Hjemmelavet lasagne – en italiensk klassiker

Udgivet af den 4. oktober, 2012 i Kødretter, Pizza, pasta og ris | 10 kommentarer

Hjemmelavet lasagne - en italiensk klassiker

Hjemmelavet lasagne er en dejlig spise, og det er efter min mening rigtig comfort food. Og når nu det er begyndt blive tidligere mørkt og efteråret for alvor er kommet, så skal der altså comfort food til.

Lasagne er en ret, der bliver lavet med jævne mellemrum herhjemme. Jeg synes, at lasagne er rigtig lækkert, og så er det altid rart med varmemad til en dag eller to i den travle hverdag – det er jo desværre ikke hver dag, der er tid til at stå og kokkerere i køkkenet, og lasagne er trods alt ikke noget man laver på en halv time. Det er langt fra første gang, at jeg har lavet lasagne efter denne opskrift, men af uransagelige årsager er den bare ikke kommet på bloggen før nu.

Læs også: Spaghetti bolognese

Hvis du spørger mig, så består en rigtig lasagne af en kraftig indkogt kødsauce (med masser af rødvin), lag af silkebløde lasagneplader, en rigtig lækker og smovset bechamelsauce og lidt rasp på toppen. Derudover kan jeg godt li’ at tilsætte champignoner eller anden svamp til kødsaucen, hvilket ikke er helt traditionelt. Når jeg laver lasagne serverer jeg ofte en lille simpel salat på siden af f.eks. rucola, løg, tomat og parmesan, som bliver vendt med lidt god balsamico, salt og peber lige inden servering.

Læs også: Cottage pie med cheddarmos

Til sådan en go’ gang lasagne skal der selvfølgelig også et godt glas rødvin til. I denne omgang blev det til en 2010 Sangiovese di Toscana, I Palazzi fra Italien. En tør og rigtig lækker italiener. Den er intens og har noter af bl.a. brombær og andre mørke bær. Udover at være en glimrende vin, så kunne den også sagtens hamle op med den fyldige lasagne og gik ganske godt hertil.

Hjemmelavet lasagne - en italiensk klassiker
Lasagne
Udskriv
Forberedelse
30 min
Tilberedning
2 t
Samlet tid
2 t 30 min
 

Opskriften passer til en bradepande, der er 31 x 22 x 6 cm. Tilsæt evt. 50-100 g parmesan til bechamelsaucen, hvis det skal være rigtig smovset - og så kan du kalde det en mornaysauce. Opskriften på hjemmelavet lasagneplader finder du her.

Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Italiensk
Antal personer: 6
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
Kødsovs
  • 100 g god pancetta eller bacon
  • 400 g magert hakket oksekød
  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 2 stængler bladselleri
  • 200 g champignoner
  • 2-3 spsk. tomatkoncentrat
  • ½ l rødvin
  • ½ l okse-/kalvefond
  • Bouquet garni (krydderbuket bestående af lidt timian, rosmarin, 1-2 laurbærblad og evt. lidt persillestilk)
  • Rasp
  • Salt og peber
Bechamelsauce
  • 6-7 dl mælk
  • 60 g smør
  • 50 g mel
  • Muskatnød
Lasagne
  • Kødsovs
  • Bechamelsauce
  • Lasagneplader af 300 g mel og 3 æg
Fremgangsmåde
Kødsovs
  1. Hvis du har købt et helt stykke bacon så start med at skære sværen fra, og skær baconen i tern.
  2. Ordn efterfølgende grøntsagerne og hak dem fint.
  3. Rens svampene og skær dem ud.
  4. Varm en stor gryde op og steg baconen af i lidt olie. Tag det op af gryden og brun kødet godt af - lad det gerne få lidt stegeflade.
  5. Tilsæt så løg og hvidløg og lad det stege med til løgene bliver blanke.
  6. Kom baconen tilbage i gryden, tilsæt resten af grøntsagerne og svampene og lad det hele stege i ca. 5 min.
  7. Kom nu tomatkoncentrat i sammen med din krydderbuket, rødvin og fond og kog det hele op. Lad det stå og simre ved jævn varme uden låg til det er kogt ind til en passende konsistens (ca. en times tid - hold øje med det undervejs).
  8. Smag til med salt og peber når kødsaucen er kogt ind.
Bechamelsauce
  1. Når kødsaucen er ved at være klar laves bechamelsaucen.
  2. Smelt smørret i en gryde og pisk melet i og lad det stege lidt af.
  3. Tilsæt mælken lidt af gangen mens du pisker. Når al mælken er tilsat skal saucen koges op under omrøring til den begynder at tykne.
  4. Smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber.
Samling af lasagnen
  1. Smør et fad med smør eller olie og byg så lasagnen i tynde lag i følgende rækkefølge: kødsauce, bechamelsauce, lasagneplader. Slut af med kødsauce og bechamelsauce.
  2. Drys med rasp og bag lasagnen i ovnen ved 200 grader til den er flot gylden (ca. 30-40 min.).
Noter/Anretning

