Jordskokkesuppe opskrift med kammuslinger og æble

Udgivet af den 31. oktober, 2011 i Supper


Jordskokkesuppe med kammuslinger og æble

Jordskokkesuppe er en virkelig dejlig spise, og det er en suppe, der både kan bruges til hverdag og til større middagsselskaber. Så kan man jo varierer fyldet alt efter lejligheden. Denne gang var lejligheden, at vi fik et vennepar på besøg, så derfor stod den altså på jordskokkesuppe med stegte kammuslinger, jordskokkechips og sprøde æbletern.

Forrige weekend havde vi besøg af et vennepar, og så var der jo lagt op til den helt store middag. Dagen før stod jeg i køkkenet det meste af dagen, så alt var klart og tilrettelagt. Menuen stod på denne skønne jordskokkesuppe med stegte kammuslinger til forret. Til hovedret lavede jeg små savojkålspakker med braiserede kalvehaler, græskarmos og skorzonerrødder, og så sluttede vi af med en lækker cheesecake med brombærpuré til dessert. Alt i alt en rigtig vellykket og dejlig menu.

Jordskokkesuppe med kammuslinger og æble

Jordskokkesuppe smager også skønt for sig selv med lidt godt brød til eller f.eks. med et stykke bagt torsk. Suppen kan sagtens laves på forhånd og varmes op ved servering. Suppen smager også skønt med stegt bacon eller chorizo som topping.
4 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Forret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Jordskokkesuppe

  • 500 g jordskokker
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Et par kviste timian
  • 1 dl hvidvin
  • 5 dl hønsefond
  • 1 dl piskefløde

Jordskokkechips

  • En håndfuld jordskokker
  • Fritureolie

Garniture

  • 1 æble
  • 1-2 spsk. hvidvins- eller æbleeddike
  • 16 kammuslinger (1-2 pr. mand til forret, 3-4 pr. mand til hovedret)

Sådan gør du

  • Skræl jordskokkerne og pil løg og hvidløg. Skær det hele lidt groft ud.
  • Sauter løg, hvidløg og jordskokker sammen med timian i lidt olie i en varm gryde indtil løgene begynder at blive blanke.
  • Tilsæt hvidvin og lade det koge ind til ca. det halve.
  • Tilsæt hønsefond kog op. Lad suppen simre under låg i ca. 20 min. indtil jordskokkerne er møre.
  • Tag suppen af varmen, fisk timiankvistene op og blend suppen helt glat.
  • Tilsæt fløden og kog suppen op. Smag til med salt og evt. lidt citronsaft. Skum gerne suppen op med en stavblender lige inden servering.

Jordskokkechips

  • Sæt en gryde over med fritureolie i og tænd på middel varme. Den skal varmes op til ca. 180 grader.
  • Skrub jordskokkerne rene (de behøves ikke at blive skrællet) og skær dem tyndt ud på en mandolin.
  • Friter jordskokkerne i den varme olie indtil de er gyldne, og lad dem dryppe af på lidt fedtsugende papir. Opbevar dem tørt (f.eks. i en lufttæt beholder med lidt køkkenrulle til at tage evt. fugt)

Garniture

  • Skær æblet ud i fine små tern og vend det med en smule æble- eller hvidvinseddike, så det ikke oxiderer.
  • Sørg for at det hele er klar til servering, og at suppen er varmet op inden du går igang med at stege kammuslinger.
  • Dup kammuslingerne tørre med lidt køkkenrulle og steg dem i lidt olie på en brandvarm pande med slip-let belægning. De skal stege i ca. 1-2 min. på hver side (afhængig af størrelse). Og pas endelig på, at du ikke giver dem for meget.

Noter

Anret kammuslingerne på varme tallerkener sammen med en skefuld æbletern. Hæld suppen på ved bordet og anret en skefuld jordskokkechips oven på. Dryp evt. også med olie god olivenolie.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Jordskokkesuppe – en simpel og lækker suppe

Jordskokkesuppe er ligesom de fleste andre blendede supper utrolig nem at lave. Det der tager længst tid er nok at skrælle jordskokkerne, for derefter skal de blot koges møre, blendes og tilsættes fløde. Jeg har i denne omgang valgt at servere jordskokkesuppen med et par stegte kammuslinger, sprøde æbletern og en håndfuld jordskokkechips på toppen ved servering. Jordskokker og kammuslinger fungerer rigtig godt sammen og de sprøde æbletern er næsten uundværlige hvis du spørger mig. De giver en friskhed, der bryder rigtig godt med den fede jordskokkesupper og de sødmefulde kammuslinger.

