Langtidsstegt and med appelsin og timian

Udgivet af den 18. december, 2012 i Fjerkræ | 4 kommentarer

Langtidsstegt and med appelsin og timian

Som du måske har set på Facebook, så var der langtidsstegt and på menuen herhjemme forleden. Det var dog ikke den klassiske med svesker og æbler, men derimod med appelsin og timian, hvilket smagte rigtig godt.

Da julen står for døren, og det store julemåltid med det hele ligeså, valgte jeg at lave en frisk rødkålssalat med klementiner til. Sauce skulle der dog til, men i denne omgang var det uden roux (opbagning). Skyen fra anden blev kogt ned til en passende konsistens, tilsat et lille skvæt fløde, jævnet med lidt maizena og smagt til. Derudover serverede jeg lidt kartofler stegt i andefedt. Alt i alt blev det faktisk et rigtigt lækkert måltid, og den langtidsstegte and sad lige i skabet! Og det var på trods af, at jeg aldrig havde tilberedt en hel and før (lidt stolt har man vel lov at være).

 

Perfekte langtidsstegt and

Anden blev stegt i ca. 5 timer ved 120 grader og til sidst en halv times tid ved 250 grader – i en helt almindelig ovn. Efterfølgende fik den lov at hvile en halv til en hel time, hvilket er vigtigt for at kødet bliver så smagfuldt og saftigt som muligt. I mellemtiden kan man jo passende lave saucen og gøre de andre småting klar.

Læs også: Anderillette – opskrift på anderillette og confit de canard

Efter anden har hvilet, så parteres den og stykkerne lægges tilbage i bradepanden. Dette kan med fordel gøres på forhånd – enten en times tid før servering eller dagen før. Hvis det blot er en times tid før servering, så er det fint bare at lade anden stå tildækket i bradepanden på køkkenbordet. Gøres det dagen før, så skal den selvfølgelig på køl. Pensl den parterede and med andefedt og hæld gerne lidt væske ved når den skal genopvarmes. Er anden stadig lun, så bør 10-15 min. ved 150 grader være fint, mens jeg nok ville gi’ den en halv times tid, hvis den har været på køl fra dagen før.

Læs også: Flæskesteg med sprød svær

Ønsker man en mere klassisk langtidsstegt and, så kan man selvfølgelig vælge at fylde den med svesker og æbler i stedet for appelsiner og timian. Tilbehøret kan selvfølgelig varieres alt efter, hvad man lige er i humør til. Man kan enten servere en frisk rødkålssalat, en lidt lettere sauce og kartofler stegt i andefedt, eller man kan gå den klassiske vej og servere brunkartofler og en go’ gang hjemmelavet rødkål til.

Langtidsstegt and med appelsin og timian

Langtidsstegt and med appelsin og timian
Ovnstegt and med appelsin og timian
Udskriv
Forberedelse
15 min
Tilberedning
6 t
Samlet tid
6 t 15 min
 


Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal personer: 6
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 1 and af god kvalitet på ca. 3-3,5 kg.
  • 4 øko. appelsiner
  • 1 bundt timian
  • Lidt suppeurter (f.eks. 1 gulerod, 1 porretop, 1 løg, 1 pastinak, en lille håndfuld krydderurter og et par laurbærblade)
Fremgangsmåde
  1. Suppeurterne ordnes først, skæres groft ud og kommes i en bradepande sammen med ca. 1 liter vand.

  2. Vask timianen og 2 øko. appelsiner og skær appelsinerne ud i grove stykker.
  3. Herefter tages indmaden ud af anden. Indmaden lægges i bradepanden sammen med suppeurterne.
  4. Soigner anden og dup den tør med køkkenrulle. Krydr den godt med masser af salt og peber indvendig og fyld den med de udskårne appelsiner og timian.
  5. Luk anden til med f.eks. kødnåle.
  6. Læg anden med brystet nedad i bradepanden og sæt den nederst i ovnen ved 120 grader (almindelig ovn) i ca. 1 time.
  7. Tag bradepanden ud efter en time og læg anden over på en rist med brystet opad. Har du ikke en rist, så lægger du bare anden i bradepanden.

  8. Pres saften af de sidste 2 appelsiner udover og krydr anden med masser af groft salt og peber.
  9. Sæt risten med anden nederst i ovnen med bradepanden under den. Steg anden videre i yderligere ca. 4 timer (stadig ved 120 grader). Overhæld anden med væden fra bradepanden ca. 1-2 gange i timen.

  10. Efter 4 timers tid, skrues ovnen op på 250 grader og anden steges videre i ca. 15-30 min. indtil den er flot gylden. Hold godt øje med anden, og pas endelig på, at den ikke får for meget.

  11. Tag anden ud og lad den hvile i ca. 30-45 min. mens du laver sauce og gør det sidste tilbehør klar.

Noter/Anretning

Ønsker man en mere traditionel juleand, så kan man selvfølgelig bare erstatte appelsiner og timian med æbler og svesker. Til saucen kan du bruge samme fremgangsmåde, som til en flæskestegssauce, som du finder opskriften på her. Server langtidsstegt and med hjemmelavet rødkål eller en frisk rødkålssalat med klementiner.

 

Skulle der være rester af andestegen, så gem dem endelig til en gang gua bao, som er asiatiske dampede boller. Det smager skønt.


4 Kommentarer

  1. Hej Martin
    Tænkte faktisk lige på din and her til morgen, og vil høre, hvad brysttemperaturen på anden har været under stegningen?
    Interessant, at appelsinsmagen ikke var mere markant. Hvad med timiansmagen?
    Glædelig jul og godt nytår.
    /Søren

    • Hej Søren

      Det kan jeg desværre ikke svare dig på. Det hele blev lavet på gefülen uden stegetermometer.

      Både smagen af appelsin- og timiansmag var tilstede uden, at det overdøvede noget andet. Så jeg synes faktisk, at begge smage var tilpas kraftige 🙂

      Glædelig jul og godt nytår til dig også 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  2. Nå… Jeg fik ansvaret for anden i år, så nu prøver vi… Der bliver prøvet med andebryststeg med vinger. Så det ligner umiddelbaret at der kun er skåret gumpen af. Da moderen ikke er vild med appelsin i maden bliver det den klassiske med æble og sveske.

    God jul og godt nytår 🙂

    • Hej Martin,

      Jeg håber, at anden blev go’, og at I havde en god juleaften 🙂

      Du må have et rigtig godt nytår!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Tak for din tilmelding.