på, at de smagte rigtig godt.
Prosecco til nytårssnacks
Vi valgte som sagt at købe et godt glas kalamata oliven som en lille ekstra snack. De blev afdryppet, duppet tørre og vendt med et lille skvæt god olivenolie og lidt tørret timian, hvilket klædte de lækre oliven rigtig fint. Til alle de lækre snacks drak vi en flaske Prosecco Cuvée Brut, Carpene Malvolti, fra Veneto i Italien. Det var en rigtig lækker “næsten tør” mouserende vin, som matchede alle de salte snacks rigtig fint. Endnu et rigtig godt køb, hvor man får rigeligt for sine penge. Mangler du inspiration til champagne til snacks og nytår, så kan du læse mit indlæg om en extra brut champagnesmagning.
Læs også: Butterdejssnack med karamelliseret løgkompot, parmaskinke og parmesan
Mængden af ingredienser i dette indlæg bliver ikke helt så præcise som de plejer at være, da meget af det blev lavet lidt på slum. Ligeledes bliver opskriften på havregrødschipsene nærmere en overordnet fremgangsmetode, da jeg bare har fået at vide, hvordan de blev lavet – jeg skal dog helt sikkert prøve at lave dem på et tidspunkt. Vi var 6 mennesker til nytår og mængden af snacks passede faktisk meget fint, men lav hellere for meget end for lidt, da det jo ikke gør noget, hvis der er lidt snacks tilovers til dagen efter.
Rødbedechips med makrelrillette og peberrod
Ingredienser
- 1 røget makrel
- 2 dl creme fraiche 38%
- Saft ca. en halv citron
- Rødbeder
- Peberrod
Sådan gør du
Makrelrillette
- Pil kødet af den røgede makrel og rør eller blend det med creme fraichen.
- Smag til med salt, peber og saften af ca. en halv citron. Sæt på køl til det skal bruges (det kan sagtens laves dagen i forvejen). Vær opmærksom på, at der nok er lige rigeligt makrelrillette.
Rødbedechips
- Skræl rødbederne og skær dem i ca. 1 mm tynde skiver på et mandolinjern.
- Vend de tynde skiver med en lille smule olivenolie og læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade, og bag dem ved 150 grader i en almindelig ovn til de er sprøde (vend dem en 3-4 gange undervejs). Jeg endte med at give dem en times tid. Vær opmærksom på, at rødbedeskiverne krymper en del.
Noter
Ingredienser
- 100 g grødris
- 3,25 dl vand
- 6-7 g salt
- 1 liter smagsneutral olie
Sådan gør du
- Kom vand, grødris og salt i en gryde og lad det simre i ca. 30 min.
- Lad massen køle lidt af og rul den tyndt ud (men ikke for tyndt) mellem to stykker bagepapir. Fjern forsigtigt det øverste lag bagepapir og lad det tørre et nogenlunde lunt sted i et døgns tid (f.eks. i en kold lukket ovn). Alternativt kan du tørre massen i nogle timer i ovnen ved 50 grader.
- Bræk/skær den tørrede rismasse ud i passende stykker og friter dem i 180 grader varm olie til de er puffede/sprøde.
- Læg de sprøde ris på noget fedtsugende papir og drys med salt.
Ingredienser
- Havregryn
- Mælk
Sådan gør du
- Start med at lave en portion havregrød, som er relativt tynd. Du kan evt. vælge at give den en tur med stavblenderen, så du får en helt ensartet grød.
- Hæld grøden ud på et stykke bagepapir og smør den tyndt ud. Krydr med salt og bag grøden i ovnen ved ca. 175 grader indtil den er sprød.
Noter
Ingredienser
- Kartofler
- 1 liter smagsneutral olie
- Salt
Sådan gør du
- Start med at sætte en grydefuld olie over og tænd for varmen. Olien skal op på ca. 180 grader.
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver på et mandolinjern.
- Kom kartoffelskiverne op i en skål med rigeligt koldt vand lad dem udvande i ca. 15-20 min. Skift gerne vandet et par gange.
- Dup kartoffelskiverne tørre på et viskestykke og friter dem i den 180 grader varme olie. Start evt. med at lave en tester for at tjekke oliens temperatur, hvis du ikke har et termometer, der kan bruges.
- Fisk chipsene op, læg dem på fedtsugende papir og drys med fint salt.
Noter
To slags hjemmelavet mayonnaise: Karl johanmayonnaise og estragonmayonnaise
Ingredienser
Karl johanmayonnaise
- 6-8 g tørrede karl johan eller anden svamp til én portion mayonnaise
- 2 dl smagsneutral olie
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 1 spsk. æblecidereddike
- 1 spsk. citronsaft
- 1 tsk. dijonsennep
Estragonmayonnaise
- 1 bundt estragon
- 2 dl smagsneutral olie
- 2 dl pasteuriserede æggeblommer
- 1 spsk. hvidvinseddike
- 1 spsk. citronsaft
- 1 tsk. dijonsennep
Sådan gør du
Forberedelse til karl johanmayonnaise
- Kom de tørrede svampe i en gryde sammen med olien og varm langsomt olien op til ca. 100 grader.
- Tag olien af varmen, lad den køle af og sigt svampene fra (kasser dem). Brug olien til at lave en portion mayonnaise (se nedenfor).
Forberedelse til estragonmayonnaise
- Skyl estragonen og tør den godt.
- Pluk bladene af estragonen og blend dem godt og grundigt med olien.
- Sigt olien (gerne gennem et stykke klæde eller køkkenrulle) og brug olien til at lave en portion mayonnaise (se nedenfor).
Sådan laver du hjemmelavet mayonnaise
- Inden du går igang med at lave mayonnaisen, så er det vigtigt at alle ingredienser har nogenlunde samme temperatur.
- Er du den lykkelige ejer af en bamix ligesom jeg er, så blandes alle ingredienser sammen og blendes med en af de flade "knive" i 5-10 sek., og så er der mayonnaise.
- Alternativt piskes æggeblommer, eddike og sennep godt sammen til det bliver lidt luftigt.
- Tilsæt olien lidt af gangen mens du pisker. Start med at tilsætte et par dråber af gangen. Som æggeblommerne begynder at binde sig til olien og tykne, kan olien tilsættes lidt hurtigere.
- Smag mayonnaisen til med salt, peber og evt. lidt eddike eller citronsaft.
Indlægget indeholder affiliatelinks.