Julen nærmer sig med hastige skridt, og hvis ikke jeg tager meget fejl, så har de fleste – inklusiv mig selv – rigeligt at se til her op til jul. Og netop dérfor er det en rigtig god idé med en madplan, så man ikke også skal tænke på, hvad der skal handles ind til og laves af mad op til jul.
Selvom der kun er én uge til jul, så kan man sagtes spise and, hvorfor der på torsdag er fyldig grønkålssalat med andebryst og æbler på menuen. Det er en dejlig nem hverdagsret, som smager skønt. Og når nu der alligevel skal købes grønkål, så kan du ligeså godt købe en god portion, da der også er grønkål på menuen tirsdag og onsdag i næste uge. Onsdag står den på en lun grønkålssalat med græskar og fennikel, som smager fantastisk som tilbehør til et godt stykke kød eller fjerkræ, men ellers kan den også sagtens spises som en hovedret med noget godt brød til – i så fald skal der nok laves en dobbeltportion. Og skulle du mod al forventning have grønkål tilovers, så kan du lave en portion lækre grønkålschips af resterne.
I weekenden står den på simremad i form af den klassiske Boeuf Bourguignon, som er oksekød, der skal simre lang tid i rigeligt rødvin. En rigtig intens og lækker lørdagsret, der bestemt tåler at blive serveret med et godt glas rødvin til. Skal lørdagen også fejres med en lille dessert, så kunne både en chokolademousse eller panna cotta være glimrende muligheder.
Ugens madplan
- Torsdag: Salat med andebryst, grønkål og granatæble
- Fredag: Ungarsk gullashsuppe
- Lørdag: Boeuf Bourguignon med kartoffelmos
- Søndag: Hjemmelavede falafler i fladbrød
- Mandag: Butter chicken med raita og mango lassi
- Tirsdag: Stegt lange med stuvet kålrabi og grønkål
- Onsdag: Lun salat med græskar, grønkål og fennikel
Og husk, at der selvfølgelig også er hjælp at hente til både den langtidsstegte and, flæskestegen og rødkålen til juleaften. Og må jeg også have lov at anbefale at lave en frisk og sprød salat til juleaften i stil med den salat, der er på ugens madplan om torsdagen (dog uden andebryst) eller en frisk rødkålssalat med klementiner og græskarkerner. Det er måske ikke helt så klassisk, men det er altså rigtig lækkert med en frisk salat til den ellers rimelig tunge julemad.
Ugens madplan kan som sædvanlig også findes i Ugeavisen Odense, så du kan klippe den ud og hænge på køleskabet. Det er den sidste madplan fra mig i denne omgang, men hvis der er ønske om det, så skal jeg da ikke udelukke, at der kan komme flere madplaner i det nye år. Så smid en kommentar herunder, fortæl gerne om dine erfaringer med mine madplaner og lad mig vide, hvis du ønsker flere madplaner i det nye år. Ellers så er der selvfølgelig stadig masser af inspiration at hente i mine tidligere madplaner.