Stegte blommer er et skønt tilbehør til et rosastegt andebryst, og sammen med en kartoffelmos rig på smør, lidt stegte svampe og en marsalasauce, så har man faktisk et måltid der smager helt fantastisk.
Lige pt. bor kæresten og jeg ved hendes forældre, da jeg er ved at få lavet en masse VVS-renovering i køkken og bad derhjemme. Dette betyder desværre også, at jeg ikke er vildt aktiv i køkkenet for tiden, men bare rolig… jeg har et par indlæg liggende, som jeg lige skal ha’ skrevet færdig, så der skal nok komme nyt på bloggen, selvom jeg ikke får lavet så meget mad for tiden. Jeg er dog ikke gået helt i stå i køkkenet. Jeg har nemlig taget min surdej og røremaskine med på “ferie” ved svigerforældrene, så jeg får da bagt lidt i ny og næ, så mon ikke der snart kommer en opskrift på lidt lækkert brød.
Jeg lavede denne ret til min kæreste og jeg og valgte at servere kartoffelmos til. Jeg har længe gået og tænkt på at lave en ret med and, blommer og marsalasauce efter jeg så, at Nadia fra foodfanatic havde lavet andebryst med balsamico- og marsalareduktion, honningstegte blommer og karamelliserede løg. Derudover, så har jeg for nylig købt noget rigtig lækker hel sort peber fra Mill & Morter, der hedder Sre Ambel, der efter sigende skulle passe rigtig godt til julens fede fjerkræ og kød, hvorfor jeg valgte at bruge det til en marinade til andebrysterne, hvilket fungerede glimrende.
Læs også: Salat med andebryst, grønkål og granatæble
Saucen blev lavet på marsala og balsamico, hvilket resulterede i en dejlig sødmefuld sauce, som passede fantastisk til andebrysterne. Derudover fungerede det hele bare super godt sammen, og de lækre svampe, de let syrlige blommer, den cremede kartoffelmos og den sødmefulde sauce komplimenterede andebrystet rigtig godt.
Ingredienser
Marsalasauce
- 3 dl sød marsala
- 0,75 dl balsamico
- 2-3 små skalotteløg
- Et par kviste frisk timian
- 50 g smør
Marinade
- 1 tsk. hele sorte peberkorn
- 1 tsk. salt
- Et par kviste frisk timian (1 tsk. hvis du bruger tørret)
- 2 spsk. olivenolie
- Skal af 1 økologisk citron
Stegt andebryst og garniture
- 2 andebryster á 180-200 g
- 3-4 blommer (f.eks. reine claude og/eller sveskeblommer)
- 150-170 g svampe (her brugte jeg bøgehatte og østershatte)
- 500-600 g kartofler
- Rigeligt smør til mosen
- Et lille skvæt piskefløde eller mælk
Sådan gør du
Marsalasauce
- Pil og hak løgene fint og kom dem i en gryde med timian, marsala og balsamico. Bring det i kog og og lad det koge ind til ca. 1,5 dl, hvorefter saucen sigtes.
Marinade
- Giv alle ingredienser (undtagen olien) til marinaden en tur i morteren og tilsæt herefter olien.
Stegt andebryst og garniture
- Skær evt. overskydende fedt af andebrysterne og rids fedtsiden med en skarp kniv.
- Gnub marinaden godt ind i andebrysterne (f.eks. i en frysepose) og sæt dem på køl. Andebrysterne skal marinere i minimum 2 timer i køleskabet, gerne natten over.
- Halver blommerne og fjern stenen og rens svampene for jord - skær evt. svampene ud i grove stykker.
- Kartoflerne skrælles, skæres i grove stykker, kommes i en gryde og dækkes med koldt vand (uden salt). Tænd for dem ca. en halv time før der skal spises.
- Kartoflerne koges i ca. 15-20 min. til de er møre, hvorefter vandet hældes fra.
- Andebrysterne lægges med fedtsiden ned på en kold panden, som tændes på jævn varme. Steg andebrysterne i ca. 10-12 min. i alt - vend dem når fedtsiden er flot gylden.
- Når de er færdige tages de af panden og dækkes til med lidt staniol, hvorefter de skal hvile i ca. 5 min.
- Rist svampene godt af i det resterende andefedt og krydr med salt og peber.
- Tag svampene af, skru lidt ned for varmen og steg blommerne til de er let karamelliseret på skærefladen.
- Mos kartoflerne når de er kogte og tilsæt smør og mælk til en passende konsistens og smag til med salt og peber.
- Lige inden servering koges saucen op, som smages til med salt og peber, hvorefter der piskes ca. 50 g smør i.
- Skær andebrysterne ud i skiver og server sammen med kartoffelmosen, de ristede svampe, blommer og den lækre sauce.