Nu synes jeg efterhånden, at jeg er ved at ha’ godt styr på at lave pasta, og har derfor besluttet at skrive et indlæg om dette. Jeg har tidligere eksperimenteret med at lave pasta og er langt om længe kommet frem til en velfungerende opskrift/fremgangsmåde. De tidligere indlæg, hvor jeg har lavet pasta, er blevet opdateret og refererer nu til dette indlæg.
Læs også: Hjemmelavet lasagne – en italiensk klassiker
Selvom det er nemt at lave pasta selv, så kræver det selvfølgelig lidt ekstra tid. Når det så er sagt, så bliver resultatet (efter min mening) bedre end den færdigkøbte pasta. Man får en meget tyndere og helt silkeblød pasta ved at lave det selv, hvilket jeg synes er rigtig lækkert. Derudover har man mulighed for at tilsætte smagsgivere i form af forskellige krydderier – f.eks. friskhakkede krydderurter, revet citronskal, hvidløg eller hvad man lige føler for.
Hvilken mel til hjemmelavet pasta?
Normaltvis bruger man (så vidt jeg ved) en god italiensk tipo 00 (italiensk hvedemel) mel til at lave pasta med, men jeg bruger som regel bare hvedemel fra Grupe & Meyer, der har et højt proteinindhold ligesom tipo 00 mel. Jeg ved, at der også er nogle som bruger halvt (eller helt) durummel til sin pasta, hvilket jeg dog aldrig har prøvet. Så brug tipo 00 mel, hvis du kan få fat i det, ellers kan du sagtens få et glimrende resultat med en god almindelig hvedemel (f.eks. fra Grupe & Meyer).
Læs også: Opskrift på pasta Primavera med sommergrønt
Som I kan se på billederne bruger jeg pastamaskine til at rulle min pastadej ud med, og det er også det eneste, jeg har erfaring med. Har dog læst og hørt om flere, som ruller deres pastadej ud med en kagerulle og skærer den ud med en kniv, så det kan man sagtens gøre, hvis ikke man ejer en pastamaskine.

Hjemmelavet pasta
Ingredienser
- 100 g tipo 00 mel (eller anden god hvedemel med højt proteinindhold)
- 1 æg
- 1 tsk. olivenolie
- En knivspids salt
Sådan gør du
- Hæld melet ud på bordet og lav en fordybning i midten.
- Slå æggene ud i fordybningen og tilsæt salt og olie, som på billedet ovenfor.
- Pisk æggene sammen med en gaffel - æg og mel vil langsomt blive blandet sammen. Saml til sidst dejen med hænderne, pak den ind i film (eller læg den i en plastikpose) og lad den hvile mindst 30 min. i køleskabet.
- Tag dejen ud af køleskabet, drys mel på bordet og del dejen i 2 stykker – dæk den ene del til med et fugtigt klæde. Flad det andet stykke dej ud med hænderne og kør det igennem på den bredeste/laveste indstilling på pastamaskinen.
- Skru to hakker op og kør den igennem der, fold dejen sammen på midten og kør den igennem laveste indstilling igen. To hakker op og kør den igennem igen. Fold dejen sammen og kør igennem igen. Gentag dette til du har en helt blød og smidig dej og husk at drysse med mel løbende.
- Når dejen er blød og smidig rulles den helt ud. Jeg plejer at køre den igennem på 0, 2, 4, 6, 8 og evt. 9 (min pastamaskine går fra 0 til 9) afhængig af, hvor tynd pasta man ønsker. Skær evt. dejen over, hvis den er for lang, når den er kørt igennem det tyndeste/højeste trin.
- Skær nu pastaen ud i den ønskede form. Jeg bruger som regel min pastamaskine til at lat fettucine eller spaghetti. Har man ikke en pastamaskine, så er det bare at skære dejen ud med en kniv. Bare sørg for, at der er rigeligt med mel så pastaen ikke klistrer sammen.
- Kog pastaen i ca. 1-2 min. i rigeligt spilkogende letsaltet vand og spis den med din yndlingspastasauce eller bare lidt pesto.
Noter
Indlægget indeholder affiliatelinks.
Hej Martin
Jeg har brugt din opskrift flere gange og med succes siden vi snakkede om det sidst. Jeg har faktisk ikke købt pasta eller lasagneplader i flere måneder; det er SÅ nemt at lave det selv.
Jeg kan dele et par erfaringer fra køkkenet:
Jeg har eksperimenteret lidt med melet: Billigt paphvedemel, økologisk fuldkornshvede og øko-rugmel. Forskellen ligger egentlig mest i konsistensen, smagsmæssigt er der ikke den store forskel. Rent fuldkornsrugmel bliver dog meget nemt træls i både smag og konsistens – der skal blandes rigeligt hvedemel i.
