Det var nok hovedretten, jeg så mest frem til nytårsaften, nemlig Beef Wellington. Der er mange meninger om, hvor retten (og navnet) stammer fra, og hvorvidt der skal foie gras i eller ej. Nogle laver Beef Wellington med engelsk sennep og andre med foie gras – jeg valgte at bruge foie gras. Så min Beef Wellington bestod af parmaskinke, foie gras, svampe, oksehøjreb og butterdej. Normalt laver man det med oksemørbrad, men da jeg fik tilbudt noget rigtig fint oksehøjreb til en fornuftig pris, blev det brugt i stedet for.
Tilbehør til Beef Wellington
Jeg valgte at servere en selleripuré, et par kartoffelfondanter og en intens rødvinssauce, som også hedder sauce bordelaise. Jeg var så heldig at min lokale grønthandler havde lidt økologisk portulak, som er det grønne indslag, jeg kunne pynte retten med. Derudover har min grønthandler heldigvis altid et pænt udvalg af svampe. Her valgte jeg at bruge kejserhatte, shiitake, bøgehatte og de fineste små østershatte. Nu da jeg havde købt en go’ trøffelolie til forretten, fik svampeblandingen også lige et par dråber.
Læs også: Jordskokkesuppe med stegte kammuslinger
Jeg endte som sagt med at bruge et stykke højreb i stedet for mørbrad, og det fungerede faktisk ganske fint. Jeg skar kødet over på langs, og skar fedtkanten af det stykke jeg skulle bruge, og som du kan se, endte jeg med et rigtig fint stykke kød. Det er vigtigt, at man bruger et relativt jævnt og ensartet stykke kød, så sørg for at få fat i det midterste stykke af mørbraden. Den anden halvdel blev skåret ud til bøffer og smidt i fryseren,og fedtkanten fik lov at koge med i saucen.
Rensning af foie gras
Foie gras’en fik lov at stå ude et par timer til det var helt blødt, og så rensede jeg det så godt, jeg kunne. Dette gøres med en sløv kniv, f.eks. en smørrekniv. Man skærer forsigtigt ned hvor man kan se der løber en blodåre og trækker den forsigtigt ud. Det kan godt være lidt bøvlet, og hvis man står med det for længe begynder det at smelte i hånden på dig. Det gør dog ikke det store, hvis ikke du får fjernet alle blodårer, da det bliver smurt ud i et relativt tyndt lag og man derfor ikke vil lægge mærke til dem.
Læs også: Confiteret svinebryst med pommes Anna og portvinssauce
Det er ret vigtigt, at man får lukket godt af med skinken, så den kan holde på alle safterne og butterdejen forbliver sprød. Vores rulle blev ret tyk og var faktisk lidt for stor til den plade butterdej vi havde købt, men dette blev fikset ved at lappe enderne med lidt æg og det resterende dej.
Vin til Beef Wellington
Der var selvfølgelig også rødvin på bordet, og denne gang var det en amerikaner. Det var en flaske 2004 Uriah Walla Walla, Spring Valley Vineyard, Washington, som smagte rigtig dejligt.
Læs også: Jomfruhummerbisque med cognac og fennikel
Vinen har noter af mørke bær og lakrids og er egentlig ret kvabset (på den gode måde), men samtidig har den også en ret elegant og afbalanceret eftersmag, hvilket gjorde den til et rigtig godt match til den meget tunge Beef Wellington. Vinen står til 400,-/flasken i Vinens Verden.
Ingredienser
Rødvinssauce (sauce bordelaise)
- 1 l rødvin
- 2 dl portvin
- 3-4 skalotteløg
- 4 fed hvidløg
- 1½ dl sherry-/rødvinseddike
- 7-8 dl kalvefond
- 100 g koldt smør i tern
- En krydderbundt med timian rosmarin og 3-4 laurbærblade
Kartoffelfondant
- 1 bagekartoffel pr. mand
- 3 dl kalve-/oksefond
- Et par kviste timian og/eller rosmarin
Selleripuré
- 1 selleri
- 5 dl sødmælk/fløde
- Smør
Beef wellington
- 1 kg oksemørbrad pænt lige stykke
- 500 g svampe
- 200 g foie gras
- 12 skiver parmaskinke
- 1 pakke butterdej
- 1-2 æg til pensling
- Smør til stegning
- Evt. lidt god trøffelolie
Sådan gør du
Rødvinssauce (sauce bordelaise)
- Pil og hak skalotteløg og hvidløg groft.
