Cannelloni med svampe, spinat og oksekød

Udgivet af den 22. marts, 2011 i Kødretter, Pizza, pasta og ris


Jeg har længe gerne ville prøve at lave min egen pasta, og det fik jeg så prøvet forleden i form af lasagneplader, der blev rullet til cannelloni. Dette endte med at blive et større projekt, og vi fik først aftensmad kl. 21. den dag. Det er egentlig ikke fordi, at det er ret svært at lave sin egen pasta, men den første opskrift jeg prøvede fungerede ikke, og der var alt for meget mel i forhold til æg… det samme i anden opskrift jeg prøvede, men tredje gang var lykkens gang. 

Den første opskrift jeg prøvede var fra Claus Meyers Almanak. Der skulle bruges 3 æggeblommer til 250 g mel, hvilket var alt for meget mel i forhold til æg. Dernæst prøvede jeg en Jamie Oliver opskrift hvor han ville bruge 1 helt æg eller 2 æggeblommer pr. 100 g mel – jeg prøvede med 2 æggeblommer pr. 100 g mel. Dette var også lige i underkanten. Tredje forsøg blev så 1 helt æg til 100 g mel, og det fungerede. Så når man først har en opskrift, der fungerer er det faktisk utrolig nemt.

Næste gang vil jeg dog prøve en anden opskrift. Den minder meget om den tredje opskrift jeg brugte, dog med olivenolie og en smule salt. Der skal bruges 300 g mel (helst italiensk tipo 00), 3 hele æg, 3 spsk. olivenolie og en knivspids salt til 4 personer som hovedret, eller 6 som forret.

Det skal også lige siges, at jeg endnu ikke ejer en pastamaskine, så jeg måtte hen og finde kagerullen frem, hvilket egentlig ikke var det store problem, selvom det nok er væsentligt lettere og hurtigere på en pastamaskine.

Fyldet og sovsen kan varieres i det uendelige – det er kun fantasien, der sætter grænser – og hvis du ikke gider at lave pastaen selv kan du også sagtens købe en pakke friske lasagneplader og bruge dem. Hvis du vil bruge retten som hovedret ligesom jeg gjorde skal du nok regne med en 2-3 stykker pr. person (alt efter hvor store de er) og server en god salat til. Jeg serverede en lækker bønnesalat med tomater. Til 4 personer brugte jeg ca. 400 g modne blommetomater skåret i kvarte, 300 g bønner (skær enderne af, blancher dem i 2-3 min. og kom dem over i en skål med koldt vand), 1 finthakket rødløg og hurtig vinaigrette: 1 spsk. god eddike, 3 spsk. god koldpresset olie, 1 lille tsk. dijonsennep og salt og peber pisket/blendet godt sammen.

EDIT: Jeg har siden fået en pastamaskine (og fået mere styr på at lave pasta), så se hvordan du laver pasta her.

 

Opskrift på cannelloni med svampe, spinat og oksekød

Opskriften er til 4-5 personer som hovedret.

Pastadej

  • 300 g italiensk tipo 00 mel (almindeligt hvedemel kan også godt bruges. Du kan også bruge 100 g durummel og 200 g hvedemel)
  • 3 hele æg
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 knivspids salt

Hæld melet ud på bordet eller i et stort dejfad, lav en fordybning i midten af melet, pisk æggene sammen og hæld dem ned i fordybningen. Arbejd langsomt melet ind i æggene med en gaffel eller fingerspidserne. Når alt melet er ved at være arbejdet ind i æggene bør du så småt kunne samle dejen. Pak den ind i film eller kom den i en frysepose og sæt den i køleskabet i en halv times tid.

 

Cannellonifyld

  • 300-400 g hakket oksekød
  • 1 løg
  • 200-300 g blandede svampe (jeg brugte lidt portobello)
  • 4-5 fed hvidløg
  • 1 kg frisk spinat (eller 200 g frossen. Jeg var nødsaget til at bruge frossen spinat, da min grønthandler ikke havde mere spinat den dag)
  • Salt & peber

Hvis du bruger frisk spinat, så pluk det og skyl det godt og grundigt af flere gange og dryp det af. Pil og hak løg og hvidløg. Rens svampene og hak dem. Rist svampe, løg og hvidløg af på en pande i lidt olie, tag det op. Brun kødet godt af, hæld svampe, løg og hvidløg ved igen, tilsæt spinaten og skru lidt ned for varmen. Kom låg på og lad det simre i ca. 5 min. til den friske spinat er faldet sammen, eller den frosne er tøet op. Smag til med salt og peber og sæt til side.

 

Ostesovs

  • 20 g smør
  • 30 g hvedemel
  • 5 dl mælk (helst sødmælk)
  • ca. 40 g friskrevet parmesan
  • Friskrevet muskatnød
  • Salt & peber

Smelt smørret i en kasserolle ved middel varme. Tilsæt mel og pisk det sammen og lad det bage med 1-2 min. for at fjerne melsmagen (opbagningen må dog ikke blive brun). Tilsæt mælken lidt af gangen mens du pisker. Pas på at den ikke brænder på. Kog den op mens du pisker, ta’ den af varmen og smag til med salt, peber og friskrevet muskatnød. Sæt den til siden mens du arbejder videre med pastaen.

 

Sådan samles retten

Tænd ovnen på 200 grader. Tag pastadejen ud af køleskabet, del den i to, flad hver portion lidt ud med hænderne og rul den meget tyndt ud eller kør den igennem din pastamaskine, hvis har sådan en (næstsidste hak på pastamaskinen). Skær dejen ud i firkantede stykker på størrelse med lasagneplader. Bring en gryde med vand og salt i kog og kog pastapladerne i 2 min. og kom dem over i en skål med koldt vand. Læg dem på et tørt viskestykke og vend dem engang til de er delvist tørre. Læg lidt fyld på midten af hver plade og rul dem sammen på langs. Læg dem over i et smurt fad, varm ostesovsen op under omrøring og tilsæt parmesanen. Hæld sovsen over cannellonierne og drys med rigeligt parmesan og bag dem i ovnen i ca. 20 min. til de er fine gyldne. Mens de er i ovnen kan du passende lave salaten.

God appetit

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.