Hvidvinspocheret pære, chokoladecreme og hasselnød

Udgivet af den 23. januar, 2014 i Desserter og kager


Hvidvinspocheret pære, chokoladecreme og hasselnød

Nytårsdesserten stod på en variation af den franske klassiker Poire Belle-Hélène i form af hvidvinspocheret pære serveret med chokoladecreme. Ofte pocherer man pærerne i rødvin, men helt klassisk bliver de pocheret i sirup med vanilje. 

Inden desserten skulle vi dog lige ha’ en lille granité lavet på granatæble og honning. Min kammerat Jesper havde lavet granitéen på forhånd.

Læs også: Opskrift på hjemmelavede romkugler

Granité er generelt super simpelt at lave, og denne var ingen undtagelse. Granatæblekerne blev kogt op med lidt vand og honning, hvorefter det hele blev blendet, sigtet og smagt til med lidt citron/lime. Så blev lagen frosset ned og inden servering blev den revet med en gaffel. Det er altid meget rart lige at få renset munden med f.eks. en granité inden desserten, og granatæblegranité fungerede ganske glimrende til dette.

Hvidvinspocheret pære, chokoladecreme og hasselnød

Hvidvinspocherede pærer

Pocheringslagen til de hvidvinspocherede pærer bestod (udover hvidvin) af lidt vand, sukker, citronsaft og vanilje og netop citronsaften var med til at gi’ desserten lidt friskhed, hvilket fungerede rigtig godt. Hvidvinslagen valgte jeg efterfølgende at koge ind til en sirup, som blev hældt udover ved servering. Som du kan se på det øverste billede, så var det nogle lidt voldsomme pærer vi havde fået fat i, men det var de eneste vi kunne finde på selve dagen.

Læs også: Gateau Marcel – opskrift på den bedste chokoladekage

Til chokoladecremen valgte jeg at bruge en Valrhona Caraque 56%. Jeg valgte med vilje en ikke helt mørk chokolade, da den gerne måtte have lidt sødme, hvilket endte med at fungere rigtig godt til resten af desserten.

Hvidvinspocheret pære, chokoladecreme og hasselnød

Vin til hvidvinspocherede pærer

Til desserten drak vi Pineau des Charentes Blanc, Cognac Francois Voyer, som er en fransk dessertvin, der er lavet på samme måde som portvin, men på hvide druer i stedet for blå. Man tilsætter spiritus til druemosten for at stoppe gæringen tidligt, og i dette tilfælde bruger man cognac til dette, hvilket resulterer i en dejlig sødmefuld vin. Den havde en fin balance mellem sødme og friskhed med noter af mandler, honning og melon. En vin, der fungerede rigtig godt til desserten!

Læs også: Chokolademousse med appelsin og pistaciekrokant

Da vi først kom igang med snacks kl. 19 var vi hele aftenen lidt bagud i forhold til tidsplanen, hvilket resulterede i, at vi sad og så 90-års fødselsdag, mens vi spiste dessert. Vi nåede dog lige at blive færdige og finde boblerne frem inden klokken slog tolv. Til midnat havde vi købt to flasker Cremant du Bourgogne fra Louis Bouillot – en brut og en demi-sec – som begge var ganske glimrende mouserende vin. Personligt var jeg mest til brut‘en, men det er selvfølgelig en smagssag.

Hvidvinspocheret pære, chokoladecreme og hasselnød

Hvidvinspocheret pære, chokoladecreme og hasselnød


Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Dessert
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Chokoladecreme

 • 200 g god mørk chokolade (f.eks. Valrhona Caraque 56% eller Valrhona Caraïbe 66%)
 • 2 dl piskefløde

Hvidvinspocherede pærer

 • 4 faste pærer
 • 1 flaske hvidvin
 • 75 g sukker
 • 1 vanillestang
 • 1 citron , saften heraf
 • En go’ håndfuld hasselnødder

Sådan gør du

Chokoladecreme

 • Hak chokoladen groft og kom den i en skål.
 • Varm piskefløden op til lige under kogepunktet.
 • Hæld den over chokoladen og rør rundt til alt chokolade er smeltet og du har en fin lind chokoladecreme.
 • Lad den køle lidt af og sæt den på køl. Tag ud 1-2 timer før servering.

Hvidvinspocherede pærer

 • Skræl pærerne og fjern det værste af kernehuset. Dette gøres ved at skære ud med en lille kniv fra bunden af pæren, så den forbliver hel – lad dog stilken sidde så det er nemmere at fiske dem op af gryden igen.
 • Skrab kornene ud af vanillestangen og kom dem op i gryden sammen med vaniljestangen og resten af ingredienserne – top af med vand så det pærerne er dækket.
 • Varm lagen op til lige under kogepunktet og rør rundt så sukkeret bliver opløst. Smag lagen til med citronsaft.
 • Lad pærerne pochere lige under kogepunktet (ca. 90 grader) i 20-40 min. alt afhængig af størrelse og hvor møre du ønsker dem.
 • Imens pærerne pocheres ristes hasselnødderne på en tør pande. Sæt nogle af de hele hasselnødder til side til servering og blend/hak resten groft.
 • De hele hasselnødder kan evt. få endnu en tur på panden sammen med lidt honning.
 • Når pærerne er så møre, som du ønsker dem, tages de op og sættes til side.
 • Sigt lagen og kog den ind til 1-2 dl. og lad den køle lidt af inden servering.

Noter

Ved servering dyppes en ske i lidt varmt vand og der laves kugler af chokoladecremen. Server de pocherede pærer (enten kolde eller lune) sammen med den indkogt hvidvinssirup og de ristede hasselnødder.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.