Spinat, basilikum, timian og den slags er himmelsk! Hakket grønkål er til gengæld en nitte, det bliver bare mega underligt.
Presset hvidløg og citron er storfavoritter – det nemmeste er at blande urter og krydderier i æggene og piske det godt sammen inden man hælder det i melet. Jeg har dårlige erfaringer med at hælde hele æg direkte i melet; det er ligesom lidt vanskeligere at samle en ensartet dej.
Tak for nogle godt opskrifter – bliv endelig ved!
Hej Henrik
Mange tak for rosen! 🙂
Det er fedt at høre, at du gået helt pasta amok 😀 Det er nu heller ikke så svært når man først lige kommer ordentligt igang med det.
Tak fordi du deler dine erfaringer, det er altid rart med nyt input 🙂 Jeg skal helt sikkert prøve med hvidløg og citron i dejen en dag. Det var i hvert fald en succes med ramsløg 😉
Venlig hilsen
Martin
Hej der
Jeg laver selv pasta i store mængder. Jeg gider dog ikke starte forfra hver gang når jeg spiser pasta flere gange om ugen. Det har selvfølgelig givet lidt logistik problemer med hensyn til at tørre pasataen. En god ven gav mig en idé så jeg har nu købt et foldetørrestativ til 100 kr. i jysk. Det bruger jeg udelukkende til at tørre pastaen på og den kan sagtens holde sig i en lufttæt beholder når det er tørret i flere måneder, selvom det sjældent når at blive 14 dage.
Fed side iøvrigt. Keep up the good work.
Hej Anders 🙂
Det var da egentlig meget smart at lave en kæmpe portion og tørre den på et tørrestativ. Tak for tippet 🙂
Jo tak, og i lige måde 🙂
Venlig hilsen
Martin
Hej.
Tak for den gode og inspirerende side. Jeg har netop købt en pastamaskine i en genbrugsforretning for 30 kr, og den ser ud til at fungere som den skal. I morgen vil jeg gøre første forsøg med pasta, og har tænkt mig at bruge de indlæg her på siden som grundlag for min produktion. Jeg vender nok tilbage med succes-/fiaskooplevelser.
Hej Henrik
Tusind tak for din kommentar 🙂
Det var da noget af et kup du har gjort dig. Glæder mig til at høre om din oplevelse med at lave pasta.
Venlig hilsen
Martin
Hej Martin.
Jeg har nu brugt min billige – men gode – pastamaskine adskillige gange, og som bekendt gør øvelse mester, så nu er jeg faktisk ved at være helt god til det. Jeg har lavet mest båndspaghetti, men har også haft succes med tortellini, hvor jeg laver fyld af det jeg lige har i køkkenet. Det smager godt og koster næsten ingen penge.
Hej Henrik
Jeg er glad for at høre, at du indtil videre har haft en go’ oplevelse med at lave pasta selv. Det lyder spændende med tortellini. Det har jeg stadig til gode at få lavet 🙂
Venlig hilsen
Martin
Hej Martin.
Det med tortellini er faktisk ret let, og det var kun fordi jeg ikke havde fået taget noget ud af fryseren, at jeg var nødt til at lave tortellini første gang.
Jeg lavede en plade pasta, tog en dåse tun, som jeg blandede med lidt friskost og nogle krydderier. Så malede jeg pastapladen med pisket æg og skar pladen ud i passende stykker, lagde mogle klatter tun-mix på de små stykker pastaplade og limede dem sammen, så tun-mixen blev lukket inde. De blev kogt i ca 3 min., og så var maden klar.
Senere har jeg lavet andet fyld efter fri fantasi, og af og til lavet en sovs af fløde, ost og tomat. Det smager fint nælsten ligegyldigt hvad man putter i. PRØV DET!!!
Det er den bedste pastadej jeg nogensinde har forsøgt mig med, og jeg har prøvet en del forskellige.. Fedt og mange tak for den, bruger aldrig mere andet end denne 😁
Det var da dejligt Kirsten. Det er jeg glad for at høre 😊
Rigtig god og nem.
Hej, Jeg skal forsøge mig med hjemmelavet pasta til middag for mine veninder fredag. Jeg skal dog på arbejde om formiddagen og overvejer derfor at lave pastaen om torsdagen og tørre den som flere skriver om. Jeg vil gerne høre om det at tørre pastaen har en betydning for smagen? 🙂
Hej Katrine,
Det burde ikke være noget problem at tørre pastaen, og det har ikke nogen betydning for smagen. God fornøjelse med det 🙂
Tak for svar – mit computer opdaterede ikke lige så der kommer en ny besked om lidt med samme spørgsmål 😅 Men mange tak for svar – det vil jeg prøve!