Lad lasagnen hvile i 5-10 min. når den er kommet ud af ovnen. Server evt. en simpel salat til lasagnen. F.eks. bestående af rucola, løg, tomat og parmesan og vend med lidt god balsamico, eller en bønnesalat med tomater og mozzarella.

 


10 Kommentarer

  1. Den er godt nok tæt på min egen opskrift. Men der er lige et par forskelle.

    Jeg er holdt op med at bruge bacon i min lasagne, jeg synes smagen forstyrrer mere end den hjælper. Ja, jeg ved godt at det nærmest er helligbrøde at fravælge bacon, men sådan er det altså 🙂

    Det sker, at jeg giver den en rød chili skåret i småstykker og svitset sammen med løg og hvidløg. Jeg synes godt den må have lidt mere bid, men familien er ikke helt enig.

    Men den vigtigste forskel er, at jeg synes sovsen helst skal simre i længere tid. Der går 3 timer før magien indtræffer.

    • Du af alle mennesker mener simpelthen, at der ikke skal bacon i din lasagne? Den havde jeg ikke set komme :p Jeg synes, at den salte røgede smag fungerer glimrende i lasagnen.

      Jeg vil dog gi’ dig ret i, at en finthakket chili eller to kan være rigtig lækkert.

      Jeg kunne også godt forestille mig, at saucen kun bliver bedre af at stå og simre i længere tid.

      Venlig hilsen
      Martin

  2. Lækkert den skal jeg prøve! 🙂 Tak for opskriften!

    • Hej Joseph

      Tak for kommentaren. Det synes jeg bestemt lyder som en go’ plan. Dejligt at du kan bruge opskriften 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  3. Super opskrift, den var sgu så god at det gav mavepine :c)

    /René

    • Hej Rene

      Mange tak skal du ha’ 🙂 Det er jo altid dejligt når opskrifterne kan bruges 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  4. Hej,

    Hvis jeg laver lasagnepladerne fra din opskrift, så går jeg ud fra de ikke skal koges inden brug? Og skal den så stadig have 30 min i en forvarmet ovn (er lidt bange for at pastaen så er helt udkogt og smattet).

    • Hej Patrycia

      Hvis du bruger min opskrift på lasagneplader, så skal de ikke koges inden brug, og lasagnen skal stadig have ca. 30 min. Lasagnepladerne bliver ikke udkogt eller smattet 🙂

  5. Hej Martin

    Jeg vil gerne prøve din opskrift på lørdag, men jeg har ikke grej og udstyr til at lave pasta selv. Hvor mange købe-lasagne-pasta-plader vil du tro der skal bruges til din lasagne?

    Hilsen Sarah

    • Hej Sarah,

      Hvis du har mod på at kaste dig ud i det, så kan du sagtens lave hjemmelavede lasagneplader med blot en kagerulle. Ellers vil jeg tro, at der er rigeligt i en pakke tørrede lasagneplader. Præcis hvor mange plader du skal bruge afhænger lidt af fadets udformning, hvor mange lag du vælger at lave osv.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *