Weekenden står for døren, og det betyder, at der skal asparges på bordet, for inden vi ser os om, så er aspargessæsonen nemlig slut. Derfor har jeg samlet 10 af mine bedste opskrifter med asparges i dette indlæg, der kan bruges som inspiration til weekendens kokkerier. Som de fleste af jer nok allerede ved, så slutter aspargessæsonen officielt d. 23. juni til Skt. Hans. Det betyder, at det er den sidste dag aspargesavlerne høster asparges, men det betyder til gengæld også, at du sagtens kan få fat i de danske asparges lidt tid efter Skt. Hans. Så du har rent faktisk stadig et par uger, hvor du kan smæske dig i asparges.
Kogte hvide asparges med kapersvinaigrette
Forretter med asparges
Asparges egner sig utroligt godt til forretter. Jeg ville faktisk være fint tilfreds med at få serveret et par nænsomt kogte eller dampede hvide asparges med en god olivenolie (og måske lidt citron) og lidt salt til forret. Eller et par grillede grønne asparges med et pocheret æg og parmesan (som du måske så på Instagram, at jeg lavede forleden?) Eller den helt klassiske med kogte eller dampede hvide asparges og hollandaise.
Herunder får du tre bud på lækre forretter med hvide asparges. Opskriften på kogte hvide asparges med kapersvinaigrette kan også snildt bruges som tilbehør til et godt stykke fisk eller kød.
- Kogte hvide asparges med kapersvinaigrette
- Grillede asparges med fjordrejer og vinaigrette
- Kogte fjordrejer med asparges og ramsløgshollandaise
Skulle du være så uheldig ikke at kunne få fat på fjordrejer, så kan andre rejer også bruges. Du må bare love mig at holde dig langt væk fra de kedelige rejer i lage. Tag hellere et smut til fiskemanden og køb en håndfuld kogte skalrejer, grønlandsrejer eller hvad man nu kalder dem.
Kyllingebryst sous vide med asparges og parmesansauce
Hovedretter med asparges
Asparges gør sig også glimrende i hovedretter. Asparges gør sig egentlig generelt bare godt i alt, hvad enten det er for sig selv, i en forret, hovedret eller salat/tilbehør. Det eneste sted jeg ikke lige kan forestille mig, at asparges passer ind, er i en dessert. Men det er trods alt efterhånden blevet ret moderne at bruge grøntsager i desserter, så det skulle ikke undre mig, hvis det kunne fungere.
Herunder får du fire bud på lækre hovedretter med asparges. Der er både en luksusudgave af det klassiske stjerneskud og den klassiske tartelet, som begge varmt kan anbefales. Det bliver dog nok lidt svært at opdrive stenbiderrogn til stjerneskuddet på denne årstid, men dem kan du bare udelade. Eller erstatte dem med caviar, hvis nu du alligevel har en dåse stående.
- Stjerneskud deluxe med asparges og fjordrejer
- Tarteletter med kylling, asparges og ærter
- Lammefrikassé med dild, fjordrejer og asparges
- Kyllingebryst sous vide med asparges og parmesansauce
- Kylling i stegeso med hvide asparges og rabarberkompot
Kold kartoffelsalat med rygeost og asparges
Tilbehør med asparges
Skal der tændes op i grillen i weekenden? Laves en steg i ovnen? Eller noget helt tredje, hvor der er brug for en salat, så får du også lige to bud på lidt lækkert tilbehør med asparges i form af nedenstående to salater. Kold kartoffelsalat har stort set hele mit liv været en af mine yndlingsspiser. Det var dog en mindre luksuriøs kartoffelsalat, jeg fik serveret som barn, men en helt klassisk kartoffelsalat smager nu også godt. Det ændrer dog ikke på, at kartoffelsalaten bestemt ikke tager skade af tilføjelsen af rygeost og asparges, som er to af mine yndlingsingredienser.
Der er ingen tvivl om, at asparges er en dejligt velsmagende og ret alsidig grøntsag. Og når nu sæsonen er så kort som den er, så er det bare med at få spist en masse danske asparges. Det er nemlig nogle af de bedste og mest velsmagende asparges i verden. Og heldigvis er flere og flere velassorterede supermarkeder begyndt at forhandle lokalt dyrkede asparges, så der er ingen undskyldning for ikke lige at smide et bundt eller to i kurven, når nu du alligevel er ude og handle.
Jeg elsker asparges! Både de grønne og de hvide, men skulle jeg vælge, så ville jeg klart vælge de hvide asparges. Er du mest til de grønne eller de hvide asparges? Og hvordan foretrækker du at servere asparges?