Italienske kødboller i tomatsauce – eller spaghetti meatballs om man vel – er en klassisk italiensk pastaret. Det smager fantastisk, og så er det en rigtig hyggelig ret! De fleste forbinder nok retten med Lady og Vagabonden, hvor de sidder i baggården og deler en stor tallerkenfuld spaghetti med italienske kødboller. Det er i hvert fald en rigtig klassiker (både film og ret), og der skal endelig rives godt med parmesan udover ved servering, og så skal der selvfølgelig serveres et godt glas rødvin til.
Italienske kødboller med masser af smag
En af hemmelighederne bag disse fantastisk velsmagende italienske kødboller (udover råvarer af høj kvalitet) er, at jeg tilsætter en smule fennikelfrø og revet parmesan til farsen. Det giver en virkelig dejlig smag til kødbollerne, og så fungerer den milde anissmag fra fennikelfrøene altså bare rigtig godt sammen med tomatsaucen. Udover det, så er det blot en ganske almindelig fars, ligsom man kender det fra frikadeller, med mælk, rasp og æg. Her bruger jeg blot hakket oksekød i stedet for svinekød, og så er det ellers samme fremgangsmåde: kødet røres først sejt med salt, hvorefter de øvrige ingredienser tilsættes, og så skal farsen hvile inden de italienske kødboller skal steges.
Læs også: Shepherd’s pie med cheddarmos
En anden vigtigt detalje er at bruge en god kvalitets pasta. Man kan selvfølgelig lave sin pasta selv, men man kan også sagtens bruge en god kvalitets tørret pasta. Noget af det du skal kigge efter når du køber tørret pasta, er overfladen, som gerne skal være ru. Jo mere ru overfladen er, jo bedre hænger tomatsaucen ved når du vender det hele sammen. Og vi vil jo gerne have, at tomatsaucen hænger godt ved pastaen, så det hele kan blive smovset godt sammen.
Italienske kødboller i tomatsauce
Ingredienser
Italienske kødboller
- 450 g hakket oksekød 10-15% og af høj kvalitet
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 0,5 dl rasp
- 25 g parmesan
- 1 dl mælk
- 1 æg
- 1 tsk. fint salt
- 1 tsk. fennikelfrø
- Friskkværnet peber
Hjemmelavet tomatsauce
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 250 g champignoner
- 2 ds. flåede tomater
- 2 spsk. tomatkoncentrat
- 1-2 spsk. balsamico
- 1 tsk. tørret basilikum
Sådan gør du
Kødboller
- Start med at gi' fennikelfrøene en ordentlig tur i morteren til de er helt pulveriseret.
- Riv eller snit løg og hvidløg fint og riv parmesanen.
- Rør det hakkede oksekød sejt med saltet.
- Tilsæt resten af ingredienserne og rør det hele godt sammen.
- Lad farsen hvile tildækket på køl i mindst en halv times tid.
- Form små kødboller af farsen og steg dem ved jævn varme. Når de er færdige tages de af panden og sættes til side.
- Lav herefter tomatsaucen på samme pande. Deglacer evt. panden med et skvæt rødvin, hvis du har en flaske åben (har man ikke altid det?)
Tomatsauce
- Snid løg og hvidløg fint.
- Rens champignonerne og skær dem ud.
- Sauter løg og hvidløg i et skvæt olie (brug gerne samme pande som du har stegt kødboller på.
- Tilsæt så de udskårne champignonerne og lad dem stege med i ca. 5 min.
- Kom tomatkoncentrat på panden og lad det stege med et par minutter, og kom så balsamico på.
- Lad den koge næsten helt ind og tilsæt så flåede tomater.
- Kom låg på og lad det simre i ca. 20 min.
- Smag tomatsaucen til og tilsæt derefter de stegte kødboller. Lad dem simre med i yderligere 10 min.
- Mens kødbollerne varmes igennem i tomatsaucen, koges pasta efter anvisning på pakken.
- Vend til sidste det hele godt sammen med frisk basilikum og spæd evt. med lidt pastavand om nødvendigt.