Flank steak fra Hindsholmgrisen med vintergrøntsager og pandesauce

Udgivet af den 20. februar, 2017 i Kødretter


Flank steak fra Hindsholmgrisen med vintergrøntsager

Flank steak, eller flankesteg, er egentlig en udskæring fra oksen, men det er faktisk muligt at få fat i selv samme udskæring fra nogle af de bedre svinekødsproducenter. Og dette var tilfældet, da jeg forleden købte en flank steak fra Hindsholmgrisen, som jeg serverede med lidt lækre vintergrøntsager og en hurtig pandesauce. 

 

Hindsholmgrisen og torvedage i Odense

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Hindsholmgrisen er min foretrukne svinekødsproducent, og at jeg så vidt muligt køber svinekød fra dem. Det er efter min mening en af de bedste producenter af svinekød, vi har her i landet. Grisene fodres med bl.a. med byg, rug, havre, ærter og hestebønner, altsammen økologisk selvfølgelig, og derudover er grisene udendørs året rundt, hvor hver gris som minimum har 200m2 at boltre sig på, hvor en almindelig økologisk gris typisk har 2,3m2. Alt dette og meget mere (som du kan læse mere om på Hindsholmgrisens hjemmeside) har selvfølgelig stor indflydelse på kvaliteten af kødet. Kødet fra Hindsholmgrise er væsentligt mørkere, væsentligt flottere marmoreret og langt mere smagfuldt end det meste andet svinekød jeg har smagt. Og som du nok kan høre, så er jeg i hvert fald fan!

Læs også: Grillede spareribs med solbærbarbecue

Hindsholmgrisen kan købes hos enkelte slagerbutikker i København, på torvet her i Odense, i deres gårdbutik i Martofte her på Fyn og så kan man også købe større portioner kød til levering efter aftale. Jeg køber som regel kød fra Hindsholmgrisen på torvet i Odense, som bestemt er et besøg værd. Maiken og jeg er begyndt at tage på torvet lørdag formiddag og købe grøntsager, fisk og kød, som vi efterfølgende tager udgangspunkt i til den kommende uges aftensmad. Så køber vi de råvarer, der er flotte og i sæson, fra dygtige, lokale producenter. Nogle gange køber vi råvarer uden noget helt specifikt formål, andre gange bliver vi inspireret af råvarerne på torvet, og andre gange har vi planlagt på forhånd, hvad vi vil lave. Uanset hvad, så synes jeg, at det er vigtigt at bruge og bakke op omkring torvedagene i Odense. Så husk nu at benyt dig af det! Og det gælder selvfølgelig også andre torvedage landet over.

 

Flank steak fra Hindholmsgrisen

For en lille måneds tid siden var jeg på torvet for at finde lidt inspiration og nogle lækre råvarer, og der faldt jeg bl.a. over en flank steak i kølemontren hos Hindsholmdgrisen, og det blev jeg simpelthen nødt til at prøve. Derudover slog jeg også lige et smut forbi Venevads bod, som er en skøn økologisk grøntsagsavler i Søndersø, der altid har en masse lækre og velsmagende økologiske grøntsager. Og selvom det er begrænset, hvad der er tilgængeligt af grøntsager på denne årstid, så har de dog stadig lidt at byde på (bl.a. vinterportulak, rosenkål, grønkål, palmekål, porrer osv.). Denne gang blev det til et par porre og nogle rodfrugter til min flank steak.

Læs også: Koteletter i fad med jordskokker, æble og salvie

Under normale omstændigheder ville man selvfølgelig stege en flank steak rimelig rød, da en flank steak normalt er fra oksen. Og retten her kan skam også sagtens laves med et godt stykke oksekød, men nu var det et dejligt stykke svinekød, jeg havde fået fingrene i denne gang. Og det skulle altså ikke steges rødt, men når man har med svinekød af den kvalitet at gøre, så synes jeg, det er synd at skamstege det. Så jeg stegte flank steaken fra Hindsholmgrisen, så den blev let rosa (jeg vil gætte på en kernetemperatur på en 60 grader) – med andre ord helt perfekt, hvis du spørger mig.

 

Et nemt grøntsagstilbehør og pandesauce

Flank steaken blev stegt ved høj varme på en støbejernspande, hvorefter jeg kom lidt urter og en god klat smør på panden, som grisen blev glaseret i. Derefter tog jeg kødet af panden, og mens det lå og hvilede, stegte jeg lidt blandede grøntsager af på panden. Da grøntsagerne havde fået lidt farve kom jeg et skvæt god hønsefond på, som jeg kogte ind til det halve og smagte til. Til sidst blev fond og grøntsager monteret med en go’ klat smør, fik en håndfuld friskhakket persille og estragon og blev serveret med det lækre svinekød. En super nem og lækker måde at lave et velsmagende og nærmest sommerligt grøntsagstilbehør og dertilhørende sauce.

Flank steak fra Hindsholmgrisen med vintergrøntsager

Flank steak fra Hindsholmgrisen med vintergrøntsager og pandesauce

Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 300-400 g flank steak af gris (f.eks. fra Hindsholmgrisen)
  • 1 rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 porre
  • 2-3 gulerødder
  • 2-3 pastinakker
  • 3 dl hønsefond
  • 50-75 g smør
  • En håndfuld bredbladet persille
  • En håndfuld estragon

Sådan gør du

  • Puds evt. kødet af og krydr det med salt og peber.
  • Skær grøntsagerne ud i grove stykker og sæt til side.
  • Steg flank steaken på en støbejernspande ved høj varme. Skru efterfølgende lidt ned for varmen, tilsæt en god klat smør, et par fed hvidløg og et par kviste timian/rosmarin. Glaser kødet med smørret løbende, og steg kødet til det er let rosa (en kernetemperatur på ca. 60 grader).
  •  Tag flank steaken af panden, og lad den hvile, mens du laver tilbehøret.
  • Kom grøntsager på den allerede varme pande, og steg dem af, indtil de får lidt farve. 
  • Tilsæt hønsefond, og lad det koge ind til ca. det halve.
  • Tag panden af varmen og tilsæt kolde smørtern. Tilsæt også evt. kødsaft, der er løbet fra kødet. Rør eller sving smørret rundt på panden, så det bliver monteret i saucen.
  • Smag til med citronsaft, salt og peber.

Noter

Opskriften her er primært ment som inspiration, og både grøntsager og kød kan varieres alt efter sæson og humør. Der er f.eks. intet i vejen for at lave et lignende tilbehør til en gang nyretapper eller et godt stykke fjerkræ.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.