Læs også: Jomfruhummerbisque med cognac og fennikel

Nu tænker du nok, at chips er lidt upraktiske som topping på en suppe, og du har helt ret. Spiser man jordskokkesuppen til hovedret, så når nogle af chipsene at blive bløde inden man har spist op, men så kan man selvfølgelig bare sidde og spise dem ved siden af, for jordskokkechips smager virkelig godt! Og har du ikke smagt jordskokkechips før, så kan du godt se at komme i køkkenet og lave nogle. Serverer man derimod jordskokkesuppe med kammuslinger som en lille forret, så fungerer jordskokkechips faktisk rigtig fint som topping. Det skal dog siges, at jeg valgte at anrette chipsene oven på æbleternene for at reducere chancen for at de blev bløde, hvilket fungerede super fint.

Forslag til alternative toppings

Nu er det nok ikke hver dag, at du står og steger kammuslinger, da de små lækkerbiskner trods alt ikke er helt billige, og det skal selvfølgelig ikke afholde dig fra at lave jordskokkesuppe til aftensmad. Suppen smager nemlig mindst ligeså godt med andre toppings. Som mange andre supper, så smager jordskokkesuppe nemlig også skønt med lidt (læs: rigeligt!) sprødstegt bacon på toppen – gerne sammen med lidt friske æbletern og lidt finthakket purløg. Skal der lidt mere fylde til, så kan du evt. servere suppen sammen med et stykke bagt torsk eller lyssej – evt. sammen med bacon og æble.

Jordskokkesuppe med kammuslinger og æble

Vin til jordskokkesuppe med kammuslinger

Til suppen drak vi en 2007 Pinot Auxerrois fra Domaine Josmeyer, som er en biodynamisk producent i Alsace, der laver en masse skøn hvidvin. Druerne er høstet fra mere end 50 år gamle vinstokke, der er plantet på marken Hengst, som er en af de allerbedste grand cru marker i Alsace. Grundet lovgivningen i Alsace, så må man kun bruge grand cru betegnelsen om vine fra Alsace, der er lavet på riesling, pinot gris, gewürtztraminer eller muscat (med få undtagelser). Derfor er vinen blot navngivet ‘H’ Vieilles Vignes (“Vieilles Vignes” betyder “gamle vinstokker” på fransk”). Og da man ikke må klassificere vinen som en grand cru vin, så kan producenten heller ikke tage ligeså mange penge for den, hvilket betyder, at man blot får væsentligt mere for sine penge her. Pinot auxerrois, som vinen er lavet på, er et andet navn for auxerrois blanc, som er en søsterdrue til chardonnay.

Læs også: Koteletter i fad med jordskokker, æbler og salvie

Det er virkelig et lækkert glas vin med masser af dybde, kompleksitet og mineralitet. Der er noter af modne druer og honning, både i næse og smag, og vinen har en god krop og flot balance mellem fedme, sødme og syre. Efter lidt tid i glasset, hvor vinen både får lidt luft og temperatur, udvikler den sig flot og bliver blot mere nuanceret i sit udtryk. Det er en relativt fyldig hvidvin, der samtidig også har en ret cremet mundfylde. Fylden, sødmen og ikke mindst syren i vinen gjorde, at den var et helt perfekt match til jordskokkesuppe med de kammuslinger og æble. Vinen komplimenterede den karakteristiske smag af jordskokker helt perfekt. Alternativt vil en relativ klassisk tysk riesling med lidt restsødme fra Mosel også være en god mulighed. Kombinationen af restsødmen og syre gør det til et skønt match til suppen. I min egen vinimport, Vinifikant, har vi f.eks. nogle skønne eksemplarer på riesling med restsødme fra SaarWeinGut Peter Burens og mikroproducenten Wolfram Stempel.

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.