Er der noget bedre end at sidde i solen på terrassen med en iskold sommercocktail? Hvad enten man er til de søde, syrlige eller bitre cocktails, så findes der noget for enhver, og som du måske har set på Instagram, så er jeg begyndt at fordybe mig lidt i cocktailverdenen.
Give-awayen er slut og vinderen er blevet fundet ved lodtrækning. Den heldige vinder blev Laus Risby, som skrev:
Er helt tosset med whiskey Sour og laver den altid iskold når man er på ferie
Den er vel også godkendt som en rigtig far-drink.
Vinderen er blevet kontaktet på mail.
Jameson Whiskey kontaktede mig for lidt tid siden og spurgte, om jeg var interesseret i at prøve deres whiskey sammen med ginger ale og lime. Det resulterede i, at jeg modtog en flaske Jameson Whiskey og to flasker gin fra dem, som jeg kunne gå i køkkenet og eksperimentere lidt med, og det er der så kommet dette indlæg ud af, hvor jeg har kreeret 5 relativt klassiske cocktails, som jeg synes passer ret godt til det dejlige sommervejr.
Læs også: Nytårscocktails – 3 lækre cocktails til nytårsaften
Jameson Whiskey er en meget blød og rund whiskey og er en glimrende begynderwhiskey, hvis man skal lære at drikke whiskey. For en garvet whiskeydrikker som mig er den umiddelbart lidt kedelig at drikke rent, men efter at have eksperimenteret lidt med den i diverse cocktails har jeg fundet ud af, at det faktisk er en rigtig lækker whiskey til cocktails.
Læs også: Cocktails med hyldeblomst – 3 lækre cocktailopskrifter
Et par generelle tips til når der skal laves cocktails er: brug MASSER af is! Især når en cocktail skal shakes eller røres med is, så er det vigtigt at bruge masser af isterninger, da man ikke ønsker at fortynde cocktailen for meget. Et andet rigtig godt tip, som jeg har fået fra Sjønnes Barskab, er at røre ingredienserne i et bæger uden is først, så man kan smage og skabe sig en forståelse for cocktailen inden, at den shakes/røres med is og bliver fortyndet.
Sukkersirup
Til de fleste af nedenstående cocktails skal der sukkersirup i, hvilket laves ved at blande vand og sukker (jeg bruger som regel rørsukker) i forholdet 2 dele sukker til 1 del vand. Siruppen kan enten laves ved at hælde kogende vand over sukkeret og røre rundt til det er opløst, eller lave siruppen med koldt vand og ryste det godt sammen indtil sukkeret er opløst. Sidstnævnte metode kræver, at man løbende ryster blandingen indtil alt sukkeret er opløst. Sukkersiruppen kan sagtens laves på forhånd og kan holde sig ret lang tid i køleskabet.
Jameson Ginger & Lime
Kombinationen af whiskey og ginger ale er rimelig klassisk, og det er en smagskombination, som bare fungerer rigtig godt. Cocktailen ses på billedet øverst i indlægget. Til 1 Jameson Ginger & Lime skal der bruges:
- 2 cl. Jameson Whiskey
- 10 cl. god Ginger Ale (f.eks. Fever-Tree Ginger Ale)
- Ca. ¼ limefrugt skåret i 2 både
Fyld et lowball glas med is og tilsæt whiskey og Ginger Ale.
Pres 1-2 både lime i, kom limebådene ned i cocktailen og rør det hele godt rundt.
Irish Whiskey Sour
Whiskey sour er en klassisk cocktail, der oftest laves med bourbon, men jeg synes også, at Jameson Whiskey gør sig glimrende i en whiskey sour. Til 1 Irish Whiskey Sour skal der bruges:
- 6 cl. Jameson Whiskey
- 4 cl. citronsaft
- 2 cl. sukkersirup
- 1 cl. æggehvide
- 1 dash angostura bitter
- 1 skive citron til garniture, evt. halveret
Fyld godt med isterninger i et glas. Klassisk bruges et lowball glas, men her har jeg valgt at bruge et highball glas.
Kom alle ingredienser i en shaker, tilsæt masser af isterninger og shake godt i ca. 10 sek.
Sigt over i dit glas og garnér med citronskive!
