Der er ikke noget som en god gryderet, der har stået og simret i mange timer. Du ved sådan en med godt kød og masser af krydderier. Det smager altid godt, og så er det jo skønt med noget, der bare skal stå og passe sig selv. Jeg laver som regel den slags gryderetter med øl eller vin, ofte inspireret af enten norden eller middelhavskøkkenet, men i denne omgang har jeg bevæget mig ud i noget lidt mere varmt og krydret og lavet en marokkansk lammegryde med couscous og bagte gulerødder.
Marokkansk lammegryde med masser af velsmag
Det marokkanske, og afrikanske køkken helt generelt, er noget, jeg egentlig aldrig rigtig har udforsket. Det nordafrikanske køkken er primært kendt for taginen, som de fleste nok kender pga. den lidt spøjse form. Taginen er vel egentlig Nordafrikas svar på en stegeso, da det er et glaseret lerfad, der er udformet, så det holder på råvarernes smag og aroma. Man kunne argumentere for, at jeg burde have lavet denne marokkanske lammegryde i en tagine, men sådan en ligger jeg desværre ikke inde med, så jeg fandt altså bare en god støbejernsgryde frem.
Oprindeligt blev denne ret til, da jeg havde nogle svesker tilovers fra jul samt noget fantastisk lammekød i fryseren. I det nordafrikanske køkken finder man nemlig ofte forskellige former for tørret frugt i maden. Personligt har jeg altid undret mig over rosiner i maden, så jeg var også lidt skeptisk, da jeg smed en håndfuld svesker ned i gryden til lam, tomat og en masse krydderier, men det viste sig at blive en helt fantastisk marokkansk lammegryde med masser af velsmag. Det blev faktisk så godt, at jeg kort tid efter blev nødt til at lave retten igen – dels for at finpudse opskriften, men også fordi det smagte ret godt! I anden omgang blev retten dog med tørrede dadler i stedet for, men den kan sådan set laves med det meste tørrede frugt, hvad enten det er svesker, dadler eller noget helt tredje.
Kend din producent og spis bedre
Jeg har før slået et slag for gode råvarer i sæson fra lokale producenter, og jeg gør det gerne igen, for et måltid bliver aldrig bedre end de råvarer, man tager udgangspunkt i. Jeg har før skrevet om torvet i Odense, og Hindsholmgrisen (som er at finde på torvet), hvor vi køber langt størstedelen af vores grøntsager. I dag skal det dog ikke handle om torvedage i Odense, men om fantastisk lammekød fra Nordfyn. Tilbage i efteråret var jeg nemlig så priviligeret at få lov til at købe et helt lam fra et lille landbrug her på Fyn. Det viser sig nemlig, at forældrene til den gode Madsvin har et hobbylandbrug på Nordfyn, hvor der går en flok får og lam i de skønneste naturlige omgivelser. Og det er dyr, der har det rigtig godt, og det kan man altså smage. Det er i hvert fald noget af det bedste lammekød, jeg længe har smagt, så jeg er glad for, at der i skrivende stund stadig er lidt tilbage i fryseren.
Læs også: Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel
Det var selvfølgelig lam fra Mads’ forældre, der blev brugt, da jeg lavede denne marokkanske lammegryde. Første gang blev der brugt et par lammeskanke, og anden gang en udbenet bov, men du kan selvfølgelig bruge andre simrevenlige udskæringer som f.eks. nakke, bryst, udbenet kølle etc. Nu er det nok ikke alle, der lige tilfældigvis har en god kammerat, hvis forældre har en flok lam gående i baghaven, men heldigvis findes der andet godt lammekød i Danmark. Der er faktisk flere mindre producenter/gårdbutikker rundt omkring i landet, hvor man kan finde lammekød af fantastisk kvalitet. Her på Fyn har vi f.eks. det fantastisk Steensgaard Principlandbrug.
Ingredienser
- 600-700 g lammekød (f.eks. udbenet bov, bryst, nakke e.l.)
- 1-2 løg
- 3-4 fed hvidløg
- 1 chili (f.eks. Bird's Eye chili)
- 1 spsk. ras el hanout
- 1 laurbærblad
- 50-60 g soltørrede dadler eller abrikoser
- 1 ds. flåede tomater
- 2,5-3 dl lammefond eller vand
Couscous med mynte og pinjekerner
- 1 dl couscous
- 20-30 g pinjekerner
- 1 forårsløg
- 1 håndfuld mynte
- 1 håndfuld bredbladet persille
- Citronskal
Sådan gør du
Marokkansk lammegryde
- Soigner kødet og skær evt. sener og grove stykker fedt fra.
- Skær derefter kødet ud i grove stykker og brun det godt af i en gryde.
- Snit løg, hvidløg og chili fint og kom det op til kødet sammen med ras el hanout.
- Lad det stege lidt af og tilsæt så dadler (skåret i mindre stykker), laurbærblad, flåede tomater og lammefond.
- Kog det op, skum evt. af, læg låg på og sæt så gryden i en 150 grade varm ovn i 2-3 timer.
- Smag til med salt inden servering.
Couscous med mynte og pinjekerner
- Kom couscous i en skål og hæl 2 dl kogende vand over. Dæk skålen til og lad det trække i 5-10 min. til couscousen har suget alt vandet til sig.
- Rist pinjekerne af på en tør pande til de får lidt farve.
- Snit forårsløget og hak mynte og persille fint.
- Kom det hele op i skålen til couscousen, og vend det forsigtigt rundt.
- Smag til med salt og revet citronskal.