Hjemmelavet pasta – nem opskrift på frisk pasta

Udgivet af den 27. maj, 2012 i Pizza, pasta og ris


Hjemmelavet pasta

Nu synes jeg efterhånden, at jeg er ved at ha’ godt styr på at lave hjemmelavet pasta, og har derfor besluttet at skrive et indlæg om dette. Jeg har tidligere eksperimenteret med hjemmelavet pasta, og jeg er nu langt om længe kommet frem til en velfungerende opskrift. De tidligere indlæg, hvor jeg har lavet pasta, er blevet opdateret og refererer nu til dette indlæg.

Selvom det er nemt at lave pasta selv, så kræver det selvfølgelig lidt ekstra tid. Når det så er sagt, så bliver resultatet (efter min mening) bedre end den færdigkøbte pasta. Man får en meget tyndere og helt silkeblød pasta ved at lave det selv, hvilket jeg synes er rigtig lækkert. Derudover har man mulighed for at tilsætte smagsgivere i form af forskellige krydderier – f.eks. friskhakkede krydderurter, revet citronskal, hvidløg eller hvad man lige føler for.

Hvilken mel til hjemmelavet pasta?

Normalvis bruger man (så vidt jeg ved) en god italiensk tipo 00 (italiensk hvedemel) mel til at lave pasta med, men jeg bruger som regel bare hvedemel fra Grupe & Meyer, der har et højt proteinindhold ligesom tipo 00 mel.

Læs også: Hjemmelavet lasagne – en italiensk klassiker

Jeg ved, at der også er nogle som bruger halvt (eller helt) durummel til sin pasta, hvilket jeg dog aldrig har prøvet. Så brug tipo 00 mel, hvis du kan få fat i det, ellers kan du sagtens få et glimrende resultat med en god almindelig hvedemel (f.eks. fra Grupe & Meyer).

Læs også: Spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce

Som I kan se på billederne bruger jeg pastamaskine til at rulle min pastadej ud med, og det er også det eneste, jeg har erfaring med. Har dog læst og hørt om flere, som ruller deres pastadej ud med en kagerulle og skærer den ud med en kniv, så det kan man sagtens gøre, hvis ikke man ejer en pastamaskine.

Hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta – nem opskrift på frisk pasta

Lav din egen fettucine, tagliatelle o.l. med denne skønne opskrift på hjemmelavet frisk pasta.
4,50 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Rate
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 minutter
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 200 g tipo 00 mel (eller anden god hvedemel med højt proteinindhold)
 • 2 æg
 • 2 tsk.  olivenolie
 • En knivspids salt

Sådan gør du

 • Hæld melet ud på bordet og lav en fordybning i midten.
 • Slå æggene ud i fordybningen og tilsæt salt og olie.
 • Pisk æggene sammen med en gaffel – æg og mel vil langsomt blive blandet sammen.
 • Saml til sidst dejen med hænderne og ælt den godt igennem i ca. 10 minutter. Dejen skal være blød og smidig. Tilsæt evt. lidt vand hvis den er for tør eller mel, hvis den er for våd.
 • Pak dejen ind i film (eller læg den i en plastikpose) og lad den hvile på køl i mindst 30 min. – gerne længere.
 • Tag dejen ud af køleskabet, drys mel på bordet og del dejen i mindre stykker (2 stykker, hvis du laver pasta til 2 personer).
 • Tag et stykker pastadej fra til udruldning og dæk de resterende stykker til med et fugtigt klæde.
 • Tryk pastadejen flad med med hænderne, drys med lidt mel og kør det igennem pastamaskinen på den bredeste/laveste indstilling.
 • Kør gradvist dejen igennem tyndere og tyndere indstillinger på pastamaskinen. Jeg plejer at køre den igennem på 0, 2, 4, 6, 8 og evt. 9 (min pastamaskine går fra 0 til 9) afhængig af, hvor tynd pasta jeg ønsker.
 • Drys den udrullede pastadej med mel og skær den ud som ønsket. Hvis du vil lave parpadelle, så kan du rulle den sammen og skære tykke strimler med en kniv.
 • Alternativt kan du køre dejen igennem pastamaskinens ruller til f.eks. spaghetti eller fettucine.
 • Kog pastaen i ca. 1-2 min. i rigeligt og godt saltet vand og spis den med din yndlingspastasauce eller bare med lidt god pesto og parmesan.

Noter

Jeg laver oftest fettuccine på min pastamaskine, hvilket også virker til at være det nemmeste, hvis man ikke har en pastamaskine og skal skære pastaen ud med kniv. 
Når pastaen er rullet og skåret ud, så vend den med lidt mel og læg den i små redder. Skal du ikke koge den med det samme, så kan du evt. hænge den til tørre.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.