På søndag er det Mortensaften, og i den forbindelse skal der jo and på bordet. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland serveres der traditionelt gåsesteg, men dette er med tiden blevet til andesteg i det fleste hjem.
Klassisk andesteg til mortensaften
Det er ingen tvivl om, at det er lækkert med en hel andesteg til Mortensaften. Og skal det endelige være, så skal den selvfølgelig langtidssteges. Ved at langtidsstege anden får man et langt bedre og mere saftigt resultat. Krydringen med appelsin og timian er virkelig lækker, hvilket resulterer i en saftig and med tilpas smag af timian og appelsin. Skal det være helt traditionelt kan man i stedet vælge at fylde anden med æbler og svesker. Opskriften finder du her:
Opskrifter med andebryster og -lår
I denne anledning har jeg samlet et par opskrifter, som forhåbentligt kan inspirere til en dejlig middag på Mortensaften. Skal det være lidt utraditionelt, eller er der bare ikke tid/lyst til at tilberede en hel and, så vil det være oplagt at servere et par andebryster eller en gang stegt confit de canard.
- Andebryst med stegte svampe, blommer og marsalasauce
- Salat med andebryst, grønkål og granatæble
- Confit de Canard (følg opskriften frem til kødet pilles af lårene. Steg de confiterede andelår sprøde inden servering)
Opskrifter på tilbehør til and
Uanset om man vælger at servere andebryster, andelår eller en hel andesteg, så skal der selvfølgelig noget lækkert tilbehør til. Man kan selvfølgelig lave den helt klassiske syltede rødkål samt en gang brunede kartofler, men ofte synes jeg også, at det er ret lækkert med en frisk salat, der har lidt syre til at bryde med den fede and. Herunder finder du et par forslag til salater, som du kan servere til anden på Mortensaften:
- Hjemmelavet rødkål med appelsin og kanel
- Brunede kartofler – opskrift på perfekte brunede kartofler
- Rødkålssalat med klementiner og græskarkerner
- Hvidkålssalat med æble
- Lun salat med græskar, grønkål og fennikel
Opskrifter med rester af and
Skulle du stå i den heldige situation, at der ikke bliver spist op til Mortensaften, og at der er rester til dagen efter, så kan jeg varmt anbefale at bruge resteren til en gang gua boa med and og sesam eller til en god hjemmelavet burger. Det smager bare godt!
Jeg håber, at nogle af disse opskrifter kan inspirere og hjælpe til, at I får en rigtig god Mortens Aften.
Hvad spiser du til Mortens Aften?