Kålrabi (eller kålroe) er for mange en ukendt grøntsag. Den er rig på kostfibre og har et højt indhold af C-vitaminer, hvorfor den også er kendt som Nordens citron. Kålrabi har en let sødlig smag og har mange anvendelsesmuligheder i køkkenet.
En udfordring med kålrabi
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg faktisk aldrig havde smagt kålrabi før, men da der forleden dumpede et par kålrabi ind af døren sammen med en udfordring bestående af ordene “Kålrabi & Fisk”, så måtte jeg hellere se at komme i køkkenet.
Læs også: Opskrift på flødestuvet kålrabi
I starten af september spurgte Electrolux, om jeg havde lyst til at deltage i en madbloggerstafet sammen med 7 andre madbloggere, der bestod af to dele: 1: udfordre en anden blogger med en ret og en “hemmelig ingrediens”, som jeg synes giver denne ret prikken over i’et, og 2: modtage en udfordring bestående af en ret og en “hemmelig ingrediens”, hvorefter jeg skulle udvikle en opskrift ud fra dette.
Jeg modtog den meget åbne udfordring “Kålrabi & Fisk” fra Erland fra Fjordrejen.dk, hvor den hemmelige ingrediens var kålrabi. I pakken var der et lille brev fra Erland, hvor han bl.a. fortæller lidt om kålrabiens anvendelsesmuligheder, og slutter af med “Jeg ynder at bruge kålrabi sammen med fisk, men hvordan…………?”.
Læs også: Skindstegt kuller med linser, fennikel og chorizo
Efter at have eksperimenteret lidt med kålrabi i køkkenet kom jeg frem til en ret bestående af et stykke stegt lange, syltet og stuvet kålrabi, blancheret grønkål og ristede hasselnødder. Derudover garnerede jeg også med lidt friteret grønkål.
Du kan følge med i madbloggerstafetten på de sociale medier på følgende hashtags: #Electrolux og #SecretIngredientDK
Vin til stegt lange
Til den lyse, magre fisk snuppede vi et glas 2013 Grüner Veltliner, Stein Kamptal fra Jurtschitsch Sonnhof i Østrig. Det var en let og elegant grüner veltliner, som havde en fin grøn og floral duft, hvilket også kom fint frem i smagen. Den florale og let bitre smag fungerede overraskende godt til den milde fisk, og kunne sagtens hamle op med den mere fedmefyldte kålrabistuvning. En dejlig vin, som stod rigtig flot til den stegte lange med stuvet kålrabi og grønkål.
Stegt lange med stuvet kålrabi og grønkål
Ingredienser
Syltet kålrabi
- Ca. ¼ kålrabi
- 50 g sukker
- 2 dl eddike
Stuvet kålrabi
- ½ kålrabi
- 5 dl hønsefond
- 1,5 dl hvidvin
- 1,5 dl fløde
- Maizena til jævning
Stegt lange og yderligere garniture
- 300-350 g langefilet
- 1 god håndfuld grønkål pr. person
- 1 lille håndfuld hasselnødder pr. person
Sådan gør du
Syltet kålrabi
- Skær kålrabien fint ud i f.eks. tynde stænger eller bånd.
- Kog eddike og sukker op og hæld det over kålrabien. Lad det trække mindst en halv times tid inden servering.
Stuvet kålrabi
- Skær kålrabien ud i små tern på ca. 0,5×0,5 cm – 1×1 cm og blancher dem i 1-2 min. i letsaltet vand.
- Kog hønsefond og hvidvin op i en anden gryde og reducer det til ca. det halve. Tilsæt fløden og reducer til det halve.
- Jævn saucen med lidt maizena og lad den koge igennem et par minutter. Saucen skal have en let cremet konsistens.
- Tilsæt de små tern af kålrabi og smag til med salt og peber.
Stegt lange og yderligere garniture
- Riv grønkålen i grove stykker og sørg for at vaske den godt. Blancher grønkålen i ca. 2 min. og lad den dryppe af i et dørslag eller lignende.
- Rist hasselnødderne ved jævn varme på en tør pande til de begynder at blive gyldne. Lad dem køle af og gnub det værste af den løse skal af. Hak dem groft og sæt dem til side til servering.
- Lige inden servering steges fisken i lidt olie på en varm pande med slip-let belægning.
- Anret den blancherede og afdryppede grønkål i bunden af nogle dybe tallerkener (varm gerne tallerkenerne op inden anretning). Læg stuvet og syltet kålrabi i midten af tallerkenen og læg fisken ovenpå. Drys til sidst en lille håndfuld ristede hasselnødder over og server straks.