Opskrifter til Mortensaften – inspiration til and og tilbehør

Udgivet af den 6. november, 2013 i Menuer og opskriftssamlinger


Opskrifter til Mortensaften - inspiration til and og tilbehør

På søndag er det Mortensaften, og i den forbindelse skal der jo and på bordet. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland serveres der traditionelt gåsesteg, men dette er med tiden blevet til andesteg i det fleste hjem. 

 

Klassisk andesteg til mortensaften

Det er ingen tvivl om, at det er lækkert med en hel andesteg til Mortensaften. Og skal det endelige være, så skal den selvfølgelig langtidssteges. Ved at langtidsstege anden får man et langt bedre og mere saftigt resultat. Krydringen med appelsin og timian er virkelig lækker, hvilket resulterer i en saftig and med tilpas smag af timian og appelsin. Skal det være helt traditionelt kan man i stedet vælge at fylde anden med æbler og svesker. Opskriften finder du her:

 

Opskrifter med andebryster og -lår

I denne anledning har jeg samlet et par opskrifter, som forhåbentligt kan inspirere til en dejlig middag på Mortensaften. Skal det være lidt utraditionelt, eller er der bare ikke tid/lyst til at tilberede en hel and, så vil det være oplagt at servere et par andebryster eller en gang stegt confit de canard.

 

Opskrifter på tilbehør til and

Uanset om man vælger at servere andebryster, andelår eller en hel andesteg, så skal der selvfølgelig noget lækkert tilbehør til. Man kan selvfølgelig lave den helt klassiske syltede rødkål samt en gang brunede kartofler, men ofte synes jeg også, at det er ret lækkert med en frisk salat, der har lidt syre til at bryde med den fede and. Herunder finder du et par forslag til salater, som du kan servere til anden på Mortensaften:

 

Opskrifter med rester af and

Skulle du stå i den heldige situation, at der ikke bliver spist op til Mortensaften, og at der er rester til dagen efter, så kan jeg varmt anbefale at bruge resteren til en gang gua boa med and og sesam eller til en god hjemmelavet burger. Det smager bare godt!

 

Jeg håber, at nogle af disse opskrifter kan inspirere og hjælpe til, at I får en rigtig god Mortens Aften.

 

Hvad spiser du til Mortens Aften?

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

6 Kommentarer

 1. Ser skønt ud! Jeg er igang med projekt confit de canard til Mortens aften, og selvom det kræver lidt planlægning, tror jeg ikke jeg fortryder 🙂 Havde netop en rødkålssalat i tankerne, din ser lækker ud! Dertil overvejer vi selleri/blomkålsmos og evt. sprøde grønkålschips.

  • Tak skal du ha’ Maiken 🙂

   Det lyder nu også ret lækkert med confit de canard – det er jo altid godt! Og med en rødkålssalat a’la ovenstående går du i hvert ikke helt galt i byen 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 2. Mortensaften er lidt forsømt hos os. Vi skal til fest lørdag aften, og søndag er vi væk det meste af dagen, så det bliver nok ‘noget med andebryst’. Det kan laves hurtigt. Ellers kunne jeg godt tænke mig at lave ‘noget med andelår’. Noget med langtidssimrede andelår og måske noget af den vindruesirup, jeg har fået af en sød nabo :-)Men det bliver weekenden efter.
  vh/Karen

  • Sådan kan det jo gå. Vi skal heller ikke have andesteg i år, så vi holder os også til ‘noget med andetbryst’ 🙂 Andelårene kan du evt. confitere og så stege på panden inden servering, hvortil ovenstående rødkålssalat vil være rigtig lækker.

   Venlig hilsen
   Martin

 3. har du en opskrift på din hvidkålssalat med æble?

  • Hej Christine,

   Der er et link til alle opskrifterne, så hvis du bare klikker på “Hvidkålssalat med æble” i indlægget, så kommer finder du opskriften.

   God weekend 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.