Hjemmelavet rødkål – nem opskrift på rødkål til jul

Udgivet af den 24. november, 2011 i Jul, Tilbehør


Hjemmelavet rødkål med appelsin og kanel, nem opskrift på rødkål til jul og mortensaften

Julen nærmer sig stille og roligt og ingen jul uden rødkål. Og når nu der er sæson for kål, hvorfor så ikke lave den selv? Den hjemmelavede rødkål smager selvfølgelig langt bedre end den man kan købe i supermarkederne, og så er det faktisk slet ikke svært at lave selv. 

 

Hjemmelavet rødkål – lige som du vil have den

En af fordelene ved at lave rødkålen selv – udover det faktum, at det smager langt bedre end den købte variant – er at man kan krydre den helt som man selv ønsker. Man kan vælge at lave den helt klassisk uden alt for mange krydderier eller man kan vælge at krydre den med lidt julede krydderier som f.eks. kanel, stjerneanis og appelsin, hvilket jeg gør her. Jeg har også før fået hjemmelavet rødkål, hvor der har været lidt valnødder i, hvilket også kan være ret lækkert. Er man i det mere eksperimentelle hjørne, så kan man f.eks. prøve at bruge frugt- eller rødvinseddike i stedet for den klassiske lagereddike eller f.eks. tranebær- eller kirsebærsaft i stedet for hyldebærsaft. Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænsen.

Læs også: Rødkålssalat med klementiner og græskarkerner

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for alt for mange krydderier i rødkålen – i hvert fald ikke når det gælder til juleaften. Og det skal der selvfølgelig også være plads til. Derfor har vi i min familie ofte haft to forskellige varianter på bordet juleaften; en helt klassisk uden alt for mange dikkedarer og en lidt mere krydret variant som jeg laver den her. Og husk så lige at bruge nogle relativt friske krydderier af god kvalitet. Den der pose kanelstænger, der har stået i skabet de sidste 5 år er nemlig ved at have tabt pusten. Personligt foretrækker jeg at købe krydderier fra enten ASA (når jeg alligevel er i Torvehallerne engang imellem) eller Mill & Mortar.

 

Nem opskrift til jul og Mortensaften

Jeg elsker hjemmelavet rødkål, og jeg kunne slet ikke forestille mig et julebord uden. Det har en dejlig blanding af sødme og syrlighed, som er det perfekte match til den fede julemad samt anden til Mortensaften – eller bare til flæskestegssandwichen eller den stegte medister i løbet af året. Vigtigst af alt, og i modsætning til den købte variant, så har den hjemmelavede rødkål noget tekstur og konsistens. Jeg synes nemlig ofte, at den købte variant er en gang ligegyldig sammenkogt kål helt uden konsistens, hvilket altså ikke er tilfældet hvis man laver sin rødkål selv. Når det så er sagt, så afhænger konsistensen selvfølgelig af hvor fint man snitter kålen og hvor længe man koger den.

Læs også: Opskrift på vaniljekranse

Rødkål er det perfekte tilbehør til langtidsstegt and (med brunede kartofler selvfølgelig), saftig flæskesteg med sprød svær, hjemmelavede frikadeller og den krydrede julemedister. Rødkålen kan selvfølgelig både serveres kold og varm alt efter, hvad man lige er i humør til. Læg dertil, at det faktisk er ret nemt at lave. Det kræver blot en håndfuld basisingredienser og et par timer af din tid, hvor den faktisk passer sig selv langt størstedelen af tiden, og så får du en helt fantastisk hjemmelavet rødkål. Og lav endelig bare en stor portion når nu du er igang. Det kan nemlig holde sig, og så er det jo en perfekt værtsgave her i juletiden.

Hjemmelavet rødkål med appelsin og kanel, nem opskrift på rødkål til jul og mortensaften

Hjemmelavet rødkål

Hjemmelavet rødkål med appelsin og kanel

Opskriften giver ca. 2 liter rødkål alt efter, hvor stort et rødkål man bruger. 
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 1 rødkål (ca. 1,5 kg)
 • 1 stang kanel
 • 3 stjerneanis
 • 4 laurbærblade
 • Skal og saft af 2 usprøjtet appelsin
 • 120 g sukker
 • 1 spsk. salt
 • 4 dl rødvin
 • 3 dl hyldebærsaft koncentreret
 • 2 dl lagereddike

Sådan gør du

 • Fjern de yderste blade på rødkålen, skær den i kvarte og snit den fint.
 • Kom den fintsnittede rødkål op i en stor gryde sammen med resten af ingredienserne. Kom evt. stjerneanis i en tepose, så de er nemme at fiske op igen. De kan nemlig godt være svære at få øje på, og det er så træls at tygge i.
 • Kog rødkålen op under låg, skru ned på lav varme når den koger og lad kålen stå og simre i ca. halvanden time.
 • Smag på rødkålen og juster evt. med lidt eddike, appelsinsaft, salt og/eller sukker, så du får en helt perfekt balance i din rødkål.
 • Skold et par sylteglas og skyl dem i vodka. Lad dem dryppe lidt af og fyld den varme rødkål på.
 • Hæld væde over til det dækker og luk glassene straks.

Noter

Når glassene bliver lukket mens rødkålen stadig er varm, dannes der undertryk og holdbarheden forlænges. Når glassene er kølet af, opbevares de i køleskabet. Rødkålen bliver kun endnu bedre af at stå og "modne" et par dage i køleskabet, så lav den gerne et par dage før den skal bruges.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.