Langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Udgivet af den 18. december, 2012 i Fjerkræ, Jul


Opskrift på langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Forleden var der langtidsstegt and på menuen herhjemme, og hvis jeg selv skal sige det, så blev det super godt. I stedet for at køre den helt klassisk kun med æbler og svesker, så fyldte jeg også lidt økologiske appelsiner og timian i anden, hvilket blev ret lækkert, så det skulle du tage at prøve næste gang du laver langtidsstegt and.

Nu da julen står for døren, og det store julemåltid mit alles ligeså, så valgte jeg at lave en frisk rødkålssalat med klementiner og græskarkerner til anden. Bare lige for at holde lidt igen med den tunge julemad. Sauce skulle der dog til, men i denne omgang var det uden den klassiske roux, som en opbagning nu engang hedder. Skyen fra anden blev kogt ned til en passende konsistens, tilsat et lille (læs: godt) skvæt fløde og smagt til med salt og ikke mindst ribsgele. Derudover serverede jeg en gang kartofler stegt i andefedt til. Alt i alt blev det faktisk et rigtigt lækkert måltid, og den langtidsstegte and sad lige i skabet!

Læs også: Anderillette – opskrift på anderillette og confit de canard

Langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Nem og lækker opskrift på langtidsstegt and fyldt med svesker, æbler, appelsin og timian.
4 fra 9 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 15 minutter
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 dansk landand af god kvalitet på ca. 3-3,5 kg.
  • 2 æbler
  • 1 håndfuld svesker
  • 2 øko. appelsiner
  • 1 bundt timian

Andesky

  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 1 porretop
  • 2-3 laurbærblade
  • Et par kviste timian
  • ½ fl rødvin
  • 1 liter vand
  • 1 tsk hele peberkorn
  • 1 håndfuld persillestilke
  • 1 lille stjerneanis (kan udelades)

Andesauce

  • 7,5 dl Andesky
  • 60 g smør
  • 60 g mel
  • 1-2 dl fløde
  • Ribsgele

Sådan gør du

  • Hvis anden kommer fra frost, så læg den til optøning i køleskabet 2 døgn før. Tag også gerne anden ud af køleskabet 1-2 timer før den skal i ovnen.
  • Dagen før anden skal steges kan man evt. vende svesker og udskåret æble sammen med 0,5-1 dl cognac og sætte det på køl natten over.
  • Ordn suppeurterne til andeskyen, skær dem groft ud og steg dem hårdt af på en pande sammen med indmaden fra anden. Det hele skal brunes godt af, hvilket givet både smag og kulør til skyen/saucen.
  • Hæld ca. en halv flaske rødvin på panden, lad det koge op og kom så det hele over i en bradepande sammen med 1 liter vand, de resterende krydderier og evt. overskydende cognac fra svesker og æbler.
  • Vask timian og appelsiner og skær appelsinerne ud i grove stykker.
  • Soigner anden og dup den tør med køkkenrulle. Krydr den godt med salt og peber både indvendigt og udvendigt.
  • Fyld anden op med æbler, svesker, appelsiner og timian og luk den til med kødnåle.
  • Steg anden på en rist over bradepanden med suppeurter og indmad i en 120 grader varm ovn i ca. 5 timer. Pres evt. saft af 1-2 ekstra appelsiner udover anden.
  • Overhæld gerne anden med det smeltede andefedt fra bradepanden nogle gange undervejs.
  • Når anden er ved at være færdig efter ca. 5 timer, tages bradepanden ud og skyen sigtes fra og sættes til side. Sørg for at presse så meget af skyen ud af suppeurterne som muligt.
  • Sæt bradepande tilbage ind under anden og skru ovnen op på 250 grader med grill.
  • Lad anden stege videre i ca. 15-30 min. indtil den er flot gylden. Hold godt øje med den, og pas endelig på, at den ikke får for meget kulør.
  • Tag anden ud og lad den hvile i 30-45 min. mens du laver sauce og gør det sidste tilbehør klar.

