Hjemmelavet lasagne er en dejlig spise, og det er efter min mening rigtig comfort food. Og når nu det er begyndt blive tidligere mørkt og efteråret for alvor er kommet, så skal der altså comfort food til.
En god klassisk lasagne
Lasagne er en ret, der bliver lavet med jævne mellemrum herhjemme. Jeg synes, at lasagne er rigtig lækkert, og så er det altid rart med varmemad til en dag eller to i den travle hverdag – det er jo desværre ikke hver dag, der er tid til at stå og kokkerere i køkkenet, og lasagne er trods alt ikke noget man laver på en halv time. Det er langt fra første gang, at jeg har lavet lasagne efter denne opskrift, men af uransagelige årsager er den bare ikke kommet på bloggen før nu.
Læs også: Spaghetti bolognese
Hvis du spørger mig, så består en rigtig lasagne af en kraftig indkogt kødsauce (med masser af rødvin), lag af silkebløde lasagneplader, en rigtig lækker og smovset bechamelsauce og lidt rasp på toppen. Derudover kan jeg godt li’ at tilsætte champignoner eller anden svamp til kødsaucen, hvilket ikke er helt traditionelt.
Læs også: Shepherd’s pie med cheddarmos
Når jeg laver lasagne serverer jeg ofte en lille simpel salat på siden af f.eks. rucola, løg, tomat og parmesan, som bliver vendt med lidt god balsamico, salt og peber lige inden servering.
Italiensk rødvin til lasagne
Til sådan en go’ gang hjemmelavet lasagne skal der selvfølgelig også et godt glas rødvin til. I denne omgang blev det til en 2010 Sangiovese di Toscana, I Palazzi fra Italien. En tør og rigtig lækker italiener. Den er intens og har noter af bl.a. brombær og andre mørke bær. Udover at være en glimrende vin, så kunne den også sagtens hamle op med den fyldige lasagne og gik ganske godt hertil.
Hjemmelavet lasagne – en italiensk klassiker
Ingredienser
Kødsovs
- 100 g god pancetta eller bacon
- 500 g magert hakket oksekød
- 1 stort løg
- 4 fed hvidløg
- 3 gulerødder
- 3 stængler bladselleri
- 200 g champignoner
- 2-3 spsk. tomatkoncentrat
- 5 dl rødvin
- 7,5 dl okse-/kalvefond
- Bouquet garni (krydderbuket bestående af lidt timian, rosmarin, 1-2 laurbærblad og evt. lidt persillestilk)
- Rasp
- Salt og peber
Bechamelsauce
- 6-7 dl mælk
- 60 g smør
- 50 g mel
- Muskatnød
Lasagne
- Kødsovs
- Bechamelsauce
- Lasagneplader af 200 g mel og 2 æg
Sådan gør du
Kødsovs
- Hvis du har købt et helt stykke bacon så start med at skære sværen fra, og skær baconen i tern.
- Ordn efterfølgende grøntsagerne og hak dem fint.
- Rens svampene og skær dem ud.
- Varm en stor gryde op og steg baconen af i lidt olie. Tag det op af gryden og brun kødet godt af – lad det gerne få lidt stegeflade.
- Tilsæt så løg og hvidløg og lad det stege med til løgene bliver blanke.
- Kom baconen tilbage i gryden, tilsæt resten af grøntsagerne og svampene og lad det hele stege i ca. 5 min.
- Kom nu tomatkoncentrat i sammen med din krydderbuket, rødvin og fond og kog det hele op. Lad det stå og simre ved jævn varme uden låg til det er kogt ind til en passende konsistens (ca. en times tid – hold øje med det undervejs).
- Smag til med salt og peber når kødsaucen er kogt ind.
Bechamelsauce
- Når kødsaucen er ved at være klar laves bechamelsaucen.
- Smelt smørret i en gryde og pisk melet i og lad det stege lidt af.
- Tilsæt mælken lidt af gangen mens du pisker. Når al mælken er tilsat skal saucen koges op under omrøring til den begynder at tykne.
- Smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber.
Samling af lasagnen
- Smør et fad med smør eller olie og byg så lasagnen i tynde lag i følgende rækkefølge: kødsauce, bechamelsauce, lasagneplader. Slut af med kødsauce og bechamelsauce.
- Drys med rasp og bag lasagnen i ovnen ved 200 grader til den er flot gylden (ca. 30-40 min.).