Clover Club
Clover club er en ginbaseret cocktail, som oprindeligt laves med hindbærsirup, men nu når det er sommer og vi kan få friske hindbær, så har jeg selvfølgelig valgt at bruge de friske bær istedet for en sirup. Jeg har valgt at bruge en Beefeater gin til denne cocktail, da jeg synes, at den egner sig rigtig fint hertil. Det er en relativt klassisk gin med tydelige citrusnoter, som egner sig fint til cocktails. Til 1 Clover Club skal der bruges:
- 6 cl. Beefeater Gin
- 2 cl. citronsaft
- 2 cl. sirup
- 2 cl. æggehvide
- 4 hindbær + 3 hindbær til garniture
Fyld et lowballglas med is.
Kom alle ingredienser i en shaker, kom godt med isterninger i og shake godt i ca. 10 sek.
Sigt cocktailen over i dit glas – gerne igennem en relativt fintmasket sigte – og garnér med 3 hindbær på en cocktailpind/tandstik.
Tom Collins
Tom Collins er endnu en ginbaseret cocktail, som er super frisk og læskende – en rigtig sommercocktail. Jeg har valgt at bruge lidt timian – både i shakeren, men også som garniture – da jeg synes, at det fungerer ret godt sammen med citrussmagen. Til 1 Tom Collins skal der bruges:
- 6 cl. Beefeater Gin
- 3 cl. Citronsaft
- 3 cl. Sirup
- Et par kviste timian
- Danskvand
Fyld et highball glas med is.
Kom gin, citronsaft, sirup og en kvist timian (gem en kvist til garniture) i shakeren.
Fyld godt med is i shakeren og shake godt i ca. 10 sek.
Sigt cocktailen over i dit glas – gerne igennem en relativt fintmasket sigte – og top med danskvand og garnér med en kvist timian.
Dry Martini
Martini er nok en af de mest kendte og klassiske cocktails, som man kommer i nærheden af, og da en Dry Martini er tæt på at være rent gin, er det vigtigt, at man bruger en god kvalitets gin. I denne omgang har jeg valgt at bruge en Plymouth Gin og en tør vermouth fra Noilly Prat. Plymouth gin er en let krydret og fløjlsblød gin, som har fin balanceret duft og smag af enebær og lidt anisnoter ala korianderfrø – sammenlignet med mange andre gins, så har Plymouth Gin ikke nogen udpræget citrusduft/-smag, hvorfor jeg har valgt at garnere med oliven fremfor citronskal. Den egner sig efter min mening rigtig godt til en klassisk tør martini. Jeg har valgt at røre min martini med is istedet for at shake den. Dette giver mere kontrol over, hvor meget isen fortynder cocktailen, og det giver en mere krystalklar drink. Til 1 Dry Martini skal der bruges:
- 6 cl. Plymouth Gin
- 1 cl. tør vermouth (f.eks. Noilly Prat)
- 3 grønne oliven, uden sten
Fyld dit cocktailglas op med is eller læg det i fryseren for at køle det af.
Kom gin og vermouth i et stort glas og fyld det med is. Rør rundt i ca. 10 sek. til cocktailen er iskold og tilpas fortyndet.
Tøm dit cocktailglas for is og sigt gin og vermouth over i glasset.
Garner med 3 oliven på en cocktailpind/tandstik
Give-Away (slut)
Udover at have sponsoreret et par flasker spiritus så vil Jameson Whiskey også sponsorere 1 flaske Jameson Whiskey, 2 flasker Ginger Ale og 2 limes til en heldig læser. Alt du skal gøre for at deltage er at tilmelde dig mit nyhedsbrev (dette gøres enten ved at sætte flueben i “Giv mig besked om nye indlæg via e-mail.” når du skriver en kommentar herunder eller under “Nyhedsbrev” i sidebaren til højre på siden) og skrive en kommentar herunder, hvor du fortæller, hvad din yndlingscocktail er. Er du allerede tilmeldt nyhedsbrevet, så er det nok bare at skrive en kommentar.
Vær opmærksom på, at for at deltage i give-awayen skal du være fyldt 18 år, og ved at deltage i give-awayen bekræfter du, at du er fyldt 18 år.
Vinderen vil blive udtrukket tilfældigt blandt alle deltagere søndag d. 13/7 kl. 12.00.
NB! Whiskey og gin, som jeg har brugt i dette indlæg, er sponsoreret af Jameson Whiskey, men jeg har forbeholdt mig retten til at skrive mine egne holdninger, så alt, hvad der står i dette indlæg, er min helt egen mening.