Vi har desværre ikke rigtigt tradition for at lave pies i Danmark, hvilket er synd, da det virkelig er en skøn spise. Det er også en fantastisk måde at bruge rester på, hvis man har sådan nogle. Hvis ikke, så kan man jo altid lave den bare fordi, at det smager virkelig godt! Og det er lige præcis, hvad jeg har gjort med denne shepherd’s pie med kartoffelmos med masser af cheddar – og nøj, hvor smagte det godt!
Selvom kalenderen siger, at det nu officielt er forår, så siger vejret desværre noget andet. Men så kan man jo passende lave en masse dejlig comfort food, som kun bliver bedre af at blive indtaget, mens man sidder indenfor med tændte stearinlys og lytter til regnen mod ruderne.
Forskellige typer af pies
Pies kan laves på mange forskellige måder, men fælles for dem er, at de alle har en eller anden form for kødfyld. I nogle typer pies er fyldet pakket helt ind i en sprød dej – altså både i bunden, på siderne og på toppen – andre har kun dej i bunden eller på toppen. Sidst men ikke mindst, så er der typer som denne shepherd’s pie og cottage pie, hvor låget består af en cremet kartoffelmos.
Læs også: Langtidsstegt lammekølle med rosmarin
Her i Danmark har vi tradition for at lave pies (eller tærter, som vi kalder dem i Danmark) med en dej i bunden, mens de f.eks. i England har tradition for at lave pies med enten en sprød dej eller cremet kartoffelmos på toppen. Og når man snakker om dejen i forbindelse med pies, så findes der selvfølgelig også forskellige typer. Man kan enten vælge at bruge mørdej, butterdej eller flaky pastry, som er en slags brudt butterdej. Jeg har tidligere lavet kyllingepie med porre og lammepies med svampe og mørk øl, der begge var med et sprødt butterdejslåg, hvilket fungerer ret godt, men i denne omgang er det en klassisk shepherd’s pie, hvor der altså er en god kartoffelmos på toppen. Og for det ikke skal blive alt for sundt, så blev jeg i denne omgang inspireret af Paul Cunningham og har rørt en god gang revet cheddar i mosen.
Shepherd’s pie med cheddarmos
Ingredienser
Kartoffelmos med cheddar
- 1 kg kartofler
- 100 g cheddar
- Smør
- Mælk
Shepherd's Pie
- 400 g hakket lammekød kan erstattes med hakket oksekød
- 1 løg
- 3-4 gulerødder
- 3-4 pastinakker eller persillerødder
- 1 porre
- 2 spsk. tomatpuré
- Et par kviste timian
- Et par laurbærblade
- 5 dl lammefond kan erstattes med hønsefond eller vand
Sådan gør du
Kartoffelmos med cheddar
- Skræl kartofler skær dem ud i grove stykker.1 kg kartofler
- Kog kartofler møre i ikke-saltet vand.
- Hæld vandet fra og tilsæt smør.
- Mos kartofler med smørret.Smør
- Tilsæt revet cheddar og rør det ud i mosen.100 g cheddar
- Juster konsistens og smag med smør og evt. lidt sødmælk indtil mosen har den rette konsistens.Smør, Mælk
- Smag til med salt og peber.
Shepherd's Pie
- Brun kødet af i lidt olie i en varm gryde.400 g hakket lammekød
- Ordn grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker.1 løg, 3-4 gulerødder, 3-4 pastinakker, 1 porre
- Når kødet er brunet tilsættes grøntsagerne. Lad dem sautere med i en 5 minutters tid.
- Tilsæt tomatpuré og lad det stege lidt af.2 spsk. tomatpuré
- Tilsæt timian, laurbærblade og fond og kog det det op.Et par kviste timian, Et par laurbærblade, 5 dl lammefond
- Lad kødsovsen simre i en times tid. Lad det evt. koge lidt uden låg, hvis du synes, at den er for våd.
- Smag til med salt og peber og kom kødsovsen over i et fad.
- Fordel cheddarmosen oven på kødsovsen og bag din shepherd's pie i ca. 30 min. ved 200 grader.
Noter
Shepherd’s Pie og Cottage Pie?
Både shepherd’s pie og cottage pie er begge pies med kødfyld, og de to termer er ofte blevet forvekslet, men når det kommer til stykket, så er det faktisk slet ikke så kompliceret. En shepherd, altså en hyrde, passer på lam og får, så når man bruger lam i sin pie hedder det en Shepherd’s Pie, og når man bruger oksekød, så hedder det en Cottage Pie. Simpelt, ikke? Navnet cottage pie opstod efter sigende i slutningen af det 18. århundrede, da man opdagede kartoflen, som en spiselig afgrøde de fattige havde råd til, hvor cottage refererer til en beskeden, landlig hytte.
Læs også: Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst
Herhjemme laver vi næsten altid shepherd’s pie, altså med hakket lammekød, da vi 1-2 gange om året køber et helt lam og smider i fryseren. Vi har derfor ofte hakket lammekød i fryseren. Mængden og typen af grøntsager, som jeg kommer i, varierer som regel en del alt efter, hvad jeg lige har liggende, så derfor er opskriften også mere ment som inspiration end som en opskrift, der skal følges slavisk.