Boeuf bourguignon – opskrift på lækker fransk simreret

Udgivet af den 10. november, 2010 i Kødretter


boeuf bourguignon

Efteråret er en dejlig tid når det kommer til mad… der er ikke noget bedre end en god gang simremad som f.eks. boeuf bourguignon, der står på komfuret og hygger sig hele eftermiddagen, mens duften spreder sig i lejligheden. Og mens herligheden står og simrer på komfuret (eller i ovnen), kan man jo passende lave sig en god kop kaffe og sætte sig under tæppet med en god bog, eller gå en god lang tur i det dejlige efterårsvejr, eller hvad man nu lige er i humør til.

En fransk klassisk simreret

Da jeg lavede denne ret, gik jeg en lang tur i det flotte efterårsvejr sammen med min kæreste, og det var intet mindre end fantastisk at komme tilbage til en lejlighed, der bare duftede skønt.

Læs også: Oksehaleragout med polenta

Boeuf bourguignon er en fransk klassiker som aldrig slår fejl, og når det kommer til stykket er det faktisk også en relativ nem ret at lave, da den bare står og passer sig selv det meste af tiden. Oftest serveres en lækker kartoffelmos til, hvilket jeg også gjorde, men man kan også sagtens servere ris til – eller pifte kartoffelmosen op med andre rodfrugter, som f.eks. selleri eller gulerødder. Nu havde jeg en rest selleri stående i køleskabet som jeg brugte i selve retten, ellers vil det være oplagt lave en mos med kartofler og selleri (1/3 selleri og 2/3 kartoffel, eller halvt af hvert, alt efter hvor kraftig sellerismag man ønsker) eftersom man ikke skal bruge et helt selleri til retten.

boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er en ret, som kendetegner det franske køkken rigtig godt. Franskmændende er ikke bange for at hælde en flaske vin eller to i maden, og det er denne ret et godt eksempel på. Er du ude i god tid tager retten ikke skade af, at kødet får lov at marinere i rødvinen et døgns tid i forvejen… tværtimod! Og lav endelig en stor portion når nu du alligevel står i køkkenet. Dette er en ret, som kun bliver bedre af at stå og trække i køleskabet, så lav den gerne dagen i forvejen.

Læs også: Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Vin til Boeuf Bourguignon

Til Boeuf bourguignon hører sig rødvin – gerne i store mængder og gerne fransk (man er vel lidt frankofil). Her valgte vi at drikke et rigtig godt glas Beaujolais i form af en 2007 Clos de Rochegrès, Moulin-à-Vent fra Louis Jadot til. En rigtig flot og elegant vin med en koncentreret og kompleks smag taget i betragtning af, at det er en Beaujolais, som oftest er relativ let vin. Et rigtig godt match til Boeuf bourguignon, der helt klart kan anbefales til denne ret.

boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon med kartoffelmos


5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Boeuf bourguignon

  • 1,5 kg oksekød f.eks spidsbryst, udbenet bov e.l.
  • 1 fl. rødvin gerne fra Bourgogne
  • 5 dl oksefond
  • 0,5 dl cognac kan udelades
  • 4-5 gulerødder
  • ¼-½ knoldselleri
  • 4 løg
  • 2-3 spsk. hvedemel
  • 1 bundt timian
  • 4 laurbærblade
  • 1 porretop
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 250-300 g blandede svampe
  • 200-300 g tørsaltet bacon

Kartoffelmos

  • 1,5 kg kartofler
  • Rigeligt smør
  • Sødmælk

Sådan gør du

Boeuf bourguignon

  • Mariner gerne kødet i rødvinen 12-24 timer i forvejen.
  • Start med at skrælle selleri og gulerødder, pil løgene og vask porretoppen godt (flæk den på midten så du får alt jord og andet skidt væk).
  • Skær selleri, gulerødder og løg ud.
  • Lav en krydderbuket af timian, laurbærblade, persillestilk og porretop, som du binder sammen med noget køkkengarn, så den let kan tages op igen.
  • Puds kødet af og fjern evt. sener osv. og skær det i grove tern.
  • Skær baconen i grove tern og steg det ved jævn varme i lidt olie i en stor gryde.
  • Tag baconen op og brun kødet godt af i baconfedtet – sørg for, at det får en flot stegeskorpe, da det holder på kødets form og giver smag til retten. Brun gerne kødet af flere gange så temperaturen i gryden ikke falder for meget, da kødet så vil begynde at koge i stedet for at stege.
  • Tag kødet op og svits løg, gulerødder og selleri.
  • Kom kød og bacon tilbage i gryden og tilsæt cognac. Lad det koge næsten helt væk, drys mel over, og tilsæt så krydderbuket, fond og rødvin.
  • Bring hele herligheden i kog og skru ned for varmen og skum af. Låg på og lad det stå og simre 3-5 timer. Er det den store støbejernsgryde, du har gang i, kan du med fordel sætte den i ovnen ved 125-150 grader.
  • Rens svampene, skær dem i grove stykker og rist dem godt af i en blanding af olie og smør.
  • Tilsæt de ristede svampe til din Boeuf bourguignon lige inden servering og smag til med salt og peber.

Kartoffelmos

  • Skræl kartoflerne, skær dem i grove tern, kom dem i en gryde og hæld koldt vand på til det dækker. En halv times tid før spise tid tændes for kartoflerne
  • Når kartoflerne er kogt godt møre (efter ca. 20 min), hældes vandet fra. Mos kartoflerne og tilsæt (smeltet) smør. Tilsæt til sidst et skvæt fløde (eller mælk) og smag til med salt og peber. Tilsæt evt. en håndfuld friskhakket bredbladet persille eller purløg til mosen.

Noter

Server boeuf bourguignon med en go’ klat kartoffelmos, drys evt. lidt hakket persille over og server med et godt glas rød bourgogne.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.