Hjemme ved os har vi den ordning, at Martin laver mad og jeg bager kagen. Og det synes jeg er en alletiders ordning, for jeg elsker at bage forskellige kager og lave desserter.
Jeg har længe haft lyst til at give mig i kast med en cheesecake, og har egentlig bare manglet anledningen, så nu hvor vi fik gæster, mente jeg, at det var tiden. Det tog lidt tid at beslutte, hvilken opskrift der skulle tages udgangspunkt i, da der jo findes mange forskellige udgaver af den skønne kage. Det endte med at blive en no-bake chessecake og en rigtig lækker frisk en af slagsen. Ofte synes jeg, at cheesecakes kan være rimelig tunge, og det er ikke så smart når det er en del af en 3-retters menu, men den her var yderst frisk i smagen, både på grund af citronskallen, der var i, men også på grund af den lækre brombærpuré på toppen.
Det var første gang, at jeg arbejdede med husblas, og jeg var blevet rimelig nervøs, for mange steder stod der, at det var noget besværligt noget at arbejde med, men jeg synes nu, at det gik helt fint. Så vidt jeg har forstået, er det vigtige når man arbejder med husblas, at man følger anvisningen på pakken og derved får udblødt det ordenligt inden man går i gang. Og hvis man derefter er forsigtig og holder sig til opskriften, så burde det ikke gå galt, det gjorde det i hvert fald ikke for mig, og jeg er som sagt nybegynder til det.
Læs også: Gâteau Marcel – opskrift på den bedste chokoladekage
Er man lidt en cheesecake-skeptiker, men vil man alligevel gerne prøve sig lidt frem, så vil jeg anbefale denne opskrift. Det viste sig nemlig, at en af vores gæster på aftenen ikke var så vild med cheesecake, men denne kunne han godt lide, netop fordi den er væsentligt lettere end mange andre. Er man derimod stor fan af cheesecake og gerne vil have en lidt mere traditionel, tungere cheesecake, ville jeg nok bytte rundt på mængden af flødeost og creme fraiche, eller lave en halv gang ostemasse mere. Skulle jeg lave den en anden gang, ville jeg nok vælge at bytte rundt på mængderne, selv om kagen også var skøn på denne måde.
Ingredienser
Kiksebund
- 75 g smør
- 200 g digestivekiks
- 40 g sukker
Ostefyld
- 4 blade husblas
- 2 pasteuriserede æggehvider
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 50 g sukker
- 1 vaniljestang
- 100 g neutral flødeost
- 200 g creme fraiche 18%
- Fintrevet skal af 1 øko citron
Brombærpuré
- 2 blade husblas
- 200 g brombær
- 80 g sukker
Sådan gør du
Kiksebund
- Smørret smeltes og kiksene knuses groft.
- Bland smør, knuste kiks og sukker og tryk massen godt ned i en smurt springform (24-26 cm. i diameter). Som I kan se på billedet brugte jeg en espressostamper, men ellers kan man bruge en grydeske eller bare hænderne.
- Bag bunden i ca. 10 min. ved 170 grader.
- Når bunden er færdigbagt tages den ud og køles af inden ostemassen kommes ovenpå.
Ostefyld
- Udblød husblassen i koldt vand i 5 min. (eller følg anvisningen på pakken).
- Pisk æggehviderne stive i en skål og pisk derefter æggeblommerne med sukker og vaniljekornene i en anden skål, til det er cremet og hvidt.
- Afdryp husblassen ved at knuge den i hånden, så det overskydende vand kommer væk.
- Smelt husblassen i en lille gryde ved svag varme. Tag herefter gryden af varmen og tilsæt flødeosten under grundig omrøring.
- Kom flødeost og husblas over i en skål og vend det sammen med creme fraiche, revet citronskal og æggesnapsen.
- Vend de stiftpiskede æggehvider forsigtigt i.
- Kom ostecremen ovenpå den bagte og afkølede kiksebund, put film over og sæt kagen i køleskabet, hvor den skal stå og sætte sig i 3-4 timer inden brombærpuréen kommes på.
Brombærpuré
- Kog brombær og sukker i nogle minutter til bærerne er kogt lidt ud.
- Blend med en stavblender og lad det køle af et par minutter.
- Tilsæt derefter udblødt husblas under omrøring.
- Lad så massen køle af, dog uden at den begynder at sætte sig.
- Hæld til sidst puréen ud over kagen og sæt den endnu engang i køleskabet i minimum 1 time, så puréen kan sætte sig.
Noter
Indlægget indeholder affiliatelinks.