Genopvarmning af and

  • Har du tilberedt og parteret anden dagen før den skal spises, så tag den gerne ud af køleskabet 1-2 timer før den skal spises.
  • Fordel den parterede and i en bradepande og smør den godt ind i andefedt.
  • Sæt anden i en 250 grader varm ovn i ca. 10-15 min.
  • Tjek at anden er varm og skindet sprødt, inden du tager den ud og serverer.

Andesauce

  • Har du stegt og parteret anden dagen i forvejen, så start med at brække skroget i mindre dele og brun det af sammen med lidt andefedt i en 250 grader varm ovn i ca. 30 min.
  • Kom skroget, snask og fedt fra bradepanden op i en gryde sammen med skyen fra bradepanden og lad det koge ind til ca. 7,5 dl eller til du synes den smager godt og kraftigt nok.
  • Skum løbende fedt og urenheder af.
  • Skal du lave en større portion andesauce, så kan du evt. spæde op med en god, kraftig hønsefond. Husk at du i så fald skal bruge mere smør og mel til opbagningen.
  • Smelt smørret i en gryde ved middel-høj varme og rør melet i.
  • Lad det stege lidt af til det begynder at få lidt farve.
  • Tilsæt andeskyen lidt af gangen mens du pisker godt. Sørg for at få det rørt godt ud hver gang du tilsætter sky, så saucen ikke klumper.
  • Kog saucen op under omrøring når al skyen er tilsat.
  • Tilsæt fløde og smag andesaucen til med salt, peber og ribsgele. Juster evt. farven med lidt kulør.

Noter

Ønsker man en mere traditionel juleand, så kan man selvfølgelig bare udelade appelsiner og timian.
Server den langtidsstegte and med brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og evt. en frisk rødkålssalat med klementiner eller grønkålssalat med æble og saltede valnødder. Skulle der være rester af andestegen, så gem dem endelig til en gang gua bao, som er asiatiske dampede boller. Det smager skønt.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!
Opskrift på langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Vejen til en perfekt langtidsstegt and

Mit bedste råd til en perfekt langtidsstegt and er ganske simpelt: køb en and af god kvalitet. Jeg valgte at købe en god økologisk and fra Steensgaard på Sydfyn, men mindre kan også sagtens gøre det. Du skal blot være opmærksom på, at det endelige resultat bliver aldrig bedre end udgangspunktet, og hvis udgangspunktet er skidt, ja, så bliver den langtidsstegte and også en kedelig omgang. Og det er trods alt kun jul én gang om året, så der må man gerne flotte sig lidt.

Jeg endte med at give anden ca. 5 timer ved 120 grader, hvorefter den til sidst fik en halv times tid ved 250 grader – i en helt almindelig ovn. Efterfølgende fik den lov at hvile en halv til en hel time, hvilket er vigtigt for at kødet bliver så saftigt som muligt. Og så kan man jo passende lave sauce og gøre resten af tilbehøret klar til servering i mellemtiden.

Hvile og genopvarmning af and

Efter anden har hvilet, så parteres den og stykkerne lægges tilbage i bradepanden. Dette kan med fordel gøres på forhånd – enten en times tid før servering eller dagen før. Hvis det blot er en times tid før servering, så er det fint bare at lade anden stå tildækket i bradepanden på køkkenbordet. Gøres det dagen før, så skal den selvfølgelig på køl. Tag den langtidsstegte and ud af køleskabet et par timer før den skal serveres, pensl den med rigeligt andefedt og sæt den i en 150 grader varm ovn indtil den er gennemvarmet (ca. 20-30 min.). Er anden stadig lun, så bør 10-15 min. ved 150 grader være rigeligt fint.

Læs også: Flæskesteg med sprød svær

Ønsker du en mere klassisk langtidsstegt and, så kan du selvfølgelig bare vælge at udelade appelsin og timian. Tilbehøret kan selvfølgelig varieres alt efter, hvad man lige er i humør til. Man kan enten servere en frisk rødkålssalat, en lidt lettere sauce og kartofler stegt i andefedt, eller man kan gå den klassiske vej og servere brunkartofler og en go’ gang hjemmelavet rødkål til.

Opskrift på langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.