Reklame: udgivet i samarbejde med Kikkoman
Grillet spidskål er en klar favorit herhjemme, når der bliver tændt op i grillen i løbet af sommeren. Nu står grillsæsonen for døren, og i den forbindelse har jeg i samarbejde med Kikkoman lavet en gang grillet spidskål, der smovses godt ind i den skønneste sauce på brunet smør og soja samt masser af purløg. Det grillede spidskål serverede jeg sammen med lækre teriyaki-marinerede nakkekoteletter, en skål kogte japanske ris og den lækre sauce.
Udvid dit grillrepetoire med Kikkomans marinader
Sommeren står for døren, og det gør en masse skønne grillaftenener med saftigt kød, sprøde grøntsager og kold vin også. Men hvad skal der på grillen? Et par gode grillpølser og en kold kartoffelsalat kan uden tvivl noget, men i år synes jeg, du skal prøve noget nyt. Kikkoman har nemlig lavet en række skønne marinader, der fungerer fremragende, når der tændes op i grillen. Det er en nem og super smagfuld måde at kombinere smagene fra det japanske køkken med en god grillaften.
Herhjemme elsker vi at grille grøntsager. Nogle af favoritterne er tynde skiver squash eller aubergine og ikke mindst spidskål. Det kan virkelig noget, hvis du spørger mig, uanset om det er hovedattraktionen på tallerkenen eller blot tilbehør til et stykke grillet kød.
Grillet spidskål med soja og brunet smør
Det er efterhånden nogle år siden, at jeg fik øjnene op for, hvor godt kombinationen af brunet smør og soja smager. Siden er det næsten gået hen og bliver lidt en klassiker herhjemme, og jeg har brugt den kombination til både fisk, skaldyr, kød og grøntsager. Den salte og umamifyldte sojasauce fra Kikkoman smager bare fænomenalt sammen med brunet smør. Især til grillet spidskål, hvor du både har det sprøde og saftige indre samt det hårdt grillede og let bitre ydre.
Saucen har jeg smagt til med ingefær og chili for at give den lidt ekstra kant samt citron for at tilføre syre og friskhed. Lige inden servering får den også et skud friskhakket purløg og ristet sesam, og så skal det grillede spidskål ellers bare smovses godt ind. Selvom det grillede spidskål sagtens kan stå alene, så blev det serveret til en gang teriyaki-marinerede nakkekoteletter, som også fik en tur på grillen.
Teriyaki-marinade på grillen
Teriyaki er en sammensætning af de to japanske ord “teri”, der betyder glans, og “yaki”, der betyder at stege eller grille. Teriyaki er en slags teknik eller type af retter, hvor maden steges eller grilles og glaseres i teriyaki-sauce, der traditionelt består af soja, mirin og sukker. Det er især pga. sukkeret, at teriyaki egner sig enormt godt til grill, da marinaden derved kan karamellisere og bringe masser af velsmag til maden.
Alle Kikkomans teriyaki-marinader er baseret på Kikkoman naturligt brygget sojasauce, der siden 1600-tallet er brygget efter gamle japanske traditioner. De laver en række forskellige teriyaki-marinader, hvor jeg har valgt at kaste mig over deres Teriyaki sauce med ristet sesam. Den har en smule ekstra sødme og en skøn nøddeagtig smag fra den ristede sesam. Det gør den fremragende som marinade til svinekød, men den kan samtidig også snildt bruges som en god salatdressing for sig selv.
Ingredienser
Sauce med brunet smør og soja
- 200 g smør
- 1 chili
- 2 fed hvidløg
- 1 stykke ingefær ca. 15g
- 6-8 spsk. Kikkoman naturligt brygget sojasauce
- 1 citron
- 1 bundt purløg finthakket
Teriyaki-marinerede nakkekoteletter
- 4 nakkekoteletter
- 1 dl Kikkoman Teriyaki sauce med ristet sesam
Grillet spidskål og forårsløg
- 1 spidskål
- 8 forårsløg
Sådan gør du
Sauce med brunet smør og soja
- Smelt smørret i en gryde ved middel varme.
- Skær chili, hvidløg og ingefær ud i grove stykker og kom det op til smørret. Tilsæt også en skive citronskal eller to.
- Lad smørret stå på varmen, indtil det begynder at brune. Rør gerne rundt i det løbende. Det tager ca. 5-10 minutter.
- Tag smørret af varmen, når det er brunt og dufter dejlig nøddeagtigt.
- Lad vallen falde til bunds og sigt det brunede smør over i en en anden gryde. Kasser den brændte valle samt ingefær, chili, hvidløg og citronskal.
- Tilsæt sojasauce til det brunede smør og smag til med citronsaft. Det vil skille, men du kan røre det lidt sammen ligesom en olie/eddike-dressing.
- Varm saucen op inden servering og tilsæt en god håndfuld friskhakket purløg og evt. lidt fintsnittet rød chili.
Teriyaki-marinerede nakkekoteletter
- Kom nakkekoteletterne i en pose sammen med teriyaki-sauce og vend det godt sammen. Sæt på køl og lad det marinere i min. 4 timer, gerne natten over.
- Grill nakkekoteletterne på en glohed grill i et par minutter på hver side.
- Tag koteletterne af varmen, når de er færdige og lad dem hvile ca. 5 minutter på et skærebræt, mens du griller spidskål og forårsløg.
- Skær i skiver lige inden servering.
Grillet spidskål og forårsløg
- Fjern de yderste blade på spidskålet og skær det ud i ca. 6 stykker alt efter, hvor stort et kålhoved du har fået fat i.
- Skær roden af forårsløgene og fjern det yderste lag og evt. lidt af toppen, hvis den er lidt slatten.
- Smør kål og forårsløg med lidt olie.
- Grill stykkerne af spidskål over hård varme, så de får godt med farve. Det må gerne blive lidt sort nogle steder. Grill det på alle sider og læg det over på indirekte varme.
- Grill forårsløgene ganske kort. De skal bare lige have lidt farve.