And er en dejlig spise, og en fyldig salat med andebryst, grønkål, æble og granatæble er bestemt ingen undtagelse. Det er en dejlig nem og hurtig hverdagsret, der også smager skønt.
Ofte bliver der (desværre) kun spist and til Mortens aften og juleaften, hvilket jeg synes er en skam, da and er sådan en skøn og velsmagende spise, hvad enten der er tale om langtidsstegt and, anderillette eller en hurtig salat med andebryst.
I denne salat med andebryst har jeg valgt at bruge grønkål i stedet for en almindelig kedelig bladsalat, som alligevel ikke smager af noget på denne årstid. Derudover så synes jeg, at det er lækkert at bruge lidt grovere grøntsager som f.eks. typer af kål i salater her om vinteren, og så lave fyldigere salater, der kan udgøre et mættende måltid. Og da både Maiken og jeg ret glade for kål i alle afskygninger, og vi har mulighed for at få lokalt og økologisk dyrket grønkål i det lokale supermarked det meste af sæsonen, så er grønkål noget, der bliver spist en del af herhjemme. Grønkål er fyldt med både fibre, antioxidanter og vitaminer, så udover at smage godt er det, som de fleste slags kål, rent faktisk også ret sundt.
Læs også: Grønkålssalat med æble og saltede valnødder
Udover at være enormt dekorative så giver granatæblekernerne også lidt modspil til andebrystet i form af både syre og sødme, hvilket jeg synes er vigtigt for at skabe en balance mellem det fede, søde og syrlige i salaten. Ligesom de fleste typer af kål, så er der også sæson for granatæbler i vinterhalvåret (selvom vi ikke dyrker dem her i Danmark). De friske og sprøde røde kerner egner sig glimrende i både det søde og det salte køkken, hvad enten det er i en salat som her, oven på yoghurten til morgenmaden, som ganerenser, sorbet til en dessert eller i en fredagscocktail ala Mira Arkins Pink Grenade.
Ingredienser
- 400 g andebryst
- 1 økologisk appelsin, skal heraf
- 2 æbler
- Grønkål
- ½ granatæble
- 30 g græskarkerner
- 1 tsk. sennep
- Æbleeddike
- Olivenolie
Sådan gør du
- Rids fedtet på andebrysterne og riv skallen af appelsinen udover.
- Krydr andebrysterne med salt og peber og giv dem et stænk olivenolie.
- Masser salt, peber og appelsinskal godt ind i andebrysterne og sæt dem til side.
- Skær æblerne ud i mindre stykker og vend med et lille skvæt æbleeddike, så de ikke oxiderer.
- Rens grønkålen godt og grundigt indtil den er helt rent, dryp den godt af og hak den fint.
- Bank kernerne ud af granatæblet med f.eks. en grydeske og sæt dem til side.
- Rist græskarkernerne af på en pande i lidt olie og krydr dem godt med salt. Hæld dem over på et stykke fedtsugende papir når de er stegt gyldne og sprøde.
- Læg andebrysterne på en kold pande med fedtsiden ned og tænd på jævn varme.
- Steg andebrysterne indtil fedtsiden er flot gylden, vend dem og sæt panden i en 150 grader varm ovn i ca. 5 min til andebrysterne har en kernetemperatur på ca. 54 grader.
- Tag andebrysterne ud, tag dem af panden og lad dem hvile 5-10 min.
- Lav en dressing ved at piske 1 tsk. sennep, 1 spsk. æbleeddike og 3 spsk. olivenolie godt sammen.
- Vend grønkål, æbler og granatæblekerner sammen med dressingen og drys græskarkerner udover.
Noter