- Sauter let i en gryde til de er blanke sammen med krydderbundtet.
- Tilsæt sherry-/rødvinseddike, rødvin og portvin og reducer til ca. en tredjedel.
- Tilsæt så kalvefonden og reducer til saucen har en flot blank konsistens og en dejlig kraftig smag.
- Er saucen lidt for tynd, så kan du evt. jævne den lidt med en smørbolle. Smelt lidt smør og rør det sammen med lidt mel (lige dele smør og mel). Kom Pisk en smule i saucen og lad den koge igennem et par minutter.
- Sigt saucen over i en anden gryde, pisk de kolde smørtern i og server straks. Smørret skal først piskes i lige inden servering, så hvis du laver saucen i forvejen skal den lige koges op, tages af varmen, og så kan smørret piskes i. Det er vigtigt at saucen lige får lov at køle af et par min. inden smørret piskes i, da den ellers kan risikere skille.
Kartoffelfondant
- Kartoflerne skrælles og halveres eller skæres ud som du ønsker det. Jeg valgte at stikke runde stykker kartoffel ud med en rund udstikker. Det overskydende kartoffel blev brugt til en kæmpe portion kartoffel-porresuppe og smidt i fryseren.
- Hæld fonden op i en bradepande samme med krydderurter og vend kartoflerne i fonden.
- Krydr med salt og peber og braiser i ovnen ved 175 grader til kartoflerne er møre (ca. 1-1½ time afhængig af størrelsen) - vend kartoflerne et par gange undervejs. Dette kan sagtens gøres i forvejen.
- Inden servering steges kartoflerne på en pande ved jævn varme, så de får lidt stegeskorpe.
Selleripuré
- Skræl selleriet og skær det ud i grove tern.
- Kog det i mælk/fløde (mælkeprodukter har det med at koge over, så hold øje med det).
- Når selleriet er kogt mørt hældes det meste af mælken/fløden over i en skål.
- Blend og tilsæt væden lidt af gangen til den har den rette konsistens.
- Tilsæt en go' klat smør til puréen og kør den helt glat på blenderen.
- Smag til med salt og peber. Puréen kan evt. holdes varm i ovnen inden servering.
Beef wellington
- Start med at ta' foie gras'en ud så den kan blive blød og tempereret. Sørg for at få fjernet de værste blodårer.
- Svampene renses, hakkes og steges i en go' klat smør.
- Krydr med salt, peber og evt. lidt trøffelolie. Svampeblandingen kan godt steges i forvejen.
- Kødet pudses af, krydres med salt og peber og brunes på en glohed pande i lidt olie.
- Tør bordet af med en fugtig klud og rul film ud herpå. Jeg blev nødt til at bruge to stykker film der overlappede hinanden for at det kunne nå rundt om.
- Læg parmaskinken på midt så de overlapper hinanden og vil kunne lukke tæt om kødet.
- Smør et tyndt lag foie gras på og fordel svampeblandingen ovenpå. Sørg for at der er 1-2 cm. skinke fri hele vejen rundt i kanten.
- Læg kødet på og rul det hele relativt stramt sammen. Sæt på køl i min. 1 time.
- Når rullen har sat sig pakkes den ud og rulles ind i butterdej. Butterdejen klistres sammen med sammenpisket æg.
- Pensel med æg og bag den ved 200 grader i ovnen til kødet har en kernetemperatur på ca. 56-58 grader (ca. 20-25 min.). Lad den hvile i ca. 20 min.
Noter