Indlægget er udgivet i samarbejde med Ost & Ko.
Brændende kærlighed er god, klassisk, dansk husmandskost, når det er bedst. Det er dejlig hverdagsmad – især nu når det endelig er blevet efterår – der både er nemt og lækkert. Jeg har dog tilladt mig at lave lave min egen fortolkning af retten og har i den forbindelse smidt lidt rygeost i kartoffelmosen samt tilføjet en gang bagte porre med æbleeddike, hvilket retten bestemt ikke er blevet ringere af.
Selvom efteråret er kommet, så er der heldigvis stadig masser af skønne sensommergrøntsager. Jeg render f.eks. stadig og plukker masser af squash i haven herhjemme, og det er jo bare fantastisk. Det er virkelig dejligt at kunne høste sine egne grøntsager – især fordi de smager altså bare af mere. når de er helt friskhøstede. Der er dog også begyndt at komme en masse dejlige efterårsgrøntsager, som f.eks. kål og porre. De første sommerporrer kom egentlig frem for lidt tid siden, men det er først nu her, at porrerne for alvor er kommet i sæson, og det skal jo udnyttes.
En hyldest til den fynske rygeost
I den kommende uge løber SPIS! Odense Food Festival af stablen, hvor der i løbet af hele ugen bliver er en masse spændende arrangementer. Et af disse arrangementer er Rygeostens Dag, som er en hel dag dedikeret til den fynske rygeost, som iøvrigt er en af mine absolutte favoritter. Der vil bl.a. være mulighed for at lære at ryge sin egen rygeost i en grillstarter, og lur mig om ikke også der kommer til at være en masse smagsprøver. Det hele kommer til at foregå på Flakhaven i Odense fredag d. 13. september fra kl. 14-18.
Læs også: Paprikagryde med svinekød og champignoner
I den forbindelse tikkede der forleden en mail ind fra Ost & Ko, som udfordrede mig til at komme med et bud på en hverdagsret med rygeost. Og heldigvis ligger landet sådan, at jeg er helt tosset med rygeost, og jeg bruger ofte den fynske delikatesse i køkkenet. Så jeg takkede selvfølgelig ja til udfordringen med det vons. Rygeost kan både bidrage med røg, syre og cremethed i maden. Det kan f.eks. være det cremede element på en kartoffelpizza eller bidrage med røg og syre i en klassisk kold kartoffelsalat eller i en cremet bygotto. Mulighederne er mange, så jeg gik en tur i tænkeboks og kom frem til denne lækre fortolkning af brændende kærlighed.
En fynsk fortolkning af brændende kærlighed
Traditionelt består brændende kærlighed blot af en god, cremet kartoffelmos med stegt bacon og løg samt syltede rødbeder. Og kombinationen af den salte bacon, søde løg, cremede kartofler og sur-søde rødbeder fungerer altså bare rigtig godt. Men selvom det er godt, så skal man også prøve noget nyt engang imellem. Jeg har flere gange lavet en eller anden form for bagte porrer med løg, bacon og æbleeddike. Nogle gange har jeg tilsat lidt kapers og serveret det til et godt stykke fisk, andre gange har jeg blot tilsat lidt krydderurter som timian, rosmarin eller laurbærblade og serveret det som en hovedret med en kartoffelmos. Porre og bacon smager altså bare godt sammen!
Læs også: Bagt blomkål med chorizo, grønkål og citron
Men nu var udfordringen jo, at jeg skulle lave en hverdagsret med rygeost, og så var det, jeg kom til at tænke på den franske aligot, som basalt set er en kartoffelmos med masser af ost i. Men kunne man ikke lave en fynsk udgave af aligot med rygeost? Selvfølgelig kan man det, og det er da også lige præcis, hvad jeg endte med at gøre. Med andre ord, så serverede jeg de bagte porrer med løg og bacon sammen med en kartoffelmos med rygeost, som giver mosen en lidt røget smag, hvilket jo passer glimrende sammen med baconen.
Brændende kærlighed med bagte porrer og rygeost
Ingredienser
Bagte porrer med bacon
- 2 porrer
- 80-100 g bacon
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 0,5 dl æbleeddike gerne lagret eller balsamisk
- 0,5 dl olivenolie
Kartoffelmos med rygeost
- 400 g kartofler
- 50 g smør
- 50 g rygeost 10%
- 1 skvæt sødmælk
Sådan gør du
Bagte porrer med løg og bacon
- Ordn porrerne (husk at vask dem godt, da der godt kan sidde jord i) og pil yderste lag eller to af alt efter, hvor grove de er.
- Halver porrerne på langs (skær dem evt. over på den anden led også, hvis de er for lange til dit fad) og læg dem med skærefladen opad i et ildfad fast.
- Fjern skindet fra baconen og skær den ud i tern.
- Snit løg og hvidløg fint.
- Steg baconen af i et lille skvæt olie og tilsæt løg og hvidløg efter et par minutter.
- Tag panden af varmen, tilsæt æbleeddike og olivenolie og rør det godt sammen.
- Alt efter syre-/sødmeniveauet i den eddike, som du bruger, kan det godt være, at der skal justeres lidt med enten mere olie eller eddike. Smag dig frem.
- Smag til med salt og peber og hæld blandingen udover porrerne i det ildfaste fad.
- Sæt fadet i en 180 grader varm ovn og bag porrerne i ca. 30 minutter.
Kartoffelmos med rygeost
- Skræl kartoflerne og skær dem ud i grove stykker.
- Dæk med koldt vand og kog kartoflerne til de er møre.
- Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på lav varme.
- Tilsæt smør og rygeost og mos kartoflerne.
- Juster konsistensen med et skvæt sødmælk og smag til med salt.