Svinekæber er en fantastisk udskæring, og det er skam også gået op for slagterne, at folk er begyndt at købe det. Før i tiden kostede svinekæber ikke mere end 70-80,-/kg. og her forleden, da jeg var nede og købe en posefuld, kom jeg af med 155,-/kg. Men når det så er sagt, så er det stadig billigt for så rent og velsmagende kød. I værste fald er der lige en lille sene, der skal skæres af, ellers er det helt rent kød og meget mere smagfuldt end så meget andet.
Jeg lavede denne ret til min kæreste og jeg i anledningen af, at det var blevet weekend, og det er jo altid en go’ anledning. Det er dog sjældent et problem at finde en go’ undskyldning for at lave go’ mad… og er det overhovedet nødvendigt med en undskyldning? Det mener jeg jo ikke, men weekenden er som regel en oplagt mulighed for at kræse for og gøre noget ekstra ud af maden i den ellers så sparsommelige hverdag som studerende.
Jeg havde valgt at braisere svinekæberne i en blanding og mørk øl og bouillon. Som jeg vist nok har nævnt i et tidligere indlæg eller to, så har jeg endnu ikke haft ligeså stor succes med at braisere i rent øl som i en blanding af øl og vand/bouillon. Man kan selvfølgelig selv bestemme, hvor meget øl man vil bruge kontra vand/bouillon og prøve sig lidt frem. Da jeg lavede retten, havde jeg heldigvis et par flasker Sort Hvede fra Indslev liggende, som er en fantastisk øl til at lave mad med, hvilket er generelt for de mørke øl fra Indslev.
Læs også: Paprikagryde med svinekød og champignoner
Og nu da jeg havde flere flasker Sort Hvede var det jo oplagt at servere den til maden, og den passede (sjovt nok) ganske glimrende til maden. Det er i sig selv en rigtig lækker øl med masser af brændt malt, anis, og mørk chokolade. Den er kulsort, men er ikke så voldsom i smagen som man måske kunne forvente. Jeg synes, at den komplimenterede maden udemærket. Det er en ret mørk og kraftig “vinterret”, hvilket ikke er det store problem for Sort Hvede.
Ingredienser
Braiserede svinekæber
- 1 kg svinekæber
- 1-2 gulerødder
- 1-2 løg
- 4-6 fed hvidløg
- 1 lille bundt timian og/eller rosmarin
- Et par laurbærblade
- 2 dl mørk øl (her brugte jeg som sagt Indslev Sort Hvede)
- 4 dl æblemost
- 1 dl æblecidereddike
- 5 dl kalvebouillon (hønsebouillon kan også bruges, hvis en lidt "lettere" ret ønskes)
Kartoffel- og rosenkålsmos
- 800 g kartofler
- 300-350 g rosenkål
- 50-75 g smør
- 2 spsk. æblecidereddike
- 6 spsk. koldpresset rapsolie
- 1 bundt bredbladet persille
- 20-30 g smuttede mandler
Sådan gør du
Braiserede svinekæber
- Puds svinekæberne af, hvis slagteren ikke allerede har gjort det for dig - det er ligesom på en svinemørbrad, hvor evt. sener skal skæres fra. Gør derefter alle grøntsager klar og skær dem ud i grove stykker.
- Brun svinekæberne godt af i en gryde til de har fået en flot stegeskorpe og tag dem op af gryden. Tilsæt grøntsagerne og brun dem godt af.
- Kom svinekæberne tilbage i gryden sammen med krydderurter og tilsæt øl, æblemost og cidereddike og lad det koge ind til det halve.
- Tilsæt bouillon, kog op og skum af for urenheder.
- Læg låg på og sæt gryden i en 150 grader varm ovn og lad kæberne braisere i 2-4 timer. Alternativt kan gryden blive stående på kogepladen og simre på lavt blus.
- Når kæberne er færdige, tages gryden ud af ovnen, kæberne fiskes op og suppeurterne sigtes fra.
- Reducer bouillonen til ca. det halve og smag den til med salt, peber og evt. mere cidereddike. Når du er tilfreds med bouillonen kommes kæberne tilbage i gryden, hvor de holder sig varme indtil servering.
Kartoffel- og rosenkålsmos
- Skær et stykke af bunden på rosenkålen og kasser de yderste grimme blade af rosenkålen. Pil yderligere et par blade af og sæt dem til side til salaten, og skær resten af rosenkålet i kvarte.
- Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker.
- Vask persillen godt og grundigt og hak den groft.
- Rist mandlerne på en tør pande, så de får lidt farve og hak dem groft.
- Sæt kartoflerne over og lad dem koge i ca. 10 min.
- Kom de kvarte rosenkål ned til kartoflerne og lad dem koge med i yderligere 5 min. til kartofler og rosenkål er møre.
- Hæld vandet fra og kom en go' klat smør ned i gryden.
- Mos det hele (det må gerne være en ret grov mos), tilsæt evt. lidt mælk/fløde og smag til med salt/peber.
- Du kan evt. sætte låg på og sætte gryden ind i den varme ovn, hvis du gerne vil holde mose varm mens du laver salaten.
- Lige inden servering laves en salat med rosenkålbladene og den bredbladede persille.
- Pisk 6 spsk. go' rapsolie sammen med 2 spsk. eddike og lidt salt og peber.
- Vend det sammen med rosenkålblade, persille og til sidst de ristede mandler.
Noter