Kødboller i sellerisovs er go’ gammel dansk husmandskost, når det er bedst. Det er godt nok lidt af en efterårs-/vinterret, men nu når de spæde danske selleri er kommet frem, og der er masser af dansk sommerkål i de danske supermarkeder, ser jeg ingen grund til, at man ikke kan spise det på en regnfyldt sensommerdag, hvilket vi gjorde.
Jeg har valgt at pifte retten lidt op med noget spidskål, som jeg havde liggende i køleskabet. Kålen blev snittet fint og tilsat lige inden servering, så der stadig var godt bid i, hvilket gav lidt friskhed til retten.
Til kødboller i sellerisovs skal der selvfølgelig hjemmelavede kødboller til. Disse kødboller blev lavet på økologisk hakket kalve- og svinekød (max. 10% fedt) fra Grambogård. Det er selvfølgelig lidt dyrere end det billige nede fra supermarkedet, men til gengæld smager det bedre og af mere, og så har dyrene også haft det godt.
Kødbollerne kan selvfølgelig bruges til mange andre retter, som f.eks. boller i karry, diverse supper, osv.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra God Mad – let at lave, som består af sundere og mere hverdagsagtige opskrifter, og derfor endte retten også med at blive lidt fattig på sovs. Så næste gang jeg laver boller i selleri, bliver det med en dobbelt portion sovs.
Opskrift på kødboller i sellerisovs med spidskål
Opskriften er hovedret til 6. Lav evt. en dobbelt portion sovs.
Kødboller:
- 500 g økologisk hakket kalve- og svinekød (max. 10% fedt)
- 1 dl mælk
- 1 æg
- 1 løg, revet
- Friskkværnet peber
- 1½ tsk. fint salt
- Evt. et lille bundt friskhakket estragon, eller 1-2 tsk. tørret (andre krydderurter kan også bruges)
Rør kød og salt godt sammen for at gøre farsen sej, hvilket gør, at du får en fastere fars. Rør de resterende ingredienser i, dæk farsen over og lad den hvile på køl i min. 30 min.
Sæt en grydefuld saltet vand over – tilsæt evt. et par laurbærblade og/eller krydderurter. Form kødbollerne med en spiseske i hånden og kog dem 8-12 min. alt efter størrelse.
Sigt kogevandet og gem det til sovsen.
Sellerisovs:
- 25 g smør
- 2 spsk. mel
- 4-5 dl kogevand fra kødbollerne
- Evt. lidt friskpresset citronsaft
- ½-1 selleri (400-500 g)
- 1/4 spidskål (andre typer kål kan selvfølgelig også bruges)
Skræl selleriet og skær det ud i små tern, og kog dem 4-5 min. i kogevandet. Snit kålen fint og sæt til side.
Lav en opbagt sovs ved først at smelte smørret i en gryde. Pisk melet i og lad det stege et par minutter. Pisk kogevandet i lidt af gangen for at undgå klumper. Når alt kogevandet er tilsat skal sovsen koge i ca. 5-10 min. Husk at rør i den så den ikke brænder på.
Tilsæt selleri og kødboller, og smag til med salt, peber og evt. citronsaft. Lige inden servering røres kålen i.
Server med kogte nye danske kartofler, kartoffelmos, perlespelt, perlebyg eller hvad du lige føler for, og drys med friskhakket estragon og/eller bredbladet persille.
God appetit